Gazprom-Ugra Surgut este debutantă în Cupele Europene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Adversara CVM Tomis din GM Capital Challenge Cup

Gazprom-Ugra Surgut este debutantă în Cupele Europene

Sport 02 Decembrie 2010 / 00:00 606 accesări

În 16-imile de finală din GM Capital Challenge Cup, CVM Tomis Constanţa va juca împotriva unei formaţii din Rusia, Gazprom-Ugra Surgut, primul joc la Constanţa, în Sala Sporturilor, pe 7 decembrie, de la ora 20.15, iar returul peste o săptămână, la Surgut. Clubul din Surgut s-a înfiinţat în 1996, atunci când antrenorul Rafael Khabibullin a fost însărcinat de conducerea unei fabrici din localitate să creeze o echipă de volei masculin la Surgut. La început, jucătorii erau angajaţi în fabrică, se antrenau în timpul liber şi erau învoiţi o zi de la serviciu pentru meciurile din deplasare! Peste patru ani, echipa juca deja în liga a doua, iar în 2002 promova în SuperLigă. Clubul nu a neglijat creşterea copiilor şi juniorilor în propria pepinieră, iar mulţi dintre actualii seniori provin de acolo! Timp de patru sezoane (2003-2007), liderul şi sufletul echipei a fost universalul polonez Robert Prygiel, însă la Ugra au mai evoluat în ultimii ani jucători importanţi, cum ar fi bulgarii Teodor Salparov şi Plamen Konstantinov sau slovenul Saşa Gadnik. Cea mai bună performanţă în campionat a fost calificarea în sferturile de finală ale play-off-ului, în ultimele două sezoane. În 2009, Igor Shulepov, un jucător legendar al voleiului rus, a reprezentat clubul din Surgut la “All Star Game”-ul voleiului din Rusia.

UN VICECAMPION OLIMPIC VINE LA CONSTANŢA. Indiscutabil, vedeta formaţiei din Surgut este extrema Igor Shulepov, care pe 16 noiembrie a împlinit 38 de ani! După ce a evoluat la echipe din Rusia, Shulepov a plecat peste hotare şi a jucat la JT Thunders Hiroshima (Japonia, 1999-2000), Maxicono Parma (Italia, 2000-2002) şi Trentino Volley (Italia, 2002-2004). În 2004 s-a întors în Rusia, la Zenit Kazan, formaţie cu care a devenit campion naţional în 2007 (antrenorul echipei, care în acel sezon se numea Dinamo-TatTransgaz, era... Viktor Sidelnikov). Din 2007, Shulepov s-a transferat la Gazprom-Ugra Surgut. Cele mai valoroase repere din palmaresul său cu echipa naţională a Rusiei sunt argintul olimpic din 2000 (Sydney), bronzul european din 2003 şi câştigarea Ligii Mondiale în 2002. „La Ekaterinburg a ieşit campion al Rusiei, apoi a plecat în străinătate. A jucat la Trento şi are foarte multă experienţă, dacă ne gândim că prima oară a fost selecţionat la echipa naţională când avea 21 de ani, apoi a rămas titular. Încă joacă foarte bine, chiar şi la 38 de ani. Este liderul echipei şi e ca un tată pentru coechipieri. Dă stabilitate unei echipe care include mulţi jucători tineri, îi încurajează şi îi ajută pe aceştia. Poate că nu mai atacă la fel ca pe vremuri, dar este încă la fel de bun la preluare sau la apărare”, a declarat Viktor Sidelnikov, antrenorul principal la CVM Tomis.

SURGUT A ÎNCEPUT MAI SLAB ACTUALUL SEZON. În acest campionat, Surgut ocupă locul 9 în clasament (din 12 echipe), cu 5 puncte acumulate în 5 partide (două victorii cu 3:2 şi o înfrângere cu 2:3). Primele opt clasate se vor califica pentru play-off. Până la meciul tur cu Tomis, Ugra mai are programate două meciuri de campionat: aseară a jucat cu Dinamo Krasnodar şi sâmbătă va întâlni liderul Zenit Kazan, ambele pe teren propriu. Echipa rusă este debutantă în Cupele Europene, iar în primul tur a eliminat pe Crimsoda Krasnoperekopsk, din Ucraina, după 3:0 acasă şi 3:2 în deplasare. Dintre jucătorii actuali, pe lângă Shulepov şi Kadziewicz (internaţional polonez, a evoluat la Jastrzebski Wegiel), unul singur a mai jucat în Cupele Europene: Boyarchuk, cu Lokomotiv Belgorod (în 2004).

FIII ANTRENORILOR FAC PARTE DIN LOT! Echipa de bază utilizată până acum este următoarea: Kobzar - Nosenko, Gutsalyuk, Kadziewicz (Parkhomchuk), Shulepov (Bestuzhev), Rodichev şi Martiniuk-libero. De remarcat că atât antrenorul principal Rafael Khabibullin (care este şi preşedintele clubului), cât şi secundul Andrey Kobzar au băieţii în lotul echipei de seniori, ambii fiind coordonatori. „Khabibullin este şi preşedinte, şi antrenor principal la meciuri. El face echipa, stabileşte tactica, dă indicaţiile, face schimbările, cere time-out. De antrenamentele zilnice se ocupă Kobzar şi încă un antrenor, Mihail Pozdnyakov”, a explicat Sidelnikov.

Lotul echipei Gazprom-Ugra Surgut

1. Andrey SEDYH (RUS) universal (2,00 m, 19 ani)

2. Ilya PARKHOMCHUK (RUS) centru (2,08 m, 24 ani)

5. Makar BESTUZHEV (RUS) extremă (1,94 m, 24 ani)

6. Kirill GUSHCHIN (RUS) libero (1,88 m, 19 ani)

10. Mikhail BOYARCHUK (RUS) extremă (2,05 m, 24 ani)

11. Lukasz KADZIEWICZ (POL) centru (2,06 m, 30 ani)

12. Roman MARTYNYUK (RUS) libero (1,82 m, 23 ani)

13. Igor KOBZAR (RUS) coordonator (1,95 m, 19 ani)

14. Vasily NOSENKO (RUS) universal (2,00 m, 23 ani)

15. Igor SHULEPOV (RUS) extremă (2,04 m, 38 ani)

16. Alexander GUTSALYUK (RUS) centru (2,04 m, 22 ani)

17. Artem KHABIBULLIN (RUS) coordonator (2,00 m, 26 ani)

18. Aleksey RODICHEV (RUS) extremă (1,97 m, 22 ani)

Antrenor principal: Rafael KHABIBULLIN (RUS)

Antrenor secund: Andrey KOBZAR (RUS)12