Elevii cu simptome de boală să nu se prezinte la şcoală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Elevii cu simptome de boală să nu se prezinte la şcoală

Administrație 14 Septembrie 2020 / 15:48 644 accesări

Elevii cu simptome de boală nu trebuie să se prezinte la şcoală, iar părinţii au obligaţia de a anunţa unitatea de învăţământ, precum şi medicul de familie, precizează Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

GCS a prezentat o serie de reguli şi recomandări de conduită sanitară pe care elevii trebuie să le aibă în vedere odată cu începerea anului şcolar pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Potrivit GCS, părinţii/ însoţitorii care conduc elevii la şcoală nu pot intra în instituţia de învăţământ decât în situaţii excepţionale, cu aprobarea prealabilă a conducerii şcolii.

Elevii care fac parte din grupe de risc, în ipoteza infectării cu noul coronavirus (COVID-19), sau locuiesc cu persoane care se află în grupele de risc pot face şcoala online, pe baza unei solicitări din partea părinţilor, în urma unei adeverinţe medicale din partea medicului de familie sau a medicului curant.

Totodată, în cazul absenţei de la şcoală pentru cel puţin 3 zile consecutive, elevul va trebui să prezinte în momentul revenirii la şcoală o adeverinţă medicală din partea medicului de familie.

GCS precizează că masca trebuie purtată astfel încât să acopere atât nasul, cât şi gura.

Potrivit GCS, distanţa fizică trebuie păstrată la cel puţin 1 metru în interior, cu obligaţia purtării măştii, şi cel puţin 1,5 metri în aer liber, atunci când nu este purtată masca.

Totodată, în sala de clasă, trebuie menţinută distanţa atât faţă de colegi, cât şi faţă de profesori, în timpul orelor, în pauze sau în momentul sosirii/plecării de la cursuri. În cazul orelor de educaţie fizică vor fi evitate acele activităţi care presupun contactul direct între elevi sau prin intermediul obiectelor atinse frecvent

Mâinile trebuie igienizate sau dezinfectate ori de câte ori atingem o suprafaţă care ar putea fi infectată (ex: clanţe, mânere, balustrade, butoane de lift). E important să ne gândim cine ar fi putut atinge respectiva suprafaţă înaintea noastră, întrucât cu ajutorul mâinilor putem duce mai departe cele mai multe virusuri.
Dacă mâinile noastre nu sunt igienizate/dezinfectate, atunci nu trebuie să ne atingem ochii, nasul sau gura, deoarece virusul poate fi pe mâini şi în acest mod să ne infectăm. Mâinile trebuie spălate cel puţin 20 de secunde cu apă şi săpun sau dezinfectate.
Trebuie să avem grijă să dezinfectăm nu doar mâinile, dar şi obiectele pe care le purtăm frecvent cu noi, cum ar fi telefonul mobil.

De asemenea, elevii trebuie să se aşeze în sala de clasă în acelaşi loc şi să evite să atingă obiectele colegilor, scaunele şi băncile ocupate de aceştia.

Dezinfectaţi-vă mâinile de fiecare dată după ce atingeţi obiecte sau suprafeţe comune (ex: cretă, burete, tablă). Aveţi grijă unde plasaţi ghiozdanul astfel încât să fie cât mai ferit de o posibilă contaminare...Atunci când reveniţi acasă aveţi grijă ca, după ce lăsaţi încălţămintea la intrare, să vă spălaţi pe mâini, să dezinfectaţi obiectele personale (ex: chei, telefon mobil), să schimbaţi îmbrăcămintea folosită afară şi să o aşezaţi separat de îmbrăcămintea folosită în casă. Înainte de a îmbrăca noile haine, spălaţi-vă/dezinfectaţi-vă mâinile. Acordaţi atenţie sporită ghiozdanului, respectiv zonelor în care îl plasaţi şi riscul de contaminare.



Ştiri recomandate

12