Incursiune „În vremea aceea...”, alături de „Armonia“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Concert cu tradiţie în Postul Paştelui

Incursiune „În vremea aceea...”, alături de „Armonia“

Cultură 04 Aprilie 2014 / 00:00 1102 accesări

„În vremea aceea...” este numele frescei muzicale pentru solişti, cor şi orchestră, compusă de preotul Ion Popescu Runcu, prin intermediul căreia constănţenii au rememorat ieri seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Sfintele şi înfricoşătoarele Patimi ale lui Iisus Hristos. Organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, în colaborare cu Facultatea de Teologie - Artă sacră din cadrul Universităţii „Ovidius” şi Casa de Cultură, evenimentul, ajuns la cea de-a V-a ediţie, a fost susţinut de îndrăgita şi multipremiata corală bărbătească „Armonia“ şi de elevi de la Seminarul Teologic „Dionisie Exiguul” din Constanţa. Corala ortodoxă a Arhiepiscopiei a fost condusă de dirijorul arhidiacon asist. univ. drd. Ion Iulian Dumitru, care s-a aflat şi la pupitrul orchestrei formate din instrumentişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”.

În deschiderea evenimentului, corala „Armonia“ şi seminariştii au cântat „Întru mulţi ani!” Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la împlinirea a două decenii „de la sfinţirea în cea mai înaltă treaptă a preoţiei”, după cum a specificat, în cuvântul de deschidere, consilierul cultural al Arhiepiscopiei, lect. univ. drd. preot Valeriu Roman.

Concertul cu un titlu sugestiv şi evocator, „În vremea aceea...” - aminteşte de formula cu care încep Evangheliile Patimilor, dar şi cele ale Învierii -, a transpus publicul din sala Casei de Cultură în timp, făcându-l martor al Patimilor lui Iisus, începând cu momentul aducerii în faţa lui Pilat, dar şi al Învierii Mântuitorului. „Acest oratoriu în nouă arte zugrăveşte drumul Patimilor Mântuitorului. Am început acest proiect încă de acum patru ani”, a spus dirijorul arhidiacon Ion Iulian Dumitru.

NOUĂ ACTE Pas cu pas, publicul a urmărit cele nouă acte profund emoţionante, care au evocat momentele intense de acum două milenii: „Răstigneşte-L”, „Plângerea apostolilor”, „Astăzi pre Domnul judecă făptura”, „Pruncii Sionului”, „Ecce Homo”, „Drumul Golgotei”, „Plângerea Fecioarei”, „Nu plânge, maică” şi „Astăzi”.

SINTEZA PATIMILOR DOMNULUI „Oratoriul din Săptămâna Mare, întocmit de marele maestru pr. Ion Popescu Runcu, este o sinteză a Patimilor Domnului, prezentate în Sfintele Evanghelii. Este un mesaj prin care suntem chemaţi într-un mod artistic şi concret să mergem pe drumul Crucii Mântuitorului Hristos. Acest oratoriu prezintă personajele cu durerea lor în întregul context al timpului petrecut „În vremea aceea...”. Chiar titlul este atât de sugestiv, căci „În vremea aceea...” se prelungeşte în fiecare an pentru Săptămâna Patimilor, înainte de Paşti”, a spus Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Orchestraţia concertului îi aparţine lui Constantin Arvinte, iar regia - lui Liviu Manolache. „Am început colaborarea cu Arhiepiscopia Tomisului, cu cele două variante ale operei „Sfântul Andrei, din Betsaida la Patras prin anticul Tomis”, cu care ne-am prezentat la Bucureşti, Craiova, Mangalia, Constanţa. Au fost spectacole care s-au bucurat de succes. Este absolut lăudabilă iniţiativa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, de a face evenimente culturale de o astfel de încărcătură spirituală”, a spus regizorul Liviu Manolache.

Corala bărbătească „Armonia“ a fost înfiinţată în anul 2001, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar doi ani mai târziu, a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. Ea este formată din preoţi, diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius”, abordând un repertoriu diversificat, compus atât din piese religioase, folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi din piese din repertoriul clasic universal.

În 2013, „Armonia“ s-a întors de la Campionatul European al Corurilor de la Graz, Austria, cu patru distincţii: Marele Premiu la secţiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur la secţiunile Folclor şi Cor bărbătesc, precum şi o medalie de argint la secţiunea Muzică sacră. Corala Arhiepiscopiei Tomisului a fost dublu medaliată cu aur şi în vara lui 2012, la Olimpiada Internaţională „World Choir Games“ din SUA. Anul acesta, la gala „10 Oameni de Valoare pentru Constanţa”, Corala Ortodoxă „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului a obţinut premiul pentru Cultură şi Artă.



12