FRF obligă cluburile din Liga 1 să investească în copii și juniori!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

FRF obligă cluburile din Liga 1 să investească în copii și juniori!

Sport 24 Octombrie 2016 / 20:29 382 accesări
Răzvan Burleanu vrea să introducă fair-play-ul financiar în fotbalul românesc

Răzvan Burleanu vrea să introducă fair-play-ul financiar în fotbalul românesc

Regula prin care cluburile de fotbal din România vor fi obligate să reinvestească 10 la sută din sumele încasate pe transferuri în centrele de copii şi juniori a fost votată luni în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal. Mai precis, s-au introdus modificări în Regulamentul Național de Licențiere a Cluburilor, care includ și verificarea reinvestiției în centrele de copii și juniori. Astfel, raportarea bugetului unui club pentru sezonul 2017-2018 trebuie să includă și sumele alocate investițiilor în sectorul juvenil. Termenul de a reinvesti cele 10 procente este de trei ani, iar zonele de investiție în cadrul clubului la nivel juvenil sunt cele de achiziții de echipament, stagii de pregătire, cazare, masă, salariile antrenorilor, infrastructură, achiziționarea de fotbaliști eligibili pentru reprezentativa Under 19 a României.

Dacă, după acest timp, sumele respective nu au fost investite la nivel de copii și juniori în cadrul clubului, trebuie cedate Federației Române de Fotbal cu obligația ca instituția să îi redistribuie în totalitate către toate cluburile afiliate, direct proporțional cu numărul de echipe de copii și juniori deținute de fiecare club în parte. De asemenea, s-a mai stabilit și o sancțiune pentru neraportarea informațiilor financiare, în cuantum de 100.000 de lei. Această prevedere exista în Legea 69, însă până acum nu era prevăzut niciun mecanism de control din partea Federației Române de Fotbal, prin care să se asigure că destinația acestor investiții este sectorul juvenil la nivel de club. Regula va intra în vigoare începând cu sezonul 2018-2019, la fel şi noile condiţii de licenţiere. FC Steaua București, clubul din România cu cele mai mari venituri din transferuri în ultimii ani, a anunţat deja, prin vocea finanţatorului George Becali, că va ataca noua regulă în justiţie.

„Subiectul principal pe ordinea de zi a fost procesul de licențiere. Am introdus în premieră sistemul de licențiere la Liga a 2-a. În același timp, se reintroduce criteriul financiar la echipele de Liga 1, astfel că se va introduce un control financiar al datoriilor către bugetul de stat, nu doar către angajați, urmat de refuzul acordării dreptului de licențiere. S-a introdus în noul sistem un control, în ceea ce înseamnă 10% din transferul fiecărui jucător și, în același timp, o verificare a pragului de rentabilitate la echipele de Liga 1. E un control, pentru a nu avea cheltuieli mai mari decât veniturile (n.r. - similar cu fair play-ul financiar de la UEFA/FIFA).

Prevederea există în Legea Sportului, în Legea nr. 69, care prevede ca, în cazul unui transfer, 10% din sumă să se constituie în sursă de venit pentru Federația Română de Fotbal. A fost o decizie în urmă cu 4-5 ani de zile, prin care s-a stabilit ca banii să rămână la nivelul fiecărui club și să fie cheltuiți, conform legii, în activitatea copiilor și juniorilor.

Până acum, nu am avut parte de niciun control la nivel de federație, pentru că nu a existat o prevedere în acest sens. FRF nu impune nicio taxă, niciun supra-impozit, ci pur și simplu vine să asigure un control strict, pentru ca 10% din suma de transfer să se investească la nivel de copii și juniori. Mai mult decât atât, clubul în cauză are posibilitatea să facă investiția de-a lungul a trei ani.

Investițiile se pot face în ceea ce înseamnă cheltuieli de cazare și masă la nivelul juniorilor, pentru plata salariilor sau bonusurilor antrenorilor, dacă au participat la procesul de pregătire și evoluție a jucătorului respectiv, dar și la partea de infrastructură. Dacă ne dorim jucători mai buni, ne dorim să crească pe terenuri practicabile. În același timp, banii pot fi folosiți și pentru transferul jucătorilor sub 19 ani”, a anunțat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.



12