Israelul continuă ofensiva în Fîşia Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Israelul continuă ofensiva în Fîşia Gaza

Eveniment 06 Ianuarie 2009 / 00:00 877 accesări

”Ofensiva israeliană din Fîşia Gaza a provocat pierderi importante grupării palestiniene Hamas şi va continua pînă ce comunităţile israeliene din regiune vor fi în afara oricărui pericol”, a declarat, luni, ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak. ”Obiectivul principal este să schimbăm situaţia securităţii din sud”, a precizat Barak, făcînd referire la oraşele israeliene vizate de rachetele palestiniene lansate din Fîşia Gaza. Ehud Barak a făcut aceste declaraţii cu cîteva ore înainte ca preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, să îi intîlnească pe liderii israelieni, în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu. Forţele israeliene şi-au continuat, în noaptea de duminică spre luni, ofensiva terestră în centrul Fîşiei Gaza, unde peste 510 palestinieni au fost ucişi de la începutul conflictului declanşat de Israel pentru a pune capăt atacurilor cu rachete lansate de Hamas. Sprijinite de bombardamente ale artileriei şi aviaţiei, trupele terestre israeliene au avansat în mai multe sectoare ale teritoriului controlat de Hamas, unde intraseră sîmbătă seară, după o săptămînă de atacuri aeriene.

Aviaţia israeliană a atacat 30 de obiective în Fîşia Gaza, în timpul nopţii de duminică spre luni, a anunţat o purtătoare de cuvînt a armatei la Tel Aviv. Aviaţia a vizat în special o moschee din Jabaliya unde era depozitat armament, case în care sînt ascunse arme, vehicule care transportau lansatoare de rachetă şi oameni înarmaţi, a adăugat ea. Conform martorilor, navele israeliene au mai bombardat şi cele două drumuri principale de pe teritoriul palestinian. Potrivit aceloraşi surse, armata israeliană a izolat oraşul Gaza de sudul teritoriului, întrerupînd astfel aprovizionarea cu arme şi muniţie a membrilor Hamas. Aviaţia israeliană şi-a intensificat raidurile asupra obiectivelor situate în sudul oraşului Rafah, unde grupări palestiniene au săpat, la frontiera cu Egiptul, tuneluri folosite pentru aprovizionare. Cel puţin 50 de palestinieni au fost ucişi luni, de tirurile israeliene în Fîşia Gaza, în cea de-a doua zi a ofensivei armatei israeliene împotriva mişcării islamiste Hamas, a afirmat şeful serviciilor de urgenţă din teritoriu, Mouawiya Hassanein. Printre victime se află 12 copii, ucişi la Gaza şi Jabaliya. Potrivit lui Hassanein, 555 de palestinieni au fost ucişi de la începutul ofensivei israeliene, la 27 decembrie, iar alţi 2.700 au fost răniţi.

Primul autocar cu cetăţeni români din Fîşia Gaza s-a întors din drum din cauza tirurilor de rachete

Ieri, primul autocar cu cetăţeni străini care au primit acordul autorităţilor israeliene pentru evacuare a ajuns în apropierea punctului de frontieră Erez, însă, din cauza tirurilor cu rachete, a fost nevoit să se întoarcă la Gaza City, a anunţat MAE. Crucea Roşie şi Semiluna Internaţională nu şi-au asumat responsabilitatea continuării călătoriei pînă la Erez. Ambasada României la Tel Aviv menţine legătura cu cetăţenii români din Fîşia Gaza şi cu autorităţile israeliene, în perspectiva continuării acţiunilor de evacuare în funcţie de evoluţia situaţiei în zonă. Autorităţile israeliene au autorizat, luni, 63 de cetăţeni români şi cu dublă cetăţenie să părăsească Fîşia Gaza, prin punctul de frontieră Erez, dar majoritatea cetăţenilor români au decis să nu facă acest demers acum. Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, estima, sîmbătă, că în teritoriile palestiniene - atît în Fîşia Gaza, cît şi în Cisiordania - s-ar afla circa 1.000 de români, însă a atras atenţia că este greu de avut o evidenţă. Dintre toţi aceşti cetăţeni, numai 55 au paşapoarte româneşti, a precizat Diaconescu, dar a dat asigurări că indiferent dacă au acte sau nu, dacă se adresează Ambasadei României, vor primi ajutor.

