Iarna constănţenilor, mai caldă decît în restul ţării ?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tăriceanu, primul meteorolog al României

Iarna constănţenilor, mai caldă decît în restul ţării ?!

Eveniment 31 August 2006 / 00:00 1652 accesări

Guvernul, care doreşte să acorde ajutoare pentru încălzire “în mod echitabil”, va aloca fondurile în funcţie de numărul de camere al apartamentului şi de “zona de temperatură”. “Temperatura” cea mai mare va primi banii cei mai puţini, iar Constanţa, judeţ unde bate crivăţul şi uneori este un ger de “crapă pietrele”, a fost trecut la zone “calde”!...

Guvernul a extins categoriile de persoane care vor beneficia, în perioada de iarnă, de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, hotărînd ca de acest sprijin să beneficieze familiile şi persoanele singure al căror venit net mediul lunar pe membru de familie este de pînă la 500 lei (5 milioane lei vechi). Limita de venit al persoanelor beneficiare a fost majorată astfel de la 3,1 milioane lei vechi la 5 milioane lei vechi, pentru fiecare membru de familie. Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat vor fi acordate prin compensarea procentuală a valorii efective a facturii la energia termică. În acest fel, indiferent de preţul local al gigacaloriei, sînt asigurate condiţiile de echitate, afirmă reprezentanţii Guvernului. Compensarea se va acorda în funcţie de venitul obţinut pe membru de familie şi va avea valori cuprinse între 10% şi 100% din valoarea facturii. Pentru familiile care beneficiază de ajutor social în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, compensarea va fi de 100%, iar pentru persoanele singure se va acorda o compensare mai mare cu 10% faţă de sumele stabilite pentru o familie. Ajutoarele vor fi calculate în conformitate cu tipul apartamentului (1, 2, 3 sau 4 camere) şi de zona de temperatură. Actul normativ stabileşte trei zone de temperatură (rece, temperată şi caldă), apreciindu-se că nivelul de consum de energie termică este diferit pe teritoriul ţării, în funcţie de zonă. Astfel, în zona rece au fost incluse Harghita, Suceava, Covasna, Braşov, Bistriţa Năsăud, Bacău, Botoşani, Cluj, Vaslui, Neamţ, Mureş, Sibiu, Hunedoara, Iaşi şi Alba. În zona temperată se află judeţele Vrancea, Satu Mare, Dîmboviţa, Argeş, Ialomiţa, Sălaj, Dolj, Maramureş, Galaţi, Prahova, Brăila, Buzău, Olt, Bihor, Teleorman, Ilfov şi Gorj. În zona caldă sînt cuprinse judeţele Giurgiu, Tulcea, Vîlcea, Arad, Caraş Severin, Călăraşi, Timiş, Mehedinţi, Constanţa şi municipiul Bucureşti.

Dacă Guvernul a stabilit că va fi cald, este musai sau poate dă o ordonanţă de urgenţă ca să oprească cel puţin crivăţul la graniţă. Cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale vor fi majorate cu aprox. 14% în comparaţie cu cele acordate pînă în prezent, fiind stabilit în funcţie de venitul mediu lunar pe membru de familie. Ajutoarele vor fi de maxim 210 lei (2,1 milioane lei vechi) pentru familiile şi persoanele singure al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de pînă la 125 lei (1.250.000 lei vechi) şi de minim 15 lei (150.000 lei vechi) pentru familiile şi persoanele singure care realizează un venit lunar cuprins între 440 lei (4.400.000 lei vechi) şi 500 lei (5.000.000 lei vechi). Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu lemne cărbuni şi alţi combustibili se acordă în cifră fixă, de 50 lei lunar (500.000 lei vechi) familiilor şi persoanelor singure care beneficiază de ajutor social stabilit în condiţiile Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. Dreptul la ajutor pentru cele trei tipuri de încălzire a locuinţei se stabileşte o singură dată pentru toată perioada sezonului rece (noiembrie 2006 - 31 martie 2007). Prin noul sistem de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, Guvernul apreciază că va fi instituit un regim echitabil pentru toţi beneficiarii, permiţînd acordarea ajutoarelor la plata facturii la încălzire pentru o categorie mai extinsă a populaţiei cu venituri reduse. Potrivit estimărilor Ministerului Muncii, de ajutorul pentru încălzirea locuinţei vor beneficia, în perioada noiembrie 2006 - 31 martie 2007, aprox. 2,69 milioane de familii şi persoane singure, număr dublu comparativ cu iarna trecută. Asta înseamnă că un număr dublu de români au ajuns la “fundul sacului”, iar iarna viitoare este posibil ca numărul beneficiarilor să se dubleze astfel încît, la sfîrşit de mandat, actualul Guvern să se poată lăuda că toţi românii au nevoie de ajutor. Efortul bugetar lunar estimat pentru acordarea acestor ajutoare este de 212,5 milioane lei (2.125 miliarde lei vechi). Pentru întreg sezonul rece suma necesară va fi de peste 10.000 de miliarde de lei vechi, bani colectaţi din taxe, măriri de accize, impozite, astfel încît totul să fie “echitabil”, adică să luăm de la cei bogaţi şi să dăm la săraci. Poate că peste doi ani, cînd toţi românii vor trăi “echitabil”, ştiut fiind că nivelul de trai este în continuă scădere, Guvernul va lua de la săraci ca să dea la cei foarte săraci, dacă nu cumva sărăcimea, cu paşaportul de cetăţean comunitar în buzunar, va îngroşa rîndurile emigranţilor.



12