Grup infracţional specializat în traficul cu ţigări de contrabandă, destructurat de poliţişti şi procurori

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Grup infracţional specializat în traficul cu ţigări de contrabandă, destructurat de poliţişti şi procurori

Eveniment 19 Iulie 2008 / 00:00 1253 accesări

O importantă grupare infracţională ce avea ca obiect de activitate contrabanda cu ţigări a fost anihilată în urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia de Frontieră Română şi procurorii DIICOT, în colaborare cu Serviciul Român de Informaţii. Gruparea este formată din cinci membri, trei cetăţeni români (printre care şi şeful Biroului Vamal Albiţa), un moldovean şi unul cu dublă cetăţenie - română şi moldoveană - şi era structurată pe mai multe niveluri, cu roluri bine stabilite pentru fiecare membru. Pe 17 iulie, în urma unei descinderi efectuate la o societate comercială de pe raza judeţului Constanţa, a fost depistat un transport în care se găseau ascunse, prin metoda capac, 1.100 baxuri ţigări, adică peste 600.000 pachete de ţigări. Acesta este al cincilea transport reţinut de poliţiştii de frontieră, în cursul lunii aprilie a acestui an, în cadrul aceleiaşi acţiuni, fiind depistate patru autocisterne încărcate cu 548.000 pachete de ţigări provenienţa Republica Moldova, în valoare de 546.450 euro. Ieri, procurorii DIICOT au dispus reţinerea a cinci dintre membrii grupării de crimă organizată, sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, prezentare la autoritatea vamală de documente comerciale şi de transport ce se referă la alte mărfuri decît cele prezentate în vamă, înşelăciune şi nerespectarea dispoziţiilor privind operaţiuni de import sau export.

Investigaţiile

La începutul anului 2008, politiştii de frontieră din cadrul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Iaşi au intrat în posesia unor informaţii cu privire la constituirea unui grup infracţional organizat, care acţiona în scopul introducerii ilegale de ţigări din R. Moldova în România şi comercializării acestora pe piaţa neagră de desfacere. Aceste activităţi erau desfăşurate prin sustragerea de la plata accizelor, ce s-ar fi datorat bugetului de stat dacă activităţile respective s-ar fi făcut cu respectarea legislaţiei vamale şi comerciale, scopul fiind obţinerea ilicită de beneficii băneşti.

În urma activităţilor informativ operative desfăşurate în perioada februarie-iulie 2008, sub directa supraveghere a procurorului din cadrul DIICOT – Biroul teritorial Iaşi, s-a reuşit identificarea membrilor grupului şi probarea activităţii infracţionale a acestora.

Organizarea reţelei

Anchetatorii au stabilit că grupul era format din cinci membri, respectiv Vladimir Mardar, zis „Vova”, cetăţean din Republica Moldova, în vîrstă de 32 ani, care coordona operaţiunile efectuate pe teritoriul Republicii Moldova, Vasile Rodideal, persoană cu dublă cetăţenie - română şi moldoveană -, în vîrstă de 47 ani, liderul interlop moldovean, Bogdan Ionuţ Radu, cetăţean român, în vîrstă de 31 ani, şeful lumii interlope din Iaşi, ultimii doi supravegheau afacerea în Iaşi, Ghiţă Berbece, şeful Biroului Vamal Albiţa şi constănţeanul Nicu Cercel, de 33 ani, care răspundea de preluarea ţigărilor în România şi distribuirea acestora pe piaţa neagră de desfacere. Reţeaua avea o structură bine determinată, pe mai multe nivele, ierarhia în cadrul acesteia fiind dată de importanţa rolului pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale. În vîrful ierarhiei se aflau cei care se ocupau de trimiterea ţigărilor din Republica Moldova în România şi de însoţirea transportului pînă la predarea acestuia către destinatari. Nivelul următor al grupului era format din persoanele ce comandau şi plăteau respectivele transporturi de ţigări. Aceleaşi persoane se ocupau în România de găsirea locaţiilor pentru primirea transporturilor, depozitarea ţigărilor şi mai apoi de vînzarea acestora pe piaţa neagră. Descărcarea ţigărilor şi apoi transportul pentru vînzare se realiza de alte persoane decît expeditorii şi destinatarii, acestea situîndu-se la ultimul nivel al grupului.

Primele capturi

În cursul lunii aprilie a.c., în urma unor acţiuni specifice, poliţiştii de frontieră din cadrul IJPF Iaşi au identificat şi reţinut patru cisterne, intrate în România prin PTF Albiţa, în care au fost descoperite 456.790 pachete de ţigări provenienţa R. Moldova (Ronson, Viceroy, MT, More, Plugarul, Saint George) în valoare de 546.450 euro. Ţigările erau ascunse în locuri special amenajate, între învelişul exterior şi bazinul de combustibil ale mijloacelor de transport.

În urma capturilor realizate, membrii grupării au încercat să identifice alte modalităţi de a introduce ţigări pe teritoriul României, respectiv ascunderea în alte mijloace de transport şi prin intermediul altor societăţi comerciale.

Flagrantul

În luna iulie 2008, politiştii de frontieră au intrat în posesia informaţiilor cu privire la faptul că gruparea infracţională urmărită a stabilit introducerea ilegală în ţară a unei alte cantităţi de ţigări, disimulate într-un transport de băuturi răcoritoare şi cu documente aparţinînd unei firme fantomă din Republica Moldova. Drept urmare, s-a procedat la monitorizarea transportului, stabilindu-se că, în 16 iulie, în jurul orelor 23.53, prin PTF Albiţa, a intrat în România un autotren, încărcat cu suc de fructe. Transportul a fost supravegheat de poliţiştii de frontieră din cadrul DPF Iaşi şi DPF Constanţa, pînă pe raza judeţului Constanţa, unde, în apropiere de localitatea constănţeană Hîrşova, la un punct de lucru al societăţii comerciale Anastasia (o fermă părăsită), s-a prezentat destinatarul transportului, Nicu Cercel. Pe 17iulie, în jurul orei 11.00, poliţiştii de frontieră din cadrul DPF Constanţa şi comisarii Gărzii Financiare Constanţa au descins la ferma respectivă pentru efectuarea controlului amănunţit al autovehiculului. În interior au fost găsite ascunse, prin metoda capac, în spatele lăzilor cu suc de fructe, un număr de 1.100 baxuri ţigări de provenienţă din Republica Moldova. Tirul a fost escortat pînă la sediul DPF Iaşi (care avea cazul în lucru), aici stabilindu-se că, în interior, se aflau aproximativ 600.000 pachete de ţigări, mărcile Bond, Regal şi Plugarul. Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor DIICOT.



12