Graficianul Ion Codrescu expune la Muzeul Hikaru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din Constanţa, în Ţara Soarelui Răsare

Graficianul Ion Codrescu expune la Muzeul Hikaru

Cultură 23 Mai 2014 / 00:00 818 accesări

Unul dintre artiştii consacraţi din spaţiul cultural-artistic tomitan, graficianul şi creatorul de haiku Ion Codrescu, un împătimit al artei de sorginte niponă, a ajuns să fie comentat şi admirat atât de publicul, cât şi de criticii din Ţara Soarelui Răsare. O suită de lucrări ale artistului constănţean reprezentând picturi haiga, inspirate de poemele scrise de unul dintre cei mai importanţi şi prolifici poeţi japonezi ai secolului XX, Kato Ikuya - o temă aleasă de organizatori -, captează, de ceva vreme, atenţia iubitorilor de frumos din Japonia. Creaţiile purtând semnătura unui artist tocmai de la Marea Neagră sunt admirate de publicul nipon la Muzeul Hikaru, situat în pitorescul şi medievalul oraş Takayama, prefectura Gifu, în partea vestică a insulei Honshu, zonă considerată centrală a Japoniei.

ARTĂ NIPONĂ CREATĂ DE UN CONSTĂNŢEAN Despre cum a ajuns să expună graficianul constănţean pe simezele unui prestigios muzeu japonez ne-a explicat chiar Ion Codrescu, acesta dezvăluind că totul a început odată cu invitaţia primită în luna septembrie a anului trecut, din partea Muzeului Hikaru din Japonia, de a realiza o expoziţie de grafică pentru perioada 27 februarie - 3 iunie 2014. După aproape o jumătate de an de lucru intens în atelier, Ion Codrescu a reuşit să realizeze un număr suficient de lucrări din care să opereze o selecţie pentru expoziţia din Japonia.

Cele 20 de lucrări de grafică solicitate de Muzeul Hikaru au fost expediate prin poştă, la începutul lunii februarie. Compoziţiile au fost create pe un format impus de organizatori: 296 mm × 420 mm. Toate cele 20 de compoziţii de pictură haiga - gen de artă care îmbină pe aceeaşi suprafaţă pictura, caligrafia şi poezia haiku - au fost realizate în tehnica tradiţională japoneză a tuşului, în care Ion Codrescu s-a specializat, încă din 1991, sub îndrumarea maestrului japonez Ryuhei Nishiyama.

Principalul motiv pentru care Ion Codrescu a fost invitat să participe la acest eveniment expoziţional îl constituie faptul că el a susţinut o teză de doctorat, „Imagine şi text în haiga”, în 2007, la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti. Autorul lucrării a cercetat arta de a juxtapune imagini şi texte în pictura haiga japoneză şi în pictura haiga din Occident. Ulterior, Ion Codrescu a publicat o carte la Editura Herald din Bucureşti şi o altă lucrare la o editură din Franţa. Ambele s-au bucurat de aprecieri în lumea academică internaţională. Prin urmare, Muzeul Hikaru a dorit să arate publicului japonez cum această artă tradiţională niponă a trecut graniţele Ţării Soarelui Răsare şi a fost preluată, adoptată şi adaptată de creatori din Occident.

La realizarea acestei expoziţii, Ion Codrescu a colaborat cu profesorul Ito Isao, de la Universitatea Aichi, care a tradus din japoneză în engleză toate poemele care au constituit sursa de inspiraţie pentru picturile haiga din expoziţie. Publicul japonez are încă ocazia să vadă expoziţia lui Ion Codrescu până pe data de 3 iunie.

A EXPUS ŞI ÎN GERMANIA Ion Codrescu nu se află, însă, la prima întâlnire cu publicul internaţional. În perioada 13 aprilie - 3 mai, artistul plastic a mai vernisat o expoziţie de grafică, intitulată „Spaţii poetice”, la Galeriile Centrului Cultural Literaturhaus din oraşul Immenstadt, Germania. Expoziţia, care a inclus 33 de lucrări de grafică realizate în tehnică mixtă şi în tuş, toate compoziţiile fiind inspirate din creaţia unor poeţi contemporani din Germania, s-a bucurat, de asemenea, de cronici elogioase şi de aprecierea publicului.

O CARIERĂ DE SUCCES Grafician, poet şi eseist, Ion Codrescu a realizat peste 50 de expoziţii personale în România, Franţa, Germania, Olanda, Belgia, Italia, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Finlanda, Slovenia, S.U.A. şi Japonia. De asemenea, lucrările sale de grafică se află în colecţii de stat şi particulare din multe ţări. Artistul a ilustrat peste 100 de cărţi şi foarte multe reviste publicate în România, Olanda, Franţa, SUA, Germania, Japonia şi Irlanda. Pentru creaţia sa artistică şi literară a primit multe premii în ţară şi străinătate.

A publicat 13 cărţi în România, Slovenia, Franţa, Marea Britanie şi Olanda. A fost invitat să predea cursuri de artă şi să susţină prelegeri şi conferinţe în domeniul artistic şi literar în Slovenia, Marea Britanie, Belgia, Germania, Franţa, Finlanda, Irlanda, S.U.A. şi Japonia. Constănţeanul a fost invitat să vorbească la posturi de radio din România şi străinătate: Radio România Cultural, BBC, France Culture şi NHK World Radio Japan. Pentru activitatea sa artistică şi literară, a primit burse de studii în Japonia, Spania şi în Irlanda. Din anul 2010, acesta a fost profesor asociat la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, iar din 2014 este conf. univ. dr. la specializarea Arte Vizuale, în cadrul aceleiaşi facultăţi.



12