Gripa nouă, în lume...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gripa nouă, în lume...

Justiție 27 Octombrie 2009 / 00:00 444 accesări

Primul caz mortal de gripă A/H1N1 înregistrat în Finlanda

Primul caz mortal de gripă A/H1N1 din Finlanda a fost înregistrat la o femeie de 25 de ani, au anunţat ieri autorităţile sanitare finlandeze. Femeia, care suferea de mai mult timp de o afecţiune, a decedat sîmbătă în vestul ţării, la opt ore după diagnosticarea virusului, a anunţat Institutul naţional al Sănătăţii şi Protecţiei sociale finlandeze într-un comunicat. “O infecţie respiratorie cauzată de gripa A/H1N1 a fost diagnosticată la 16 octombrie şi a beneficiat în aceeaşi zi de un (tratament antigripal) Tamiflu”, a precizat Institutul. Între ţările vecine cu Finlanda, Suedia şi Norvegia au semnalat deja cazuri mortale. În schimb, nici un astfel de caz nu a fost înregistrat în Rusia. Circa 520 de cazuri de gripă A/H1N1 au fost depistate în Finlanda, dintre care 50 în ultimele două săptămîni. Vaccinarea împotriva virusului a început pentru angajaţii din domeniul sănătăţii şi va continua săptămîna viitoare cu femeile însărcinate. Autorităţile se aşteaptă ca pînă la sfîrşitul anului să fie vaccinaţi circa două milioane de cetăţeni finlandezi, consideraţi ca fiind expuşi riscului, - persoanele cu vîrste sub 24 de ani, afectate de o boală gravă, femeile însărcinate şi personalul sanitar - dintr-o populaţie totală de circa 5,3 milioane de locuitori. Decizia cu privire la posibila vaccinare a restului de populaţie urmează să fie luată ulterior, potrivit autorităţilor sanitare. Potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) publicat săptămîna trecută, pandemia de gripă A/H1N1 a provocat moartea a circa 5.000 de persoane, în mare parte în America de Nord şi în America de Sud.

Doi jucători ai echipei Blackburn au fost diagnosticaţi cu gripă A/H1N1

Jucătorii echipei Blackburn Rovers, David Dunn şi Chris Samba, au fost diagnosticaţi cu gripă A/H1N1, iar oficialii grupării engleze se tem să nu fi fost contaminaţi cu acest virus şi alţi fotbalişti. Potrivit sursei citate, jucătorii formaţiei Blackburn au făcut o serie de analize medicale, duminică. Vicecăpitanul David Dunn şi Chris Samba au gripă A/H1N1 şi este posibil să îi fi contaminat şi pe alţi jucători din echipă, care prezintă deja simptome ale bolii. “Două cazuri de gripă porcină au fost confirmate şi alţi componenţi ai echipei s-au plîns că au simptome”, a anunţat gruparea Blackburn. În Franţa, din cauza gripei noi meciul Olympique Marseille - Paris Saint-Germain, care ar fi trebuit să aibă loc duminică, a fost amînat. Partida nu s-a mai disputat după descoperirea a trei cazuri de gripă A/H1N1 la parizieni. Mijlocaşul parizian Jeremy Clement a fost diagnosticat pozitiv cu acest virus, duminică dimineaţă, după Ludovic Giuly şi Mamadou Sakho.

Majoritatea canadienilor nu intenţionează să se vaccineze împotriva gripei noi

Din ce în ce mai puţini canadieni intenţionează să se vaccineze împotriva virusului gripei A/H1N1 şi majoritatea nici nu vor face acest lucru, potrivit unui sondaj dat publicităţii ieri, în momentul începerii unei campanii de vaccinare în tot statul. Numai 49% dintre canadienii chestionaţi afirmă că se vor vaccina, faţă de 62% în iulie, potrivit sondajului institutului Strategic Counsel pentru cotidianul The Globe and Mail. O proporţie de 51% afirmă că nu se vor vaccina, un număr în creştere faţă de 38% în iulie, potrivit studiului realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane cu vîrste cuprinse între 22 şi 24 de ani. Populaţia cea mai sceptică faţă de vaccinare se regăseşte în Quebec, unde aproape şase din zece persoane nu intenţionează să se vaccineze. Pentru majoritatea canadienilor (59%), gripa A/H1N1 nu pare mai îngrijorătoare decît gripa sezonieră şi numai 7% cred că aceasta este mortală, deşi 86 de persoane au murit în Canada din primăvară. Cei cu vîrste înte 18 şi 34 de ani sînt cei mai mulţi (64%) care nu intenţionează să se vaccineze. În schimb, persoanele cu vîrste peste 50 de ani sînt cele mai favorabile vaccinării (60%). În rîndul femeilor, 56% se opun vaccinării, şi numai 47% dintre bărbaţi. De asemenea, 78% dintre canadieni consideră că presa a \"umflat şi exagerat\" riscul pe care îl reprezintă virusul, în creştere faţă de cei 68% care erau de aceeaşi părere în iulie. Cu toate acestea, mai mulţi canadieni, 63% faţă de 46% în iulie, afirmă că au luat măsuri de precuţie împotriva virusului.



12