Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului, aproape de start

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Seri speciale la TNOB. Între 27 octombrie şi 24 noiembrie

Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului, aproape de start

Cultură 09 Octombrie 2013 / 00:00 2353 accesări

Pregătirile pentru cea de-a XXXIX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, eveniment cu tradiţie la malul mării, au intrat în linie dreaptă. Manifestarea dedicată deopotrivă melomanilor şi iubitorilor dansului în poante va fi găzduită de Teatrul Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, în perioada 27 octombrie - 24 noiembrie. Organizatorii, TNOB şi Ministerul Culturii, au anunţat, ieri, agenda întregului festival.

„TURANDOT”, ÎN DESCHIDERE Ediţia de anul acesta a festivalului va lua startul pe 27 octombrie, de la ora 19.00, cu spectacolul de operă „Turandot”, de Giacomo Puccini, în premieră absolută pe scena constănţeană. Spectacolul, în regia artistică a lui Alice Barb, se va desfăşura sub bagheta dirijorală a maestrului Gheorghe Stanciu, iar solişti vor fi: Ala Cheptini, Robert Nagy, Roxana Bageac, Constantin Acsinte, Florin Diaconescu, Laurenţiu Severin, Marius Eftimie, Doru Iftene, Bogdan Sandu, Bogdan Ochesel, Ionela Duma şi Mihaela Ionescu.

„HARTA LUMII PE PORTATIV” Următorul spectacol din agenda festivalului, programat pe 30 octombrie, de la ora 19.00, este „Harta lumii pe portativ”, cu All’s Choir, un eveniment special cu muzică din repertoriul rusesc, evreiesc, italian, francez sau mexican şi momente coregrafice cu balerinii Beatrice Şerbănescu şi Mugur Valsami. De asemenea, pe scenă va evolua şi Constanţa Brass Band, care va încânta publicul cu o suită de lucrări din repertoriul universal.

„MY FAIR LADY” Pe 31 octombrie, de la ora 19.00, constănţenii sunt invitaţi din nou în sala TNOB, pentru a urmări unul dintre cele mai de succes spectacole din repertoriul instituţiei, celebrul musical „My Fair Lady”, de Frederick Loewe. La pupitrul orchestrei simfonice a teatrului se va afla maestrul Gheorghe Stanciu, iar distribuţia cuprinde, în roluri solistice, artişti îndrăgiţi, printre care Lucia Mihalache, Liviu Manolache, Lică Gherghilescu, Constantin Axinte, Cristina Oprean sau Gabriela Dobre.

Festivalul continuă pe 2 noiembrie, tot de la ora 19.00, cu spectacolul compus din „Cavaleria rusticană”, de P. Mascagni, şi „Paiaţe”, de R. Leoncavallo, dirijor fiind japonezul Koichi Inoue.

„SPĂRGĂTORUL DE NUCI” Seara de 3 noiembrie aduce pe scena de la malul mării, de la ora 19.00, fermecătorul balet „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski, în coregrafia lui Gheorghi Kovtun, anunţând, totodată, apropierea sărbătorilor de iarnă.

„LA DOLCE VITA” Publicul constănţean se va putea bucura pe 6 noiembrie, de la ora 19.00, de un concert-spectacol „La dolce vita”, care cinsteşte două mari personalităţi ale filmului şi muzicii, Federico Fellini şi Nino Rota. Evenimentul va fi prezentat de orchestra TNOB, în colaborare cu Universitatea „Ovidius” - Facultatea de Litere, Catedra de limba italiană - prof. Marinela Vrămuleţ, Daniela Crăciun, Antonio G. Balistreri.

„SCUFIŢA ROŞIE” Nu au fost uitaţi nici micii spectatori, care sunt invitaţi pe 7 noiembrie, de la ora 11.00, tot în sala TNOB, să o vadă pe... „Scufiţa roşie”. Este vorba despre un musical de Roman Vlad, în regia Stelei Popescu, prezentat de Opera Comică Bucureşti.

Festivalul îl readuce pe scena constănţeană, pe 9 noiembrie, de la ora 19.00, pe celebrul „Trubadur” verdian, iar pe 10 noiembrie, de la aceeaşi oră, va fi interpretată opereta „Văduva veselă”, de Franz Lehar.

HARRY TAVITIAN ŞI CSEREY CSABA, ÎN RECITAL EXTRAORDINAR Un alt eveniment care va suscita, cu siguranţă, interesul constănţenilor este recitalul extraordinar susţinut de Harry Tavitian (pian şi voce), alături de Cserey Csaba (percuţie), sub titulatura „All that Jazz”. Spectacolul, în cadrul căruia publicul va fi purtat de la blues şi teme clasice de jazz la compoziţii proprii ale muzicienilor (jazz de avangardă cu influenţe folclorice), este programat pe 15 noiembrie, de la ora 19.00.

„AMOR CALIENTE” Seara de 17 noiembrie aduce pe scena TNOB, în premieră, de la ora 19.00, baletul „Amor caliente”, un eveniment deosebit cu momente de muzică şi dans, în concepţia Danielei Vlădescu şi având regia şi scenografia semnate de Horaţiu Cherecheş. De asemenea, scenografia este realizată de Eugenia Tărăşescu Jianu, iar aranjamentul muzical şi orchestraţia îi aparţin maestrului Radu Ciorei.

„MEDALION MOZART” CU MĂDĂLIN VOICU O altă secvenţă de excepţie din cadrul festivalului se anunţă a fi şi „Medalionul Wolfgang Amadeus Mozart”, care îl aduce pe Mădălin Voicu la Constanţa, în calitate de dirijor, iar solist va fi Mădălin Voicu Jr. Programul spectacolului programat pe 22 noiembrie, de la ora 19.00, include partituri de referinţă din creaţia mozartiană: Divertismentul în Re major, KV 136, Concertul nr. 23 pentru pian şi orchestră în La major, KV488 şi Simfonia nr. 40 în sol minor, KV550.

Festivalul se va încheia cu două spectacole de excepţie, baletul ceaikovskian „Lacul lebedelor”, pe 23 noiembrie, respectiv celebra cantată a lui Carl Orff, „Carmina Burana”, sub bagheta maestrului Radu Ciorei, pe 24 noiembrie.12