La 40 de ani de la Războiul de 6 zile, palestinienii se omoară între ei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

La 40 de ani de la Războiul de 6 zile, palestinienii se omoară între ei

Externe 16 Iunie 2007 / 00:00 880 accesări

Conflictul dintre principalele facţiuni rivale palestiniene, mişcarea integristă a premierului Ismail Haniyeh, Hamas şi partidului moderat al-Fatah, al preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmud Abbas, a atins cote fără precedent în ultimele zile, încît experţii vorbesc, fără niciun dubiu, despre un război civil în Fîşia Gaza. Joi, Hamas a cucerit reşedinţa preşedintelui Abbas din Fîşia Gaza. Acesta era ultimul bastion al organizaţiei laice Fatah.

“Preluarea de către Hamas a controlului în Fîşia Gaza este cel mai rău lucru care li se întîmplă palestinienilor de la războiul din 1967, în cursul căruia Israelul a ocupat teritoriile palestiniene”, a declarat, vineri, un responsabil Fatah, Saeb Erakat. Confruntat cu perspectiva unui sîngeros război civil, preşedintele Abbas a demis, joi, guvernul Hamas şi a anunţat alegeri anticipate, cînd situaţia o va permite. Mahmud Abbas a dat astfel curs unei recomandări din partea Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, care a cerut şi ca mişcarea Hamas să fie scoasă în afara legii. Pe măsură ce au cucerit sediile forţelor fidele preşedintelui ANP, militanţii Hamas i-au tîrît în stradă pe membrii Fatah şi i-au ucis. Bilanţul celor şapte zile de violenţe interpalestiniene a ajuns la 110 morţi.

În Fîşia Gaza n-au mai rămas aproape deloc ziarişti străini, iar cei palestinieni şi-au suspendat activitatea. Locuitorii din Gaza au început să-şi facă provizii, în aştepterea embargo-ului internaţional împotriva teritoriilor. Vineri, preşedintele Mahmud Abbas l-a însărcinat pe ministrul de Finanţe, Salam Fayyad, un independent cu o imagine bună în Occident, să formeze un nou guvern de urgenţă, după demiterea celui dominat de Hamas. Imediat, mişcarea islamistă palestiniană a afirmat că numirea lui Salam Fayyad este contrară tuturor legilor palestiniene şi reprezintă o lovitură de stat împotriva constituţionalităţii. În opinia unor experţi arabi, în Gaza a apărut o nouă forţă stabilă, care nu va pleca cu una cu două, iar noile alegeri, invocate de Abbas, vor avea loc, cel mai probabil, numai în Cisiordania, pentru că Hamas a preluat puterea pe cale armată, nu pentru a organiza alegeri libere. Hamas controlează integral toate instituţiile guvernamentale, clădirea parlamentului şi alte obiective importante din Gaza. În acelaşi timp, islamiştii nu au împiedicat jefuirea bunurilor aparţinînd demnitarilor Fatah. Agenţiile internaţionale de presă au semnalat cazuri cînd militanţii Hamas au ucis fără milă locuitori paşnici, inclusiv femei şi copii. Martori oculari povestec că membri Fatah, legaţi la mîini şi la picioare, au fost aruncaţi de pe clădiri cu mai multe etaje. În noaptea de joi spre vineri, islamiştii au purtat pe străzile Gaza cadavrul mutilat al lui Fatah Samih al-Madhoune, important lider militar al Brigăzilor Martirilor al-Aqsa.

Comunitatea internaţională este îngrijorată de escaladarea violenţelor în Fîşia Gaza. Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a declarat încă de miercuri că studiază ideea unei intervenţii a unei forţe multinaţionale în Gaza. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, ieri, că o desfăşurare a trupelor ONU în Gaza nu se poate face fără acordul Fatah şi Hamas. Miniştrii de Externe ai statelor membre ale Cvartetului internaţional pentru Orientul Mijlociu (SUA, UE, Rusia şi ONU), au participat, ieri, la o conferinţă telefonică. Comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, se declarase anterior, ”extrem de îngrijorat” de situaţia din Gaza. SUA şi Franţa şi-au afirmat susţinerea deplină faţă de preşedintele Abbas şi au acuzat Hamas de acte de terorism. “Preşedinţia germană a UE condamnă cu cea mai mare severitate preluarea puterii prin violenţă de către miliţiile ilegale ale Hamas în Gaza şi uciderea de civili nevinovaţi. De asemenea, preşedinţia UE este extrem de îngrijorată de consecinţele umanitare şi cere tuturor părţilor să facă posibilă aprovizionarea în Gaza”, se arată în comunicatul UE. La rîndul său, Israelul nu va accepta trimiterea unei forţe internaţionale în Gaza şi în Egipt decît dacă aceasta va pune capăt traficului de arme. În schimb, Israelul este dispus să furnizeze ajutor umanitar Fîşiei Gaza. Israelul va continua să furnizeze apă şi electricitate în Gaza, dar şi medicamente.



12