Fiii lui Hosni Mubarak, judecaţi din nou

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fiii lui Hosni Mubarak, judecaţi din nou

Externe 10 Iulie 2012 / 00:00 399 accesări

Fiii fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak au fost judecaţi din nou pentru corupţie, ieri, după ce au fost achitaţi anterior de un alt tribunal, într-un alt proces. Purtând uniforma albă a penitenciarului, Alaa şi Gamal Mubarak au fost acuzaţi, alături de alte şapte persoane, de trafic intern şi corupţie. Ei au fost judecaţi anterior pentru mai multe cazuri de corupţie, împreună cu tatăl lor, dar acuzaţiile împotriva lor au fost retrase ca urmare a prescrierii faptelor. Cei doi au rămas însă în arest, din cauza noului proces care a fost deschis ieri.

Preşedintele Mubarak a fost condamnat, la 2 iunie, la închisoare pe viaţă, pentru moartea unor manifestanţi în timpul revoltelor care au dus la destituirea sa în 2011. Reprimarea revoltei a provocat oficial moartea a 850 de persoane. În vârstă de 84 de ani, el este primul lider adus în faţa justiţiei de Primăvara Arabă. Alţi şase foşti oficiali ai poliţiei au fost achitaţi. Gamal, în vârstă de 48 de ani, care a condus comitetul politic al partidului puterii sub regimul lui Mubarak, a fost prezentat pentru a-i succeda tatălui său, ceea ce a intensificat furia care a dus la izbucnirea revoltei în 2011 şi la îndepărtarea lui Mubarak de la putere. Alaa, mai în vârstă, a evitat să se amestece în politică, strângând însă o avere impresionantă, graţie reţelelor tatălui său.

Casa Albă le-a cerut ieri egiptenilor să respecte principiile democratice, pentru soluţionarea disensiunilor dintre noul preşedinte islamist şi armată privind validitatea Parlamentului. Noul preşedinte egiptean, Mohamed Morsi, a hotărât duminică, printr-un decret, anularea deciziei Înaltei Curţi Constituţionale de dizolvare a Parlamentului. Decretul prezidenţial prevede organizarea de alegeri anticipate pentru Cameră, după 60 de zile de la aprobarea prin referendum a noii Constituţii a ţării şi adoptarea unei noi legi a Parlamentului. Decretul dat de președintele Egiptului a fost respins ieri, de Curtea Supremă egipteană, pe motiv că decizia de dizolvarea Parlamentului egiptean este obligatorie, finală și fără drept de apel. Parlamentarii eliberați din funcție în urmă cu o lună, la inițiativa Consiliului Suprem al Forțelor Armate, urmau să se întâlnească astăzi, pentru a stabili prioritățile legislative ce se impun până la alegerile din 2013. Prin decretul de duminică, Morsi dorea să se asigure că o comisie parlamentară funcţională se va ocupa de scrierea textului viitoarei Constituţii egiptene. Consiliul Militar, care a cedat puterea preşedintelui la 30 iunie şi care a condus Egiptul pe toată perioada revoltelor împotriva regimului Mubarak, s-a reunit, de urgenţă, duminică, pentru discuții.



12