Începe sărbătoarea muzicii şi dansului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pregătiri în linie dreaptă. La Teatrul „Oleg Danovski”

Începe sărbătoarea muzicii şi dansului

Cultură 22 Octombrie 2013 / 00:00 611 accesări

Cel mai aşteptat şi mai longeviv eveniment muzical-coregrafic al toamnei, Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului, se pregăteşte să-i întâmpine pe iubitorii de cultură cu spectacole de înaltă ţinută artistică, printre care şi două premiere. Deschiderea celei de-a XXXIX-a ediţii a festivalului organizat de Teatrul Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski” va avea loc duminică, de la ora 19.00, cu premiera absolută, la Constanţa, a operei „Turandot”, de Giacomo Puccini. În rolul titular, cel al fermecătoarei şi neînduplecatei prinţese Turandot, publicul meloman o va urmări pe soprana Ala Cheptini din Bucureşti, curajosul prinţ Calaf va fi interpretat de tenorul Robert Nagy, iar rolul micuţei Liu îi aparţine sopranei Roxana Bageac.

Potrivit directorului TNOB, Daniela Vlădescu, artiştii din distribuţie, regia semnată de Alice Barb, precum şi scenografia Adrianei Grand, cu costume pictate manual, reprezintă garanţia unui spectacol de calitate, sub bagheta maestrului Radu Ciorei.

Până pe 24 noiembrie, când va cădea cortina peste ediţia 2013 a festivalului, publicul îndrăgostit de muzică şi de dans va mai participa la 13 evenimente - spectacole de operă, operetă şi balet, concerte (vocal) simfonice, un concert de jazz şi un musical pentru copii - care constituie tot atâtea motive de bucurie pentru melomani şi iubitorii dansului.

„DEDICAŢII” SPECIALE În programul festivalului se mai regăseşte şi un spectacol dedicat postului Radio România, la împlinirea a 85 de ani, musicalul „My Fair Lady”, de Frederick Loewe. Evenimentul va avea loc pe 31 octombrie, de la ora 19.00.

Un alt moment special de pe agenda festivalului este concertul cu muzică de film „La dolce vita”, dedicat marelui cineast italian Federico Fellini. Evenimentul, organizat în colaborare cu Universitatea „Ovidius” - Facultatea de litere, Catedra de limba italiană, va avea loc pe 6 noiembrie, de la ora 19.00.

JAZZ, „AMOR CALIENTE” ŞI BALET CLASIC Iubitorii dansului clasic se vor delecta cu două titluri de referinţă din creaţia lui Ceaikovski: primul, „Spărgătorul de nuci”, va fi pus în scenă pe 3 noiembrie, ora 19.00, iar cel de-al doilea, „Lacul lebedelor”, în penultima zi de festival, pe 23 noiembrie, ora 19.00.

Până atunci, însă, Harry Tavitian şi prietenul său Cserey Csaba vor cânta pentru constănţeni pe 15 noiembrie, de la ora 19.00, când le vor spune... „All That Jazz”.

De dans, dar şi de muzică latino şi latino-americană vor avea parte iubitorii de cultură şi pe 17 noiembrie, de la ora 19.00, atunci când este programată cea de-a doua premieră din cadrul festivalului, „Amor Caliente”, în coregrafia lui Horaţiu Cherecheş.

Un alt eveniment deosebit din programul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului îl reprezintă concertul pe care familia Voicu - Mădălin Voicu, la pupitrul orchestrei simfonice, şi Mădălin Voicu Jr., la pian - îl va oferi melomanilor pe 22 noiembrie, de la ora 19.00. În program se regăsesc lucrări din repertoriul lui Mozart.

Pe agenda festivalului se regăsesc şi alte spectacole de înaltă ţinută artistică, programul complet putând fi consultat şi pe site-ul oficial al Teatrului „Oleg Danovski”.

Festivalul se va încheia pe 24 noiembrie, cu concertul vocal-simfonic „Carmina Burana”, de Carl Orff.

ABONAMENTE Pentru această ediţie a festivalului, au fost puse în vânzare pachete de abonamente la preţuri speciale, cuprinse între 120 şi 180 de lei.12