Grevă istorică la cotidianul francez “Le Monde”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Grevă istorică la cotidianul francez “Le Monde”

Monden 14 Aprilie 2008 / 00:00 773 accesări

Salariaţii prestigiosului cotidian francez vor organiza, luni, o grevă istorică pentru a protesta faţă de un plan ce prevede disponibilizarea a circa un sfert dintre jurnaliştii publicaţiei, pe fondul unei situaţii economice dificile a întregii prese franceze. Această grevă, prima care are la bază motive interne de la crearea ziarului, în 1944, a fost votată marţi, cu o majoritate zdrobitoare, şi va fi una “foarte dură”, după cum a avertizat Maurice Hadida, din partea sindicatului CGT. Decizia organizării acestui protest de către jurnaliştii cotidianului “Le Monde”, care are un tiraj de 320.000 de exemplare şi de cei 1.600 de angajaţi ai grupului “Le Monde” a fost luată ca urmare a anunţului făcut în urmă cu o săptămînă de conducerea publicaţiei privind aplicarea unui plan drastic de redresare.

În 2007, grupul, ale cărui datorii se ridică la 150 de milioane de euro, a acuzat pierderi de 20 de milioane de euro. Confruntată cu această situaţie, conducerea a prezentat o serie de măsuri vizînd restaurarea echilibrului atît în cazul cotidianului, cît şi al suplimentelor sale, în următorii doi ani. Planul prevede suprimarea a 130 de posturi din 600 la Societatea Le Monde (SEM), din care 85-90 sînt posturi de jurnalişti, ceea ce înseamnă un sfert din redacţie. Pentru prima dată în istoria acestui ziar, conducerea a anunţat că aceste reduceri de posturi nu se vor face numai prin plecări voluntare, dar şi impuse. Planul mai prevede cesionarea filialelor deficitare sau considerate nestrategice, care totalizează 170 de posturi, precum revista “Les Cahiers du Cinéma”, “Fleurus Presse” dedicată tinerilor sau lanţul de librării specializate în literatură religioasă La Procure.

“Le Monde” a trecut deja printr-o gravă criză la vîrf, care a durat săptămîni bune, până la alegerea, în luna ianuarie, a lui Eric Fottorino. În 2005, planuri de economii asemănătoare au dus la concedierea a peste 200 de persoane atît din redacţia ziarului, cît şi de la tipografie. Sindicatele au acuzat fosta conducere asigurată de Jean-Marie Colombani, care a trebuit să părăsească postul ocupat în mai anul trecut, că este responsabil de deriva financiară în care se află grupul. Salariaţii au prevăzut să se întîlnească luni dimineaţă în adunare generală. Majoritatea sindicatelor şi jurnaliştilor au făcut apel la o adunare în aceeaşi zi în faţa sediului de la Paris al cotidianului, pentru a exprima îngrijorarea “unei întregi profesii victimă aceloraşi atacuri în toate titlurile”. Situaţia în ansamblu a presei franceze este una dificilă, tirajul publicaţiilor scăzînd anul trecut, în timp ce criza financiară de la începutul anilor 2000 s-a agravat. Concomitent, publicaţiile plătite suferă de pe urma concurenţei presei gratuite şi a Internetului. Planuri de restructurări au vizat recent numeroase publicaţii, precum cotidianul de dreapta “Le Figaro”, la începutul lui 2008 sau ziarul de stînga “Libération”, anul trecut. În cursul ultimelor nouă luni, 28 de redacţii franceze au intrat în grevă, a indicat sindicatul CFDT, care a făcut apel la susţinere publică în faţa restructurărilor care “vizează însuşi viitorul presei şi, deci, buna exercitarea a democraţiei”.

Taguri articol


12