Insurgenţii din estul Ucrainei, dispuşi la armistiţiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Insurgenţii din estul Ucrainei, dispuşi la armistiţiu

Externe 11 August 2014 / 00:00 382 accesări

Orașul Donețk, principalul bastion al separatiștilor proruși din estul Ucrainei, a fost, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ținta artileriei armatei ucrainene. S-au auzit peste 20 de explozii în zona centrală a orașului. Armata ucraineană a confirmat că și-a continuat ofensiva în zona Donețk și că a lansat tiruri de artilerie contra bazelor rebelilor. Sâmbătă, autointitulatul „premier” separatist Aleksandr Zahatcenko a recunoscut că „orașul Donețk este încercuit și se află aproape de o „catastrofă umanitară”. Acesta s-a declarat pregătit pentru o încetare a focului dacă forțele guvernamentale ucrainene își opresc ofensiva. Administraţia de la Kiev a propus în mai multe rânduri un armistiţiu, condiţionat însă de predarea armelor de către insurgenţi.

Rusia, la rândul său, a făcut mai multe dovezi de bunăvoință. Ieri a eliberat şi a transferat autorităţilor de la Kiev cinci militari ucraineni capturaţi vineri sub acuzaţia de crime de război, anchetatorii ruşi stabilind că sunt nevinovaţi, anunţă Consiliul naţional de securitate ucrainean. Pe de altă parte, Rusia a afirmat că a identificat un submarin american care se apropia de apele sale teritoriale în Marea Barents, submersibilul retrăgându-se fără incidente. „Submarinul suspect a fost forțat să se retragă din apropierea apelor teritoriale ruse în urma manevrelor acestor unități”, a afirmat un reprezentant al Statului Major al Flotei ruse, precizând că submersibilul a fost urmărit pe radare timp de 27 de minute după care a dispărut. „Acesta nu este singurul incident în care am identificat submarine străine care au pătruns în Marea Barents în ultimul timp. Comportamente similare ale submarinelor din unele țări NATO în Marea Barents au provocat incidente de navigație periculoase de multe ori”, a mai afirmat el. Informațiile Statului Major rus legate de acest incident intervin în contextul conflictului dintre Rusia și Occident pe subiectul situației din Ucraina. SUA și UE au condamnat anexarea Crimeii la Rusia și acuză Moscova de susținerea militară a separatiștilor proruși din estul Ucrainei, acuzații respinse de autoritățile ruse.

În conflictul nedeclarat dintre Rusia și Ucraina, actorul şi cântăreţul american Steven Seagal a ales o tabără. Acesta a susţinut un concert, sâmbătă, în Crimeea, pe o scenă decorată cu drapelul separatiştilor proruşi din Ucraina. Potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti, actorul american a spus că a venit în Crimeea deoarece muzica îi uneşte pe oameni. Cu toate acestea, Steven Seagal a fost exclus de la un festival de blues din Estonia în această vară, din cauza sprijinului său pentru ataşarea Crimeii la Rusia. Actorul american şi Vladimir Putin, care întreţine imaginea unui om puternic, sunt prieteni de mulţi ani şi se întâlnesc cu regularitate. Steven Seagal, expert în aikido, a vorbit la rândul său de Vladimir Putin, care deţine şi el centura neagră la judo, ca despre un prieten pe care îl consideră ca pe un frate.

La rândul său, preşedintele Putin a adoptat o atitudine mai pragmatică ca niciodată și s-a pronunţat sâmbătă în favoarea intensificării cooperării economice cu Occidentul, în numele „bunului simţ” şi în pofida sancţiunilor, lansând un proiect de explorare petrolieră ruso-american în Arctica. Compania americană ExxonMobil şi grupul rus Rosneft au iniţiat operaţiuni de explorare în Marea Kara, în nordul Siberiei. „Companiile înţeleg foarte bine necesitatea unei astfel de cooperări. Pragmatismul şi bunul simţ prevalează, în pofida dificultăţilor contextului politic actual, iar acest lucru este mulţumitor”, a subliniat liderul de la Kremlin. Proiectul de explorare petrolieră ruso-american nu a fost afectat de recentele sancţiuni occidentale impuse Rusiei din cauza crizei din Ucraina.



12