Fregată franceză în apele teritoriale ale României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Criza din Crimeea accelerează mişcările de trupe

Fregată franceză în apele teritoriale ale României

Eveniment 14 Martie 2014 / 00:00 1042 accesări

România începe să capete culoare pe tabla strategică desenată de SUA şi Rusia de la declanşarea crizei din Crimeea. Cu o atitudine pasivă, dar, paradoxal, activi în declaraţii, începem să punem piciorul la graniţă în ansamblul mai multor exerciţii militare „programate“, oficial, de anul trecut, coincidenţă, exact pentru această perioadă tensionată. Peste noapte, cele două mari puteri militare şi-au tras de mânecă aliaţii şi i-au angrenat în exerciţii „cu menirea de a ridica gradul de colaborare”, toate, însă, derulate în apropierea epicentrului blocajului diplomatic. În cadrul acestor „programări“, Forţele Navale Române şi cele bulgare s-au antrenat în apele internaţionale ale Mării Negre alături de distrugătorul american „USS Truxtun”, în prezent în vizită în Portul Varna. Marţi, o aeronavă E-3A AWACS a NATO a efectuat un zbor în spaţiul aerian al României, pe rutele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic. În timp ce oficialii Ministerului Apărării Naţionale au spus că zborul face parte dintr-un exerciţiu planificat şi executat periodic, reprezentanţi ai NATO au explicat pentru AFP că avioane militare vor survola România şi Polonia pentru operaţiuni de recunoaştere în cadrul crizei din Ucraina.

APAR ŞI FRANCEZII Tot marţi, preşedintele ţării anunţa că „nu facem niciun secret din a spune că am autorizat prezenţa unei fregate franceze în apele teritoriale româneşti, fregată care va veni în zilele următoare. Am pus la dispoziţie spaţiul aerian al României pentru avioanele de supraveghere ale NATO, ca şi Polonia“. Ieşirea la rampă a preşedintelui Traian Băsescu a coincis cu declaraţiile surprinzătoare făcute de comandantul suprem al forţelor aliate NATO, generalul american Philip Breedlove. „După o analizare atentă a informaţiilor primite, noi credem că soldaţii care au înconjurat bazele militare din Crimeea sunt forţe militare ruse, care acţionează cu ordine clare de a submina forţele militare ucrainene din Crimeea“, a spus gen. Philip Breedlove.

EXERCIŢII LA GRANIŢA UCRAINEI Ministerul Apărării din Rusia (MAR) a lansat, ieri, un exerciţiu de amploare în Districtul Militar de Sud. În cadrul aplicaţiei „programate“ sunt angrenaţi 8.500 de militari. Oficiali ai MAR au precizat că jumătate dintre acţiunile acestui exerciţiu se vor desfăşura pe timpul nopţii. Mişcarea rachetelor aproape de graniţa cu Ucraina se suprapune cu exerciţiul militar desfăşurat în sudul şi vestul Rusiei, de forţele aeropurtate. În acest sens, ieri, 1.500 de trupe au fost transportate în regiunea Rostov. La această aplicaţie iau parte 4.000 de militari, 36 de avioane de transport şi 500 de vehicule militare. Totodată, şase avioane de luptă Sukhoi 27 şi trei de transport au fost trimise de Rusia în Belarus, pe aeroportul Bobruisk, la cererea expresă a preşedintelui acestei ţări, Aleksandr Lukaşenko, speriat de activitatea NATO din zonă. „În cazul în care la graniţa ţării noastre vor continua să se adune forţe, nu vom întârzia să luăm măsuri adecvate de răspuns”, a declarat, la Minsk, un reprezentant al Ministerului Apărării din Belarus.

ATACURI INFORMATICE „Problema“ NATO a intrat şi în atenţia Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condus de Moscova, care a luat act de activitatea crescută a NATO din Europa de Est. „Suntem preocupaţi de desfăşurarea unui grup de aviaţie NATO în apropierea frontierelor Belarusului. Observăm că activitatea de supraveghere a crescut în apropierea acestei regiuni. Dar, în acest moment, credem că a lua contramăsuri ar fi prematur“, a spus Nikolay Bordyuzha, secretarul general al OSTC, care include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan. Comentariile vin după ce NATO a dislocat avioane de luptă americane în Polonia şi statele baltice.

JOCURI ECONOMICE Cancelarul german, Angela Merkel, a atenţionat Rusia că, dacă va menţine aceeaşi poziţie faţă de situaţia din Ucraina, riscă „consecinţe politice şi economice masive“. Merkel a declarat, ieri, că membrii UE şi alte naţiuni occidentale sunt gata să îngheţe conturile bancare şi să impună restricţii de călătorie asupra persoanelor şi firmelor care sunt suspectate de Bruxelles că au călcat integritatea Ucrainei.



12