Maestrul Beligan revine pe scena constănţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Maestrul Beligan revine pe scena constănţeană

Cultură 30 Ianuarie 2010 / 00:00 544 accesări

Venerabilul actor şi regizor Radu Beligan, care, în toamna lui 2008, rememora pe scena de la malul mării cele mai frumoase momente din cariera sa artistică de şapte decenii, într-un spectacol emoţionant intitulat „Confesiuni despre viaţă şi artă”, va reveni, în primăvară, la Constanţa. Dintre alte oraşe ale ţării, unde ar fi putut să joace, marele actor şi regizor a ales, din nou, oraşul de la malul mării. Radu Beligan va fi prezent pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, la începutul lunii martie, în spectacolul „Egoistul”, de Jean Anouilh. Directorul Casei de Cultură, Gheorghe Ungureanu, a declarat că, deocamdată, nu a stabilit data exactă a evenimentului - care va fi, probabil, între 1 şi 15 martie -, şi nici preţul biletelor.

Despre „Egoistul” s-a spus că este un spectacol în care Jean Anouilh, autorul piesei, şi-a ascuns biografia sub chipul maestrului Radu Beligan. Piesa, în regia lui Radu Beligan, se distinge printr-o viziune lucidă şi cinică asupra vieţii şi morţii, iubirii şi căsniciei, părinţilor şi copiilor, sănătăţii şi bolii, prieteniei, egoismului şi generozităţii, dar şi asupra teatrului şi a dramelor lui contemporane. Replicile strălucitoare, umorul exploziv, eleganţa verbală, alături de distribuţia care are drept „capete de afiş” nume precum Radu Beligan, Carmen Stănescu, Mihai Fotino/ Marin Moraru, Medeea Marinescu, Siviu Biriş, fac din „Egoistul” unul din spectacolele preferate ale publicului român iubitor de teatru.

De la premiera din 2004, acest spectacol s-a jucat de nenumărate ori, la Teatrul Naţional Bucureşti, dar s-a bucurat de un succes notabil şi pe scenele teatrelor din ţară.

Radu Beligan s-a născut pe data de 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni, judeţul Bacău. Prima despărţire de Bacău, unde a făcut gimnaziul, s-a produs în 1929, cînd a fost admis primul la Liceul „Costache Negruzzi” din Iaşi. Radu Beligan a studiat Dreptul şi Filosofia la Bucureşti, folosind bursa oferită de facultate pentru a-şi plăti taxele la Conservator. Atunci când Radu Beligan devine actor de comedie, Conservatorul rămâne pe locul al doilea. Marele artist a jucat în peste 80 de roluri pe scenă şi 30 în film şi este societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale”, din 2001. Radu Beligan a fost profesor al Institutului de Teatru şi Film (1950-1965), director al Teatrului de Comedie (1961-1969), director al Teatrului Naţional (1969-1990). Acesta a fost ales preşedinte activ (1971) şi apoi preşedinte de onoare pe viaţă (1979) al Institutului Internaţional de Teatru. La 27 martie 1977, Radu Beligan a fost autorul mesajului internaţional pentru Ziua Mondială a Teatrului, difuzat în întreaga lume. Între 1971 şi 1978 a fost co-preşedinte, cu Yehudi Menuhin, al Festivalurilor Internaţionale de Teatru şi Muzică organizate de UNESCO. Printr-un decret al Ministerului Afacerilor Culturale al Franţei, Radu Beligan a fost numit membru în Consiliul Superior al Teatrului Naţiunilor de sub preşedinţia lui Pierre Moinet. De asemenea, maestrul Radu Beligan a obţinut calitatea de membru al Academiei „Le Muse” din Florenţa şi, de-a lungul timpului, a devenit cetăţean de onoare al municipiilor Bucureşti, Iaşi şi Bacău. Mai mult, este Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte „George Enescu”, dar şi al Universităţii Bacău. Din 2004 este membru de onoare al Academiei Române.

„Cafeneaua”. Până la evenimentul din luna martie, însă, următorul spectacol de teatru la care sunt aşteptaţi constănţenii, în sala Casei de Cultură a Sindicatelor, este „Cafeneaua”, de Sam Bobrik şi Ron Clark, în regia lui Horaţiu Mălăele. Piesa de teatru va fi prezentată pe data de 8 februarie, de la ora 19.00. „Cafeneaua” este un alt spectacol de valoare, cu un regizor de excepţie - Horaţiu Mălăele - şi o distribuţie pe măsură: acelaşi Mălăele, alături de Dana Dogaru şi Emilia Popescu.

Biletele se pot procura de la sediul Casei de Cultură a Sindicatelor, la preţul de 50 şi 60 de lei.



12