Formalism excesiv în noul Cod de Procedură Civilă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Executarea judecătorească, îngreunată

Formalism excesiv în noul Cod de Procedură Civilă

Eveniment 08 Septembrie 2012 / 00:00 2353 accesări

SIMPOZION INTERNAŢIONAL Universitatea „Ovidius” din Constanţa a fost, timp de trei zile, gazda simpozionului internaţional cu tema „Procedura civilă - procedura execuţională civilă. Fundamente ale procesului civil în Uniunea Europeană”, organizat de Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România (UNEJR) şi Uniunea Internaţională a Executorilor Judecătoreşti (UIEJ), şi Facultatea de Drept, Ştiinţe Administrative şi Sociologie, din cadrul Universităţii „Ovidius”. Prezent la eveniment, Leo Netten, preşedintele UIEJ, a afirmat că profesia de executor judecătoresc şi Codul de Procedură Civilă (CPC) din România şi Olanda sunt asemănătoare din punct de vedere legislativ. „Diferenţa este că, în Olanda, cetăţenii sunt obişnuiţi cu executorul judecătoresc, îl respectă şi îi acceptă autoritatea fără nicio o problemă, ca o adevărată autoritate în stat. În schimb, în România, executorii judecătoreşti sunt folosiţi de politicieni drept motive electorale în campanii, ceea ce duce la scăderea încrederii justiţiabililor în această profesie. În Olanda, politicienii nu atacă executorii. Dacă o fac, ei atacă un sistem care funcţionează foarte bine de mulţi ani şi în acest fel atacă poporul...”, a susţinut Leo Netten. El a adăugat că Olanda are un CPC mai dezvoltat decât al nostru pentru că „are în spate o serie de legi de multă vreme, iar jurisprudenţa este mai largă”. Preşedintele UIEJ a mai spus că Olandei i-au trebuit 25 de ani pentru a construi şi implementa noul CPC, care a intrat în vigoare în 2001. În schimb, România a lucrat la noul CPC, ce va fi pus în aplicare de la 1 februarie 2013, mai puţin de un an.

PROBLEME Vicepreşedintele Camerei Executorilor Judecătoreşti din Constanţa, lectorul universitar şi consultant în cadrul UIEJ, executorul judecătoresc Adrian Stoica, a declarat că noul CPC aduce un formalism excesiv în unele situaţii, atât pentru activitatea de judecată, cât şi pentru cea de executare silită. „Acest formalism va putea duce la nerespectarea prevederilor CEDO, în sensul că termenul optim şi previzibil pentru executarea unor hotărâri nu va putea fi respectat”, a afirmat Adrian Stoica. Participant la simpozion, executorul judecătoresc constănţean Vasile Deacu a susţinut că noul CPC îngreunează activitatea executorilor întrucât se dublează numărul documentelor necesare unei executări silite. „De exemplu, în cazul unei încredinţări de minori, nu mai putem merge cu hotărârea judecătorească să luăm copilul. Acum este nevoie de intervenţia autorităţii tutelare, de anchetă socială şi de multe alte demersuri, ceea ce înseamnă că părintele îndreptăţit să crească minorul va trebui să aştepte foarte multă vreme până când îl va putea lua acasă”, a spus executorul Deacu.

PARTICIPANŢI La lucrări au luat parte Florin Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Leo Netten, din Olanda, preşedintele UIEJ, Natalie Fricero, din Franţa, profesor la Facultatea de Drept din Nisa şi director al Institutului de Studii Judiciare din Franţa, Anton Jongbloed, din Olanda, profesor de drept la Universitatea din Utrecht, Ioan Leş, profesor la Facultatea de Drept din Sibiu şi fost ambasador al României, decanul Facultăţii de Drept, Ştiinţe Administrative şi Sociologie, din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, conf. univ. dr. George Şerban, prodecanul aceleiaşi facultăţi, lector univ. dr, Mihaela Rus, directorul Departamentului de Drept din cadrul aceleiaşi facultăţi, conf. univ. dr. Mihai Gabriel, precum şi reprezentanţi ai Ministerului de Justiţie din România, cadre universitare din Constanţa, Bucureşti, judecători de la Tribunalul Constanţa şi personalităţi din SUA, Canada, Olanda, Franţa, Belgia, Coasta de Fildeş, Ungaria, Moldova, Algeria, Portugalia.

DISCUŢII Participanţii la simpozion au prezentat comunicări ştiinţifice de interes major, atât pentru legislaţia procesuală civilă comunitară, cât şi pentru cea din România, în cadrul celor două secţiuni: „Aspecte generale privind activitatea jurisdicţională în procesul civil” şi „Elementele esenţiale ale unei proceduri execuţionale eficiente”. UNEJR a luat iniţiativa organizării acestui simpozion în contextul intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă pentru a evidenţia stadiul legislaţiei procesuale la nivel comunitar, dar şi progresul legislaţiei procesuale civile din România. „În prima zi au fost discutate aspecte legate de derularea activităţii jurisdicţionale, atât cu implicaţii în activitatea instanţelor, cât şi despre situaţiile în care executorul judecătoresc intervine în acestă activitatea, în România şi în statele UE. Temele de discuţii s-au limitat la o privire comparativă a actualelor dispoziţii procedurale prevăzute de actualul CPC, cât şi cu referire la dispoziţiile noului CPC. A doua zi, discuţiile s-au rezumat la aspecte legate de normele procedurale incidente activităţii de executare silită, dar şi aspecte legate de organizarea şi funcţionarea activităţii judecătoreşti. Totodată au fost evidenţiate o serie de hotărâri pronunţate de CEDO, care scot în evidenţă o mai bună implicare a statului, ce trebuie să ofere justiţiabililor un acces efectiv la justiţie, atât în faza de judecată, cât şi în cea de executare silită”, a declarat Adrian Stoica.



12