Fugiţi că vine potopul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Strategia Ministerului Mediului de apărare împotriva inundaţiilor

Fugiţi că vine potopul!

Eveniment 18 Iulie 2006 / 00:00 1142 accesări

Obligativitatea asigurării împotriva calamităţilor şi instituirea sistemului european de alertă meteo şi hidrologică sînt noutăţile autorităţilor centrale în materie de management al riscului la inundaţii. În “strategia” promovată de Ministerul Mediului împotriva inundaţiilor se pasează responsabilitatea către primării care, în momentul pericolului, în cazul localităţilor rurale, ar trebui să avertizeze populaţia prin bătutul clopotului de la biserică, hăulitul, asmuţitul cîinilor şi alte metode “moderne”.

În Staţiunea Neptun, a început ieri întîlnirea de lucru organizată de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA) avînd ca temă activitatea de prevenire şi apărare împotriva inundaţiilor. La reuniunea de lucru, care va dura două zile, participă secretarul de stat de la MAI, Victor Paul Dobre, ministrul Mediului Sulfina Barbu, prefecţi, conducerea Administraţiei Naţionale Apele Române şi directorii Direcţiilor de Ape. Ca la toate acţiunile la care participă Sulfina Barbu, şi aceasta a fost una de "lucru" cu uşile închise. În cadrul discuţiilor au fost prezentate planurile şi programele de implementare a Strategiei Naţionale de Management al Riscului la Inundaţii, Raportul privind modul în care au fost completate şi reactualizate planurile de apărare împotriva inundaţiilor şi Programul Operaţional Sectorial pentru Infrastrustructura de Mediu (POS Mediu), în baza căruia România va putea accesa fondurile Uniunii Europene, după aderare, pentru finanţarea de proiecte de investiţii în domeniul mediului. După prima rundă de discuţii, ieri, la ora 13.00, Victor Paul Dobre, Sulfina Barbu şi secretarul de stat în MMGA, Lucia Ana Varga au susţinut o conferinţă de presă. Autorităţile centrale au decis codificarea avertizărilor meteorologice şi hidrologice conform sistemului european, pe patru culori: roşu, portocaliu, galben şi verde, primele două instituind alertă maximă pentru toate instituţiile care trebuie să intervină în caz de calamităţi.

Recomandări în loc de strategie

Autorităţile nu se pot mîndri, deocamdată, cu mari realizări în Strategia naţională de management al riscului de inundaţii, cu excepţia cîtorva recomandări care vor deveni obligatorii. Printre ele, obligativitatea evacuării la ordinul autorităţilor. "Trebuie să existe o strînsă colaborare cu primăriile pentru ca oamenii să fie avertizaţi în timp util. De asemenea, nu trebuie să se construiască în zone de risc, iar cînd va fi ridicat certificatul de construcţie de la primărie trebuie solicitată opinia primarului despre potenţialul risc la care se expune", a declarat Sulfina Barbu. Adică, responsabilităţile cad în sarcina primăriilor, iar obligativitatea asigurării împotriva calamităţilor şi instituirea sistemului european de alertă meteo şi hidrologică sînt noutăţile autorităţilor centrale în materie de management al riscului la inundaţii. "Trebuie să vă luaţi măsuri proprii de protecţie a locuinţei d-voastră şi să daţi curs indicaţiilor autorităţilor care vă solicită evacuarea pentru că altfel vă asumaţi un risc foarte mare", a mai spus Sulfina Barbu. Mai la obiect, Lucia Ana Varga a declarat, referindu-se la viiturile care au afectat mai multe localităţi: "În aceste situaţii singura măsură este părăsirea zonei". Bravos! Adică atunci cînd vine potopul să fugim! Este o strategie la care nici nu s-au gîndit bieţii sinistraţi şi trebuia un plan naţional pentru ca poporul să fugă... organizat.

Iată însă că MAI va "face eforturi" să cumpere 350 de bărci de salvare pentru ca autorităţile "să fie pregătite". "Să nu vă aşteptaţi să vedeţi acţiuni ca în America. Vom face ce vom putea cu mijloacele pe care le vom avea", a precizat Victor Paul Dobre. În cadrul discuţiilor de astăzi se vor analiza Planurile de apărare împotriva inundaţiilor depuse de prefecţii din toată ţara. Discuţiile vor continua şi astăzi, iar ministrul Mediului va susţine o altă conferinţă de presă unde sperăm să lămurească şi alte aspecte legate de litoral şi zona costieră pentru că ieri a fost extrem de grăbită şi nu a avut timp pentru alte subiecte decît pentru cele pentru care se pregătise. În ceea ce priveşte actualizarea hărţilor, acestea "se vor face", alarmarea populaţiei şi ea "se va face" cu mijloace care stau la îndemîna primarilor, adică oameni din casă în casă, bătut clopotul de la biserică, hăulitul, asmuţitul cîinilor şi alte metode "moderne". Ar fi şi greu de folosit telefonul, în localităţi unde nu există energie electrică, sau televizoare sau radiouri în localităţi în care există energie electrică, dar oamenii sînt prea săraci ca să-şi cumpere un "aparat".



12