În Irak, răpirile şi abuzurile se ţin lanţ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În Irak, răpirile şi abuzurile se ţin lanţ

Externe 18 Noiembrie 2006 / 00:00 678 accesări

Circa 14 persoane, între care patru contractori americani şi un cetăţean austriac, au fost răpiţi, joi, într-o ambuscadă în apropiere de oraşul Nasiriyah din sudul Irakului. Potrivit informaţiilor preliminare, 19 camioane au fost capturate. Cetăţeanul austriac luat ostatic în Irak a fost ucis vineri, în sudul ţării, în timpul unui schimb de focuri între forţele americane şi răpitori, a relatat postul de televiziune al-Arabiya, care a mai precizat că alte cinci persoane au fost ucise. Totodată, un ostatic american a fost rănit în timpul confruntării. Autorităţile irakiene au emis un mandat de arestare pe numele secretarului general al Consiliul Clericilor Musulmani, principala organizaţie sunnită. Şeicul Hareth Dhari, care se află în Emiratele Arabe Unite, a fost acuzat de incitare la violenţă interconfesională. Acesta a fost aspru criticat în ultima perioadă de liderii irakieni după o declaraţie pentru postul de televiziune al-Arabiya în care a criticat modul de gestionare a puterii de către premierul şiit Nuri al-Maliki şi marginalizarea sunniţilor. Însuşi preşedintele kurd Jalal Talabani l-a acuzat pe şeicul Dhari de incitare la ură confesională, exprimîndu-şi regretul că anumite state arabe pe care nu le-a nominalizat îi oferă ajutor.

Amploarea eşecului intervenţiei americane în Irak a fost provocată de un presupus lider al reţelei al-Qaida, capturat de americani, care ar fi oferit deliberat informaţii eronate despre existenţa unor legături între Irak şi reţeaua teroristă. Informaţiile au stat la baza justificării ofensivei americane. Martorul, al cărui pseudonim este Omar Nasiri, a petrecut şapte ani în reţeaua al-Qaida ca agent infiltrat pentru serviciile secrete britanice şi franceze. Potrivit acestuia, niciun agent al-Qaida capturat de americani nu a declarat adevărul, nici chiar sub tortură. Ori, Ibn Sheik al-Libi, capturat în Afganistan după atentatele de la 11 septembrie, care s-a declarat un apropiat al lui Ossama ben Laden şi al lui Ayman al-Zawahiri, a acceptat să vorbească. Însă, a oferit informaţii false pentru a determina Statele Unite să invadeze Irakul.

Climatul tensionat din Irak accentuează starea de instabilitate psihică a combatanţilor din coaliţia multinaţională. Un nou scandal de abuzuri comise împotriva cetăţenilor irakieni îi are în prim plan de această dată pe militarii olandezi. Aceştia ar fi torturat zeci de deţinuţi irakieni în timpul interogatoriilor din noiembrie 2003, în timp ce armata ar fi ascuns aceste abuzuri. Olanda a trimis circa 1.400 de militari în sudul Irakului, după invadarea ţării de coaliţia condusă de Statele Unite. Mandatul lor s-a încheiat în primăvara lui 2005. Parlamentarii olandezi au cerut, vineri, investigarea informaţiilor apărute în presă, în condiţiile în care, cu o săptămînă înainte de alegeri, opoziţia a denunţat muşamalizarea acestor incidente.

Practicile neortodoxe folosite de forţele coaliţiei în Irak sînt susţinute şi de un martor audiat de o curte marţială în procesul a şapte militari britanici, acuzaţi de abuzuri şi rele tratamente asupra unor deţinuţi irakieni. Acesta a declarat că armata a încălcat prevederile Convenţiei de la Geneva, aprobînd folosirea tehnicilor de intimidare, inclusiv aşezarea deţinuţilor în poziţii inconfortabile şi acoperirea capului cu glugi, pentru a-i pregăti pentru interogatoriu. Acuzaţiile la adresa soldaţilor britanici au similitudini îngrijorătoare cu abuzurile comise de unii militari americani asupra prizonierilor irakieni, în special la închisoarea Abu Ghraib, în centrul Bagdadului.



12