Italia, ţinta imigranţilor africani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Salvaţi dintre valuri

Italia, ţinta imigranţilor africani

Externe 17 Decembrie 2017 / 15:20 378 accesări

Paza de coastă libiană a salvat, sâmbătă, peste 250 de imigranţi care încercau să ajungă în Italia cu ajutorul unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni, care au fost interceptate în zona de coastă, în apropiere de oraşele Qaraboulli şi Zliten, aflate la est de capitala Tripoli. „Forţele navale au salvat imigranţii, inclusiv femei şi copii, care sunt din diferite ţări din zona subsahariană şi arabă. Sunt între 250 şi 270 de persoane”, a declarat căpitanul Abdulhadi Fakhal.

Ţărmurile vestice ale Libiei sunt principalul punct de plecare pentru imigranţii din ţările subsahariene care fug de sărăcie şi conflicte şi încearcă să ajungă în Europa. Sosirile de refugiaţi în Italia au scăzut cu două treimi începând din luna iulie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce oficialii guvernamentali susţinuţi de către ONU au reuşit să reducă nivelul traficului de persoane din oraşul Sabratha, aflat la vest de capitală. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a repatriat peste 10.000 de imigranţi din Libia în acest an, în baza unui program de voluntariat. Aproximativ 5.000 de imigranţi s-au înecat în Marea Mediterană în 2016. Recent, liderii Uniunii Europene şi cei ai Africii au anunţat implementarea unor măsuri pentru a pune capăt traficului de sclavi şi altor abuzuri asupra imigranţilor din Libia.

Tunisienii sunt mai norocoşi

În jur de 7.988 de migranţi ilegali tunisieni au putut intra pe teritoriul italian în 2017, conform anunţului făcut sâmbătă de Forumul tunisian pentru drepturile economice şi sociale (FTDES). Datele, care fac referire la perioada din ianuarie până în noiembrie, arată o creştere a migranţilor ilegali începând cu luna iunie, atingând un maxim de 17 ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016. FTDES a anunţat de asemenea că între 1.560 şi 2.190 de tunisieni au fost repatriaţi din Europa în 33 de săptămâni ale acestui an, în principal din Italia, Franţa şi Germania. Aproximativ 307 activităţi de migraţie ilegală au fost interceptate de autorităţile tunisiene între 1 ianuarie şi 12 decembrie 2017, inclusiv 253 în a doua jumătate a anului. În total, au fost arestaţi 3.424 de imigranţi ilegali şi au fost interceptaţi 129 de organizatori de migraţie ilegală. Femeile reprezintă 5% dintre cei implicaţi. Aproximativ 75% dintre migranţii ilegali consideră dificilă obţinerea unui loc de muncă în ţara lor de origine.

Taguri articol


12