Jurnalist american răpit în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jurnalist american răpit în Siria

Externe 03 Ianuarie 2013 / 00:00 395 accesări

Un jurnalist independent american, care a furnizat, în ultimele luni, reportaje video Agenţiei France-Presse, despre războiul din Siria, a fost răpit la sfârşitul lui noiembrie, în nordul ţării, a anunţat, ieri, familia acestuia. James Foley, în vârstă de 39 de ani, este un reporter de război experimentat, care a acoperit principalele conflicte din ultimii ani. Până cu o zi înainte de dispariţie, el a furnizat AFP imagini video din privincia Idlib. Potrivit mărturiilor obţinute de AFP, el a fost arestat la 22 noiembrie, în apropiere de oraşul Taftanaz, de patru persoane înarmate cu puşti Kalaşnikov, care l-au eliberat ulterior pe şoferul şi translatorul său. Rudele lui James Foley nu au mai avut nicio veste de la el, de atunci. În momentul răpirii, James Foley se afla în compania unui alt jurnalist, dat dispărut şi el, dar a cărui familie nu vrea să i se divulge identitatea. James Foley lucrează, de asemenea, pentru GlobalPost, un site american specializat în ştiri internaţionale, precum şi pentru marile posturi americane.

Familia lui James Foley a cerut până în prezent să se păstreze tăcerea cu privire la această răpire, sperând că discreţia va favoriza eforturile depuse în vederea eliberării sale. Dar, după şase săptămâni, aceasta a decis ieri să facă public incidentul. Familia lui James Foley a creat un site de Internet (www.freejamesfoley.org) şi o pagină de Facebook consacrată răpirii sale (http://www.facebook.com/freejamesfoley). În Libia, în 2011, James Foley a fost deţinut timp de 43 de zile de regimul lui Muammar Gaddafi. Nicio revendicare nu a fost difuzată în legătură cu această răpire, care ar putea fi actul unor grupuri criminale, al islamiştilor radicali sau al unor organizaţii apropiate puterii de la Damasc.

Peste 60.000 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului din Siria, la jumătatea lui martie 2011, a anunţat, ieri, Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului. Reprimarea brutală de către regim a mişcării de contestare populară a declanşat un război civil în Siria. Luptele dintre rebeli şi soldaţi şi bombardamentele aeriene şi ale artileriei provoacă zilnic zeci de morţi.



12