Eforturi diplomatice intense, pentru a pune capăt ostilităţilor

Miniştrii de Externe din Cehia, Franţa şi Suedia s-au întîlnit, luni, cu preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak şi au discutat despre mijloacele de ajungere la o încetare a ostilităţilor în Fîşia Gaza. Misiunea europeană, condusă de ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, îl include şi pe şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, cît şi pe omologul suedez, Carl Bildt. Întîlnirea cu Hosni Mubarak a avut loc în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, pe litoralul Mării Roşii. Discuţiile s-au referit şi la eforturile de adoptare în Consiliul de Securitate a unei rezoluţii care să prevadă încetarea ostilităţilor. Consiliul de Securitate ONU a analizat, sîmbătă seara, situaţia din Fîşia Gaza, fără însă a adopta un document pentru încetarea focului, în special din cauza opoziţiei SUA. ”Misiunea noastră vizează diminuarea suferinţei palestinienilor şi furnizarea de ajutor umanitar populaţiei din Fîşia Gaza”, a spus Schwarzenberg.

Premierul ceh, Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură de la 1 ianuarie preşedinţia UE, a declarat luni că are un plan ce ar permite măcar obţinerea unui armistiţiu în Gaza, fără să dea detalii. În schimb, a declarat că a discutat despre acest scenariu cu cancelarul german, Angela Merkel şi cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan. De asemenea, intenţionează să discute cu George W. Bush şi ci premierul israelian, Ehud Olmert. Printre altele, Topolanek a anunţat menţinerea în funcţie a ministrului de Externe, Potuznik, în pofida declaraţiilor sale controversate făcute sîmbătă despre Gaza, cînd a calificat acţiunea Israelului ”mai degrabă defensivă decît ofensivă”, provocînd furia lumii arabe. Declaraţia lui Potuznik a fost calificată duminică drept ”o gravă greşeală”, de către Schwarzenberg, iar purtătorul de cuvînt a prezentat scuze.

Ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, a respins, luni, apelurile diplomaţilor europeni în vizită la Ierusalim privitoare la un armistiţiu imediat în Gaza. ”Luptăm împotriva terorismului şi nu vom avea un acord cu terorismul”, a spus ea, referindu-se la islamiştii din Hamas care controlează Fîşia Gaza din iunie 2007. ”Israelul a acţionat pentru a schimba datele existente înainte de operaţiunea militară, atunci cînd Hamas trăgea asupra Israelului cînd dorea, iar Israelul dădea dovadă de reţinere”, a subliniat Livni, după discuţiile cu diplomaţii europeni. ”Datele s-au schimbat, Israelul va riposta cînd va fi vizat”, a subliniat ea.

România, dispusă să facă demersuri pentru reglementarea politică a crizei din Gaza

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, i-a transmis, luni, ambasadorului palestinian la Bucureşti disponibilitatea României de a întreprinde, în colaborare cu UE şi prin acţiuni bilaterale, demersuri în vederea sprijinirii reglementării politico-diplomatice a crizei din Gaza. Ministrul Diaconescu a subliniat preocuparea României faţă de situaţia actuală şi a exprimat convingerea că pentru a se relua dialogul politic sînt necesare încetarea violenţelor şi identificarea de soluţii pentru problemele umanitare din Fîşia Gaza. Totodată, ministrul a subliniat că în Gaza se află şi cetăţeni români, pentru care se depun eforturi de evacuare, în funcţie de solicitările primite. Demnitarul român a reiterat faptul că, din punctul de vedere al României, soluţia la criză poate fi găsită numai pe cale politică şi a subliniat disponibilitatea României de a întreprinde, în colaborare cu partenerii din UE şi prin acţiuni bilaterale, demersuri în vederea sprijinirii reglementării politico-diplomatice a crizei. Ministrul Diaconescu a arătat totodată că, înţelegînd problemele curente cu care se confruntă populaţia din Fîşia Gaza, autorităţile române sînt disponibile şi pentru identificarea unor formule de acordare de asistenţă umanitară.

