În loc de amnistie fiscală, restructurare prin datorii eșalonate sau stinse parțial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În loc de amnistie fiscală, restructurare prin datorii eșalonate sau stinse parțial

Economie 25 Iunie 2019 / 14:08 2259 accesări
Ministerul de Finanţe Eugen Teodorovici: „Este vorba de restructurare financiară. Nu este amnistie fiscală, ca să fie clar, ci restructurare financiară. Pe site-ul ministerului este prezentată întreaga propunere“

Ministerul de Finanţe Eugen Teodorovici: „Este vorba de restructurare financiară. Nu este amnistie fiscală, ca să fie clar, ci restructurare financiară. Pe site-ul ministerului este prezentată întreaga propunere“

Ministerul de Finanţe pregăteşte un proiect, care va fi pus în dezbatere publică, şi care prevede restructurarea financiară, prin stingerea până la jumătate din datoriile strânse până la 31 decembrie 2018 sau plata eşalonată, în anumite condiţii.

"Este vorba de restructurare financiară. Nu este amnistie fiscală, ca să fie clar, ci restructurare financiară. Pe site-ul ministerului este prezentată întreaga propunere - de modificare a cadrului sau de înfiinţare a cadrului legislativ, de creare a cadrului legislativ, adică ordonanţa de urgenţă, nota de fundamentare, o prezentare succintă, motive, impactul argumentele pentru care credem că o astfel de măsură ar fi foarte utilă mediului economic ", a declarat marți ministrul Eugen Teodorovici.

Conform proiectului, pentru diminuarea arieratelor au fost luate în calcul 2 scenarii, care propun instituirea unor măsuri de acordare a unor facilităţi fiscale în funcţie de valoarea obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, astfel:

1. Măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, bazată pe un plan de restructurare, plată eşalonată şi supraveghere fiscală pe perioada înlesnirii;

2. Anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei sau a celor peste un milion care nu pot beneficia de restructurare (eşalonare, reorganizare, insolvenţă) dacă obligaţiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019.

Măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei au ca obiectiv "Crearea unui mecanism alternativ procedurii de acordare a eşalonării la plată, reglementată deja în Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, respectiv un mecanism de restructurare a obligaţiilor bugetare la 31 decembrie 2018".

Pentru cei care au datorii de peste un milion de lei:

- Aplicarea măsurii pe o perioadă limitată de timp (6 luni) astfel încât contribuabilul să ia o decizie cu privire la situaţia sa, în sensul de a-şi restructura datoriile bugetare, care implică şi o restructurare a companiei;
- Posibilitatea accesării acestei forme de restructurare a datoriilor de către toţi contribuabilii, persoane juridice de drept public sau privat, care au obligaţii de plată şi dificultăţi financiare generate de disfuncţionalităţi de natură structurală, şi au datorii mai mari de un milion de lei prin notificarea organului fiscal competent cu privire la intenţia de restructurare şi apelarea la un expert independent în vederea întocmirii unui plan de restructurare similar planului de reorganizare în cazul insolvenţei;

Restructurarea obligaţiilor bugetare poate fi constituită din una sau mai multe măsuri, cum ar fi plata eşalonată a obligaţiilor bugetare, stingerea obligaţiilor bugetare prin darea în plată a unor active ale debitorului, anularea unor obligaţii bugetare principale în proporţie de 30%, 40% sau 50%, după caz, din totalul acestora ș.a. Proiectul prevede şi stabilirea unor condiţii privind plata obligaţiilor bugetare restante.

Pentru cei cu datorii sub un milion de lei, anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la de 31 decembrie 2018, administrate de ANAF, cu următoarele condiţii:

- stingerea până la 30 noiembrie 2019 a obligaţiile bugetare principale restante la 31 decembrie 2018;
- stingerea până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor a obligaţiilor bugetare principale cu termene de plată cuprinse între data de 1 ianuarie 2019 şi 30 noiembrie 2019,
- depunerea până la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, a tuturor declaraţiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal;
- depunerea, până la data de 30 noiembrie 2019, a cererii de anulare a accesoriilor.

Pentru măsura restructurării, impactul a luat în considerare contribuabilii care îndeplinesc condiţia arieratelor peste 1 milion lei. A fost luată în calcul ipoteza că 5% din contribuabili aplică pentru scenariul reducerii cu 40% a obligaţiilor bugetare restante.



Ştiri recomandate

12