"Invadarea Irakului este un dezastru"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

"Invadarea Irakului este un dezastru"

Externe 20 Noiembrie 2006 / 00:00 802 accesări

Ministrul britanic al Finanţelor, Gordon Brown, potenţial succesor al lui Tony Blair la conducerea Guvernului, a făcut sîmbătă o vizită neanunţată în Irak, promiţînd suma suplimentară de 188 de milioane de dolari pentru reconstrucţie. Oficialul a vizitat trupele britanice din sudul ţării, într-o încercare de a-şi consolida poziţia în vederea preluării conducerii Guvernului de la Londra. Vizita a avut loc în timp ce Tony Blair părea să le dea dreptate celor mai duri critici ai săi cu privire la războiul din Irak. Acesta a răspuns afirmativ, într-un interviu acordat canalului de limbă engleză al-Jazeera, unei întrebări referitoare la faptul că intervenţia din Irak a fost, într-o măsură, un dezastru pînă acum. Premierul britanic a insistat însă: "Nu plecăm din Irak. Vom sta cît timp va avea nevoie Guvernul". Răspunsul premierului Blair a determinat ziarele de sîmbătă să publice titluri de genul "Invadarea Irakului este un dezastru, recunoaşte Blair la un canal de televiziune arab".

De cealaltă parte a Oceanului, autorităţile pregătesc o amplă rotire a cadrelor militare. 57.000 de militari americani vor fi desfăşuraţi în Irak la începutul anului viitor. Numărul militarilor americani aflaţi în prezent în misiune în Irak se ridică la 144.000. Unităţile desfăşurate vor fi formate în special din brigade de luptă şi de sprijin în luptă. Dintre cei 57.000 de militari ce vor pleca în misiune, circa 10.000 sînt rezervişti. La rîndul său, Danemarca este dispusă să-i transfere la Bagdad pe cei 470 de militari ai săi din sudul Irakului, în cazul în care Statele Unite vor solicita acest lucru. În prezent, forţele americane şi irakiene desfăşoară operaţiuni de căutare a occidentalilor răpiţi în Irak, după ce un reprezentant al poliţiei locale anunţa că forţele irakiene au eliberat doi americani, iar vineri a fost găsit cadavrul unuia dintre ostatici. Patru americani şi un austriac, angajaţi ai unei companii de securitate, au fost răpiţi joi, la un punct de control fals în apropiere de graniţa cu Kuwaitul, în timp ce escortau un convoi de camioane. Departamentul de Stat american a declarat însă că nu poate confirma eliberarea a doi dintre cei patru americani răpiţi.

Armata Islamică din Irak, una dintre principalele grupări de gherilă sunnite, le-a cerut combatanţilor săi să lovească Guvernul premierului Nuri al-Maliki, după acuzaţiile formulate împotriva unui important lider sunnit. Ulterior, autorităţile irakiene au dezminţit informaţia, precizînd că influentul lider sunnit, şeicul Hareth Dhari, face numai obiectul unei anchete. Apelul pare să fi avut ecou. Zece persoane au murit şi alte 45 au fost rănite duminică, în urma exploziei a trei maşini-capcană într-o staţie de autobuz într-un cartier majoritar şiit din Bagdad. Atentatul a avut loc după ce cel puţin 22 de muncitori au fost ucişi şi alţi 44 au fost răniţi într-un atac sinucigaş produs la Hilla, oraş şiit situat la 120 de kilometri la sud de Bagdad.



12