„Istoricul bricului Mircea”, într-un nou volum

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La 17 ani de la prima ediţie

„Istoricul bricului Mircea”, într-un nou volum

Cultură 27 Noiembrie 2014 / 00:00 705 accesări

Primul velier-şcoală al Marinei Militare Române, bricul „Mircea”, a intrat în legendă, dar reputaţia sa este dusă mai departe de nava-şcoală tip bark, care poartă cu aceeaşi mândrie, pe mările şi oceanele lumii, numele domnitorului Ţării Româneşti, „domn până la Marea cea mare”. Distrus la 16 aprilie 1944 de o bombă lansată de un avion sovietic, din bătrânul velier - care predase pavilionul noii nave-şcoală „Mircea”, în anul 1939 - nu a mai rămas decât amintirea, imaginile de epocă şi „Istoricul” său, un document cu valoare unicat, al cărui original se păstrează în Arhiva Serviciului Istoric al Armatei. Însă, prin grija cercetătorului prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, „Istoricul Bricului Mircea” a văzut pentru prima dată lumina tiparului în 1997.

LANSAREA, ASTĂZI, la CLUBUL AMIRALILOR Anul acesta, la 17 ani de la acest demers necesar, a apărut ediţia a doua a „Istoricului”, într-un volum îngrijit tot de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea - cel care semnează şi prefaţa - şi cu un „Cuvânt înainte” semnat de rectorul (comandant) al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, contraamiral de flotilă prof. univ. dr. ing. Vergil Chiţac. Volumul va fi lansat astăzi, de la ora 11.00, la Clubul Amiralilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Cercului Militar Constanţa. El va fi prezentat de viceamiralul (r) Dorin Dănilă şi de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. „Singura dovadă palpabilă care s-a păstrat de la legendarul bric „Mircea” este „Istoricul” său, un document cu valoare de unicat. Adevărat hronic, „Istoricul” acoperă două perioade din existenţa bricului: 1881-1914 şi 1923-1931, de fapt cele mai importante. Anii 1915-1918, precum şi primii ani postbelici, când „Mircea” s-a aflat în reparaţii, nu au fost completaţi. Lipsesc, de asemenea, anii 1932-1944. Cu toate acestea, „Istoricul” păstrează pentru iubitorii trecutului Marinei române un interes aparte”, a precizat prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

Cea de-a doua ediţie a volumului încheie proiectul „Istoricul navelor-şcoală Mircea”, în cadrul căruia, anul acesta, au mai văzut lumina tiparului, sub egida Editurii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, alte două tomuri. Este vorba despre „Istoricul navei-şcoală „Mircea“. Epopeea 75. (17 mai 1939 - 17 mai 2014)”, volum scris de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea şi albumul „Nava-şcoală „Mircea“. Epopeea 75. O istorie în imagini”, realizat împreună cu Oana Caraiani.

Anul acesta, pe 25 mai, actuala navă-şcoală „Mircea” a primit din partea primarului Radu Mazăre medalia de aur şi diploma de onoare a oraşului Constanţa, la împlinirea a 75 de ani de la intrarea în Serviciul Marinei Miltare Române.

Documentul a început să fie completat în anul 1902 de către căpitanul Zacharia Ionescu, care, pe baza documentelor de la bordul bricului şi informaţiilor preluate de la căpitanul Vasile Toescu, a refăcut istoricul bricului începând cu anul 1882. Alţi 15 ofiţeri au continuat munca lui Zacharia Ionescu.

„Pentru a-l aduce pe cititor în atmosfera epocii, „Istoricul” este redactat în ortografia sa originală, păstrând cu fidelitate particularităţile sintactice şi morfologice de limbă utilizate în epocă”, a precizat prof. dr. Ciorbea.

Taguri articol


12