Gruparea Statul Islamic continuă să facă victime

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gruparea Statul Islamic continuă să facă victime

Externe 24 Decembrie 2014 / 00:00 534 accesări

Cel puțin patru copii și-au pierdut viața și alți circa zece au fost răniți într-un raid aerian în provincia siriană Idlib, a anunțat ieri canalul de televiziune Al-Arabiya. Potrivit Al-Arabiya, care se referă la informații ale Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), cu sediul la Londra, un autobuz școlar a fost luat drept țintă de forțele aeriene loiale regimului de la Damasc.

Nu este singura grozăvie care parvine din această regiune greu încercată de violențe. Tinere yazidi transformate în sclave sexuale de către organizaţia Statul Islamic (SI) au ales să se sinucidă în loc să îndure violenţele, afirmă organizaţia nonguvernamentală (ONG) Amnesty International (AI) într-un comunicat emis ieri. Etnicii yazidi au fost victime ale unor abuzuri multiple comise de către jihadişti din cadrul SI, care au preluat anul acesta controlul asupra unor teritorii vaste din nordul Irakului, inclusiv asupra regiunii Sinjar, zonă în care locuieşte această minoritate kurdofonă, considerată eretică de către gruparea teroristă sunnită.

MĂRTURII CUTREMURĂTOARE Crimele, torturile, violurile şi răpirile comise de către SI în rândul minorităţii yazidi reprezintă o epurare etnică, denunţă ONG-ul. „Sute, poate mii de femei au fost măritate împotriva voinţei lor, vândute sau oferite de către SI unor combatanţi sau simpatizanţi. Multe dintre aceste sclave sexuale sunt copiii, fete în vârstă de 14-15 ani sau mai tinere”, afirmă Donatella Rovera de la Amnesty, care a intervievat peste 40 de foste captive în Irak. Una dintre ele, Jilan, de 19 ani, s-a sinucis de teamă că va fi violată, potrivit mărturiei fratelui ei, culeasă de către ONG. „Într-o zi ni s-au dat haine care arătau ca nişte costume de dans şi ni s-a spus să ne spălăm înainte să le îmbrăcăm. Jilan s-a sinucis în sala de baie”, a povestit o fată deţinută împreună cu Jilan. „Ea şi-a tăiat venele la încheieturile mâinilor. Era foarte frumoasă. Cred că ştia că va fi luată de un bărbat şi de aceea s-a sinucis”, a adăugat tânăra.

Altă captivă a povestit ONG-ului că sora ei şi cu ea au decis să se omoare noaptea, pentru a împiedica o căsătorie forţată, dar alte două femei, care s-au trezit din cauza zgomotului, le-au împiedicat. „Ne-am legat cu o eşarfă de gât, iar fiecare a tras de eşarfa celeilalte cât de tare a putut, însă eu am leşinat”, a mărturisit Wafa, de 27 de ani. „Consecinţele fizice şi psihologice ale suferinţelor crunte pe care aceste femei le-au suferit sunt catastrofale”, a denunţat Donatella Rovera.

AJUTOARE PE CÂT POSIBIL În încercarea de a contracara sprijinul de care se bucură extremiștii islamici în Siria, regimul de la Damasc şi-a dat acordul pentru livrări de material medical şi medicamente în zonele din Alep aflate sub controlul opoziţiei, precum şi în două zone din apropierea capitalei Siriei, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). „Am primit scrisori de autorizare. Suntem pregătiţi”, a declarat pentru AFP reprezentanta acestei agenţii ONU în Siria, Elizabeth Hoff. Guvernul sirian a anunţat că este pregătit să permită şi să faciliteze livrările de medicamente pentru bolnavii cronici, precum şi vaccinuri, injecţii intravenoase şi material chirurgical în zonele controlate de opoziţie în provincia Alep, în districtul asediat Mouadamiya, situat în apropiere de Damasc, şi în Ghouta de Est. Un prim convoi format din mai multe camioane va pleca la drum spre Alep săptămâna viitoare şi livrări vor avea loc în alte zone, în următoarele săptămâni.

Consiliul de Securitate a prelungit, în cursul săptămânii trecute, cu un an autorizarea care permite convoaielor ONU să treacă frontierele Siriei pentru a livra ajutor către sute de mii de civili, în special în zonele rebele. Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate au subliniat atunci că 12,2 milioane de sirieni au nevoie urgentă de ajutor, că 7,6 milioane de civili sunt strămutaţi în interiorul ţării, iar 220.000 sunt blocaţi de asedii ale forţelor guvernamentale sau rebele. O rezoluţie precedentă pe această temă a fost adoptată la sfârşitul lui iulie. Dar, din septembrie, numai câteva camioane au traversat frontiera. Zona Mouadamiya nu a primit decât o livrare de medicamente în doi ani. Cazurile de rujeolă se înmulţesc, în timp ce cantitatea necesară de vaccinuri este acoperită doar în proporţie de 52%, faţă de 90% înainte de începerea conflictului, în martie 2011.



12