Isărescu: Trebuie întărite eforturile de „a duce în jos inflaţia”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Isărescu: Trebuie întărite eforturile de „a duce în jos inflaţia”

Economie 30 Iunie 2008 / 00:00 454 accesări

Inflaţia din România este la un nivel înalt, iar timpul rămas pînă la aderarea la zona euro este foarte scurt şi trebuie întărite eforturile în această direcţie. \"Pentru a fi crezut că ai o inflaţie scăzută atunci cînd intri în mecanismul ratelor de schimb, trebuie să fii cu inflaţia jos cu doi ani înainte. Dacă facem această socoteală înseamnă că nu prea avem timp şi trebuie să ne întărim eforturile pentru a o duce în jos în 2010 - 2012\", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la seminarul \"Drumul banilor europeni, de la idee la succes\". El a arătat că inflaţia din România prezintă încă elemente structurale, ceea ce înseamnă că nu ar fi de ajuns măsurile de politică monetară pentru a rezolva problema. \"Trebuie redus deficitul extern, nu te va crede nimeni dacă o să ai inflaţie scăzută cu un deficit de cont curent mare. Avem o inflaţie mai ridicată pentru că am acceptat, responsabil spun eu, un curs care să ajungă la un nivel mai sustenbail şi care să corespundă şi poziţiei externe\", a adăugat oficialul BNR. \"Românii trebuie să înţeleagă că veniturile sînt legate şi de productivitate, nu doar de preţuri şi de banii din economie\", spus Isărescu. Guvernatorul susţine că esenţial pentru reducerea inflaţiei şi asigurarea unor venituri înalte pe termen lung este continuarea reformelor structurale, care vor asigura un cadru propice pentru creşterea productivităţii. \"Acolo guvernul trebuie să-şi facă datoria şi să termine reformele structurale\", a afirmat Isărescu.

Sistemul bancar, cu înclinaţii spre soliditate şi prudenţă

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a apreciat că sistemul bancar din România a ajuns la momentul la care trebuie să se gîndească mai puţin la recuperări şi cote de piaţă şi mai mult la soliditate, coerenţă şi prudenţă. \"Sistemul bancar a ajuns la momentul la care, la rîndul lui, trebuie să se gîndească mai puţin la recuperări, cote de piaţă, şi mai mult la soliditate, coerenţă, prudenţă\", a declarat Isărescu. Guvernatorul băncii centrale a arătat că pe pieţele financiare externe au loc turbulenţe, iar România \"ar fi bine să evite toate aceste lucruri\".

Fără deficite bugetare mari, cînd se finalizează proiecte mari de infrastructură

În cadrul unui seminar organizat de Banca Naţională a României şi Mediafax, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat că România are fonduri suficiente pentru finanţarea proiectelor de infrastructură, iar ritmul lent de finalizare nu necesită deficite bugetare înalte. \"Nu cred că trebuie să discutăm de deficite bugetare mari, cînd noi nu reuşim în ultimii şapte ani să terminăm proiecte de infrastructură majore, unele anunţate încă din 2000. Mai degrabă să vorbim de proiecte de un management performant, de o birocraţie accesibilă şi o corupţie sub un nivel minimal\", a afirmat Isărescu. El a dat ca exemplu centura de ocolire a unor oraşe mari de pe direcţia Bucureşti vestul ţării, proiecte elaborate în urmă cu mulţi ani, care ar fi adus economie de timp, energie şi chiar de spaţiu cultural.

\"Analize mai sofisticate\" privind investiţiile decît \"vînturarea\" unor cifre

Mugur Isărescu a declarat că este adeptul unor \"analize mai sofisticate\" atunci cînd trebuie evaluate sumele necesare investiţiilor în infrastructură şi perioada în care România se va apropia de nivelul mediu de dezvoltare al UE. \"Sînt adeptul unor analize mult mai sofisticate decît vînturarea unor cifre care pot spune mult, pot spune puţin\", a afirmat Isărescu. El a arătat că în ultimele zile s-a vorbit despre o sumă de 30 de miliarde de euro destinată dezvoltării infrastructurii. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, săptămîna trecută, că pînă în anul 2013 vor fi alocate de la buget 30 de miliarde de euro pentru programele de infrastructură şi 20 de miliarde de euro pentru investiţii în sistemul energetic. Isărescu a adăugat că este importantă asigurarea unei creşteri economice bazate pe productivitate şi competitivitate sporite, şi nu avansarea de termene.

Absorbţia fondurilor comunitare, vitală pentru România

Absorbţia fondurilor comunitare reprezintă cea mai importantă problemă a României în perioada următoare. Afirmaţiile aparţin guvernatorului Băncii Naţionale Române, Mugur Isărescu întrucît fondurile vor asigura convergenţa cu economiile vestice într-un mod echilibrat şi va aduce beneficii şi celorlalte sectoare. \"Pentru perioada următoare, în mod elaborat şi cugetat, cred că absorbţia fondurilor comunitare reprezintă cea mai mare problemă a României şi o provocare\", a spus Isărescu. El a arătat că românii trebuie să înţeleagă termenul de absorbţie şi să nu creadă că banii se dau de la Uniunea Europeană (UE), ci trebuie atraşi prin proiecte. \"Absorbţia fondurilor, în înţelesul adînc, nu înseamnă distribuire, nu se aruncă bani din avion şi nici nu se dau. Dacă nu ai capacitate să-i absorbi nu-i primeşti\", a adăugat oficialul BNR.



12