Iar ne vaccinăm antigripal cu vaccin din străinătate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Institutul ”Cantacuzino” mai stă un an pe tușă De luna viitoare

Iar ne vaccinăm antigripal cu vaccin din străinătate!

Sănătate 22 Octombrie 2014 / 00:00 785 accesări

Încă un an în care românii vor fi imunizați, în cadrul campaniei naționale gratuite a Ministerului Sănătății (MS), cu vaccin din străinătate. Cel mai prestigios institut din lume în domeniul imunologiei, ”Cantacuzino”, este nevoit să mai stea un an pe tușă. MS a anunțat că de luna viitoare se va da startul campaniei, însă cu doze cumpărate din străinătate. La imunizare vor avea prioritate 500.000 de persoane din categoria grupelor de risc, potrivit reprezentanților ministerului de resort. Purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore, a precizat că vor fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice - în special boli respiratorii, cardiovasculare şi metabolice - copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

CA ÎN FIECARE AN, CAMPANIA DE VACCINARE SE VA DERULA PRIN CABINETELE MEDICILOR DE FAMILIE ŞI SPITALE

RECOMANDĂRI MS Specialiștii recomandă populaţiei ca în perioadele cu fluctuaţii frecvente de temperatură să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Pentru sezonul rece 2014 - 2015, OMS a recomandat utilizarea unui vaccin aproape identic cu cel de anul trecut. Astfel, fiecare doză de 0,5 ml de vaccin gripal trivalent inactivat şi purificat trebuie să conţină următoarele tulpini: A/California/(H1N1), A/Texas (H3N2) şi B/Massachusetts. Faţă de sezonul precedent, singura diferenţă este aceea că tulpina H3N2 s-a numit ”Victoria”, iar anul acesta se numeşte ”Texas”, după statul american unde a fost izolat virusul gripal.

NICIUN CAZ DE GRIPĂ În România, în această toamnă nu a fost confirmat, până în prezent, niciun caz de gripă, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. La campania de imunizare pentru sezonul rece 2013 - 2014, MS a achiziţionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, iar Institutul ”Cantacuzino” urma să pună la dispoziţie alte 400.000 de doze. Dozele de la ”Cantacuzino” nu au fost însă puse pe piaţă, întrucât erau neconforme, aveau o concentraţie mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic. Primul an în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri autohtone a fost 2012, când loturi cu doze fabricate la ”Cantacuzino” au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă. Institutul şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri. În farmacii, o doză de vaccin antigripal costă aproximativ 30 de lei.

SEZONUL TRECUT, LA CONSTANȚA La finalul sezonului rece trecut, datele statistice au arătat că am scăpat cât se poate de uşor. Mai exact, gripele, pneumoniile şi infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare şi inferioare nu au dat mari bătăi de cap medicilor, chiar dacă numărul persoanelor vaccinate antigripal nu a fost cel din anii trecuţi. De exemplu, Constanţa a primit în 2013 - 2014 doar 32.500 de doze de vaccin, deşi necesarul anunţat de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) era de aproape 100.000 de doze. Şi nici cele 32.500 de doze de vaccin antigripal ajunse la Constanţa nu au fost epuizate. Directorul executiv al DSPJ de atunci, dr. Constantin Dina, a declarat că în depozitul Direcţiei nu mai exista nicio doză (în februarie 2014), dar medicii de familie ar mai avea aproximativ o mie de doze. „Nu credem că vor mai fi doritori să se vaccineze antigripal. Aşa că medicii de familie trebuie să ne readucă dozele de vaccin rămase, iar noi le vom distruge”, a declarat, în februarie, dr. Dina.

FĂRĂ PROBLEME Reamintim totodată, potrivit raportărilor DSPJ Constanţa, începute în 7 octombrie 2013 şi finalizate (conform site-ului www.dspct.ro) în 19 ianuarie 2014, că medicii au raportat 28.585 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 13.254 cazuri de pneumonii. Reprezentanţi ai DSPJ au precizat că numărul îmbolnăvirilor în sezonul 2013 - 2014 a fost aproximativ egal cu cel din 2012 - 2013. Nici la capitolul gripe, la Constanţa nu au fost semnalate statistici îngrijorătoare în sezonul trecut. Raportările medicilor au arătat că au fost înregistrate şapte suspiciuni clinice de gripă, dintre care un singur caz a fost confirmat, însă fără probleme.



12