Limitarea mandatelor aleșilor cutremură noul PNL

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pumn în gura primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi consilierilor

Limitarea mandatelor aleșilor cutremură noul PNL

Politică 21 Noiembrie 2014 / 00:00 926 accesări

Deputații ex-PDL (actuali membri PNL) Cezar Preda şi Gheorghe Udrişte au trecut prin Camera Deputaților o inițiativă legislativă care riscă să arunce în aer administrația publică locală. Potrivit propunerii, aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor mai putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive. Iniţiatorii au considerat că, după două mandate consecutive, aleşii locali construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional local în care orice competiţie electorală locală reală devine imposibilă şi există situaţii concrete în care monopolul unei persoane sau al unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunităţi a dus la acuzaţiile de nepotism, conflict de interese sau corupţie. De asemenea, spun inițiatorii, ”reglementarea propusă va da posibilitatea și aleșilor locali ce s-au dovedit buni și corecți gospodari pe parcursul exercitării celor două mandate succesive să revină în fruntea comunității după un interval de patru ani”.

PROPUNERE INTERESANTĂ Inițiativa celor doi parlamentari ai PDL i-a împărțit pe aleșii județului Constanța în două. Cei care nu s-au arătat deranjați de proiectul legislativ au fost în special aleșii social democrați. În schimb, peneliștii - colegi cu inițiatorii - au sărit ca arși, spunând că este o propunere stupidă și fără sens. Vicepreședintele cu atribuiții de președinte al Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir, a declarat că nu are nicio problemă în a se supune unei asemenea legi. ”Dacă așa va hotărî Parlamentul, nu e nicio problemă. Nu suntem legați de funcții”, a punctat Dragomir. Mergând pe această linie, primarul social democrat al comunei Ostrov, Niculae Dragomir, care se află la al treilea mandat la cârma administrației locale, a spus nu este tocmai rea inițiativa, dar ea trebuie ușor modificată. ”Trebuie să existe o limită pentru aleșii locali. Nimeni nu trebuie să fie pe viață primar sau consilier. Dar cred că, pentru bunul mers al lucrurilor, un primar trebuie să stea cel puțin trei mandate, două nu sunt suficiente. Primul este de acomodare, al doilea și al treilea - să realizezi proiecte. După al treilea mandat intervine uzura”, a spus Dragomir. Întrebat dacă ar mai dori să continue la Primăria Ostrov, Niculae Dragomir a spus: ”Nu știu dacă voi mai candida. Dacă ar veni cineva pregătit și capabil să facă față funcției, mă voi retrage. Dar dacă e cineva necopt, nu pot să stau deoparte”. În rândul edililor care spun că nu este o mare tragedie această lege este și primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache: ”Unde e lege nu e tocmeală. Adevărul este că nimeni nu e lipit de scaunul de primar. Important este ca legea să fie corectă”.

INIȚIATIVĂ NESERIOASĂ De partea cealaltă, printre cei care cred că legea este aberantă se numără și primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, care se află la al patrulea mandat. Edilul spune că nu este de acord cu inițiativa legislativă, pentru că două mandate nu îi sunt suficiente pentru a realiza ceva. ”În primul mandat, un primar abia are timp să se dezmeticească, iar în al doilea, să lucreze cu efect pentru comunitate. Noi nu suntem parlamentari sau președinți de țară. Poate ar trebui ca parlamentarii să aibă limită la numărul de mandate”, a spus Grameni. Primarul orașului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a declarat, la rândul său, că propunerea celor doi deputați nu este bună. ”Nu suntem politicieni, ci administratori ai localităților. Nu sunt suficiente două mandate. Primul este un fel de facultate. În nicio țară civilizată din lumea asta nu este impus un număr de mandate pentru un primar. Spre exemplu, în Israel există un primar de oraș care se află la cârma administrației locale de 45 de ani”, a spus Hânsă. Referitor la inițiativa colegilor săi - Cezar Preda şi Gheorghe Udrişte -, deputatul PNL de Constanța Gheorghe Dragomir a afirmat că nu este o lege serioasă, pentru că nu este bazată pe o cercetare serioasă. ”Inițiativa a trecut de Camera Deputaților prin aprobare tacită, pentru nimeni nu i-a dat importanță. Dar la Senat lucrurile se vor schimba, iar inițiativa va fi respinsă”, a punctat Dragomir.



12