Evocarea scriitorului Pavel Chihaia la Biblioteca Județeană Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Evocarea scriitorului Pavel Chihaia la Biblioteca Județeană Constanța

Cultură 05 Mai 2022 / 17:02 1149 accesări

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman" ConstanțaorganizeazăLuni,9 mai 2022, ora 1700, o evocare ascriitoruluiPavel Chihaiaprin intermediul unei mese rotunde avându-l ca moderator peprof. univ. dr. habil. Angelo Mitchieviciși ca invitați pe fiul scriitorului,prof. univ. dr. Matei Chihaia, Universitatea din Wuppertal, pe soția scriitorului,Maria Ioana Chihaia, pe scriitorulOvidiu Dunăreanu, redactorul-șef al revisteiEx Pontoși pe scriitoareaDoina Jela.

Pavel Chihaiaface parte din „generația pierdută" de romancieri postbelici, alături de Alexandru Vona, Mihai Villara, Theodor Cazaban, o generație al cărui destin literar nu s-a împlinit, dar care a apucat totuși să se manifeste în perioada de tranziție cuprinsă între sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până la instaurarea deplină a dictaturii comuniste, pe 30 decembrie 1947, odată cu abdicarea forțată a Regelui Mihai I.

Autorul romanelorBlocadașiHotarul de nisipse înscrie printre figurile emblematice ale literaturii dobrogene. În cărțile și povestirile sale spațiul dobrogean și oamenii săi sunt evocați în contururi mitologice, dar și dintr-o perspectivă a raportului cu istoria, cu momentele ei fatidice.

Numeroasele interviuri, dialoguri configurează profilul indelebil al unui caracter, al unui scriitor care a preferat tăcerea, compromisului, care s-a realizat și ca istoric de artă, printr-o reconversie spectaculoasă, salvatoare. Pavel Chihaia a urmat calea exilului, reinventându-se încă odată, rămânând totodată un reper inconturnabil al literelor dobrogene.

Masa rotundă face parte din ciclulDialoguri dobrogene, serie de evenimente dedicate istoriei și culturii dobrogene, personalităților ei șivalorilor care le edifică.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2568 secunde