Hamas promite că va învinge Israelul şi îl va elimina de pe hartă

Cel mai influent lider Hamas din Gaza, Mahmoud al-Zahar, a promis, luni, victoria mişcării islamiste în faţa Israelului şi eliminarea statului israelian, în prima sa intervenţie televizată de la începutul ofensivei israeliene. ”Victoria vine, mulţumită lui Dumnezeu”, a afirmat el într-o alocuţiune difuzată de postul de televiziune al mişcării islamiste, Al-Aqsa. ”Aripa militară a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, a dat cel mai frumos exemplu în confruntările cu o armată pe care lumea o credea invincibilă. Veţi învinge, mulţumită lui Dumnezeu. Suferinţele pe care le îndurăm azi ne vor ajuta să îndeplinim obiectivele naţionale de mîine”, a declarat el, repetînd că ”Hamas nu va renunţa la eliberarea întregii Palestine”. Îmbrăcat complet în negru, cu o expresie sobră şi un ton grav, Mahmoud al-Zahar şi-a ţinut alocuţiunea dintr-un loc secret, într-o încăpere complet goală. ”Cu această agresiune, inamicul s-a autocondamnat, dînd lumii motive pentru eliminarea acestei entităţi temporare (Israelul) din Palestina”, a mai spus Mahmoud al-Zahar. ”Au legitimizat uciderea propriilor lor copii, ucigînd copiii din Palestina. Au legitimizat distrugerea sinagogilor şi şcolilor lor, atacînd moscheile şi şcolile noastre”, a spus el. Liderul Hamas a criticat violent ONU şi Occidentul, în general, acuzîndu-le că nu fac nimic pentru a împiedica ofensiva israeliană şi a cerut încă o dată încetarea agresiunii, retragerea forţelor israeliene şi ridicarea blocadei, înainte oricăror discuţii pentru un eventual armistiţiu.

Hezbollah ar putea profita de ofensiva din Gaza pentru a ataca Israelul

Gruparea şiită libaneză Hezbollah ar putea ataca la graniţa dintre Israel şi Liban, sub pretextul ofensivei militare lansate de israelieni în Fîşia Gaza, a avertizat şeful serviciilor de informaţii ale armatei, citat de postul de radio militar. Potrivit lui Amos Yadlin, miliţia şiită libaneză susţinută de Iran ar putea folosi drept pretext ofensiva militară israeliană lansată la 27 decembrie împotriva grupării Hamas din Gaza pentru a deschide un al doilea front. Israelul a hotărît să mobilizeze zeci de mii de militari în rezervă, care ar putea asigura apărarea frontierei de nord a ţării în cazul unui atac al Hezbollah. Oficiali militari israelieni, citaţi de acelaşi post de radio, au exclus posibilitatea unei provocări directe din partea Hezbollah, însă susţin că organizaţii palestiniene armate din Liban ar putea intra în acţiune.

Israelul foloseşte obuze cu fosfor în Gaza

Israelul ar fi folosit obuze cu fosfor, duminică, în Fîşia Gaza, o armă care poate provoca arsuri profunde, dar care nu este complet interzisă prin convenţiile internaţionale. Folosirea obuzelor cu fosfor este permisă, atît timp cît nu vizează civili ci oferă acoperire pentru trupe sau ca sursă de iluminare, în baza Conveţiei de la Geneva, din 1980. ”Dacă fosforul alb ar fi tras în mod intenţionat într-o mulţime, cineva ar ajunge la Haga. Bucăţile incandescente de fosfor ard în contact cu pielea”, a declarat un expert militar britanic, Charles Heyman. Israelul a recunoscut că a folosit astfel de arme în în timpul războiului din 2006, din Liban. Însă, utilizarea lor într-una din regiunile cu cea mai densă populaţie din lume, dacă va fi confirmată, va genera, cu siguranţă, controverse. Contactată, armata israeliană a negat că ar fi folosit fosfor, dar a refuzat că precizeze că arme a utilizat. Şi forţele britanice şi americane au folosit fosforul în războaiele recente, în special în timpul invaziei din Irak, din 2003, ceea ce a generat un val de critici.

Presa palestiniană, ţinta atacurilor israeliene

Armata israeliană a vizat şi a distrus mai multe sedii ale instituţiilor de presă palestiniene din Fîşia Gaza, a afirmat organizaţia neguvernamentală Campania Presa Emblemă (PEC). Birourile televiziunii Al-Aqsa au fost distruse de un bombardament aerian, la 28 decembrie, cele ale ziarului ”Al-Resalah” din oraşul Gaza au fost bombardate la 3 ianuarie şi cele ale postului de radio Sawt Al-Aqsa, la 4 ianuarie, potrivit PEC, care citează Centrul palestinian pentru Dezvoltarea şi Libertatea Presei (MADA), al cărui sediu se află la Ramallah, în Cisiordania. PEC, cu sediul la Geneva şi militînd pentru o protecţie sporită a jurnaliştilor în zonele de conflict, a declarat că doi angajaţi din presă au murit în atacurile israeliene: Hamza Shahin, fotograf al agenţiei de ştiri Shehab, la 26 decembrie, înaintea ofensivei aflate în curs şi cameramanul Omar Silawi, la 3 ianuarie, în timpul ofensivei.



12