Iranul a construit o rachetă cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iranul a construit o rachetă cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri

Externe 28 Noiembrie 2007 / 00:00 455 accesări

Iranul a construit o nouă rachetă balistică, avînd o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, numită Ashoura, a anunţat, marţi, ministrul iranian al Apărării, Mostapha Mohammad Najar, în timp ce tensiunile cu occidentalii rămîn la cote maxime în legătură cu dosarul nuclear. “Iranul nu vrea să agreseze nicio ţară, dar, dacă teritoriul nostru este atacat, vom distruge agresorul”, a subliniat Najar. Racheta poartă numele Ashoura, după cea mai mare ceremonie de doliu a musulmanilor şiiţi. În septembrie, la defilarea militară anuală, Teheranul a prezentat o nouă rachetă cu rază lungă de acţiune, Ghadr-2, cu rază de acţiune de 1.800 kilometri şi care funcţionează cu combustibil lichid, capabilă să lovească Israelul şi bazele americane din regiune.

Occidentalii se tem de dezvoltarea industriei balistice a Iranului, în paralel cu programul său nuclear. SUA şi ţările europene suspectează Iranul că încearcă să fabrice arma atomică sub pretextul programului nuclear civil, dar Teheranul neagă categoric acuzaţia. În pofida a două rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU, Iranul refuză să-şi suspende programul de îmbogăţire a uraniului. Potrivit celui mai recent raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Iranul dispune în prezent de 3.000 centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului. SUA se tem mai ales că rachetele iraniene ar putea transporta, într-o zi, o încărcătură nucleară la o distanţă de cîţiva mii de kilometri.

Ministrul iranian al Apărării a mai spus că Iranul a construit un submarin, numit Ghadir (sărbătoare ce marchează, potrivit şiiţilor, momentul cînd profetul Mohamed a anunţat că imamul Ali este succesorul său), care va fi predat, astăzi, marinei. De asemenea, Iranul a fabricat şi un distrugător, numit Moj (Valul). Armata iraniană anunţă periodic succese în fabricarea de arme şi echipamente ultramoderne, mai ales avioane militare, de transport de trupe şi rachete cu rază medie de acţiune. Însă, majoritatea experţilor occidentali privesc aceste anunţuri cu scepticism.



Ştiri recomandate

12