Gradație de merit cu probleme la Școala ”Dan Barbilian”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O învățătoare acuză:

Gradație de merit cu probleme la Școala ”Dan Barbilian”

Justiție 20 Mai 2015 / 00:00 3113 accesări

După depunerea dosarelor de gradație de merit ale cadrelor didactice, în martie 2015, la Constanța a fost semnalat și un incident. Profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială nr. 28 ”Dan Barbilian” din Constanța, Ecaterina Rupesac a reclamat, pe adresa redacției, o situație referitoare la depunerea dosarului pentru obținerea gradației de merit pentru următorii cinci ani. ”Am întocmit un alt dosar pe care l-am pregătit conform metodologiei. Dosarul trebuie avizat de către directorul unității de învățământ. Directorul școlii, prof. Mihaela Stan, a depus dosarul fără a-mi aviza diplomele obținute de către elevii pe care i-am format timp de 5 ani, perioadă în care se evaluează activitatea, susținând că sunt fabricate”, a precizat înv. Rupesac în sesizarea sa. Ea susține că la dosarul depus pentru obținerea gradației nu a prezentat diplomele elevilor în original, ci copii, pentru că originalele sunt la elevi.

DIRECTORUL SE APĂRĂ Directorul școlii, prof. Mihaela Stan, a explicat însă că tocmai din această cauză nu a putut semna diplomele. ”Potrivit metodologiei, cadrul didactic este obligat să aducă originalele, iar la dosar se păstrează doar copia, conformă cu originalul. Învățătoarea a motivat că în 2009 nu era această metodologie, însă nici eu nu puteam certifica niște rezultate de pe vremea când eu nu eram în școală, fără o dovadă concretă”, a explicat directorul. Aceasta a adăugat că, pentru dosarele recepționate, directorul dă declarație pe propria răspundere certificând că toate actele sunt în regulă, prin confruntarea cu originalul. Învățătoarea afirmă că a reușit să adune din diplomele oferite seriei trecute de elevi, pentru a le depune la dosar, însă directoarea se apără spunând că nu a făcut acest lucru în timp util pentru ca dosarul să fie depus complet în termenul stabilit de minister. ”Singura soluție pentru învățătoare este să facă contestație sau să dea în judecată școala sau Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) în contencios administrativ”, a declarat prof. Stan.

CE SPUNE ISJ Lumină în acest caz va face ISJ, inspectorul școlar general, prof. univ. dr. Răducu Popescu, anunțând că o comisie va face verificări. Învățătoarea Ecaterina Rupesac spune că, pe lângă activitatea de la catedră, a fost formator pentru cadre didactice, membru în comisii, inițiator și coordonator al unor concursuri școlare, precum „Arhimede“, „Smart“, „Fii inteligent!“. Concursul „Arhimede“ a fost, ieri, subiectul unor percheziții în țară și în Constanța, pentru infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.



12