Lovitură de 5.000.000 de lei dată contrabandiştilor cu ţigări

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Transport intermediat de o firmă-fantomă din Marea Britanie

Lovitură de 5.000.000 de lei dată contrabandiştilor cu ţigări

Eveniment 08 Ianuarie 2014 / 00:00 1309 accesări

Poliţiştii de frontieră au început anul în forţă! În urma unei acţiuni organizate la începutul acestei săptămâni, oamenii legii au reuşit să oprească un transport de ţigări de contrabandă care ar fi trebuit să ajungă în Marea Britanie. Descoperirea vine la aproape o lună după ce anchetatorii au interceptat un transport similar, organizat, cel mai probabil, de aceeaşi firmă-fantomă. Reprezentanţii Gărzii de Coastă spun că luni dimineaţă, acţionând în baza unor informaţii obţinute în urma analizei de risc, poliţiştii de frontieră au identificat, în Portul Constanţa Sud - Agigea, un container încărcat cu ţigări, care plecase din Malta şi avea ca destinaţie Ucraina. Containerul a ajuns la Constanţa în ajunul Crăciunului. Din verificările efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că documentele de însoţire a mărfurilor erau falsificate şi că societatea comercială care achiziţionase ţigaretele este o firmă-fantomă din Marea Britanie. În urma controlului efectuat împreună cu vameşii, oamenii legii au găsit 1.050 de baxuri cu ţigări, respectiv 525.000 de pachete marca „Ashima”, cu o valoare de aproximativ 5.250.000 lei. Anchetatorii spun că, odată ajunse în Ucraina, ţigările ar fi urmat să fie plimbate prin mai multe state europene, pentru ca, într-un final, containerul să fie trimis în Marea Britanie. În acest mod, folosind ca paravan o serie de firme-fantomă, contrabandiştii încearcă să îi inducă în eroare pe poliţişti.

TRANSPORT SIMILAR Autorităţile susţin că aceeaşi firmă-fantomă din Marea Britanie s-ar afla şi în spatele transportului descoperit la sfârşitul anului trecut, pe 19 decembrie. Containerul plecase tot din Malta, iar din România ar fi trebuit să ajungă în Ucraina. Poliţiştii de frontieră au descoperit 1.050 de baxuri cu ţigări, adică 525.000 de pachete, din mărcile „Ashima” şi „Marble”. Pentru continuarea cercetărilor, anchetatorii au reţinut marfa şi au lăsat-o în custodia liniei de shipping, până la finalizarea investigaţiilor. În aceste dosare penale, poliţiştii de frontieră au cerut ajutorul omologilor din Marea Britanie, pentru a verifica firma care apare în actele de transport. Investigaţiile sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de „folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate“.

ANALIZA DE RISC Reprezentanţii Gărzii de Coastă spun că ofiţeri specialişti evaluează fiecare transport care trece prin Portul Constanţa. „Ei fac profilul de risc pentru containerele care sosesc în Portul Constanţa. Dacă o firmă face import de lemn, în condiţiile în care România este unul dintre cei mai importanţi exportatori, atunci apar suspiciuni şi este posibil ca în acel container să se afle marfă de contrabandă. În acelaşi timp, dacă un container vine din China, există riscul ca în interior să fie mărfuri contrafăcute. Specialiştii coroborează aceste date cu alte informaţii de specialitate şi decid dacă respectivul transport va fi sau nu verificat. În plus, există o bază de date cu firme care fac afaceri necurate“, a declarat ag. pp. Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă.



12