\"Maleficul Guvern Boc\" transformă românii în sclavi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Boc şi Băsescu întreţin o stare de război social. Modificarea Codului Muncii, în dezacord cu convenţiile europene

\"Maleficul Guvern Boc\" transformă românii în sclavi

Eveniment 02 Februarie 2011 / 00:00 685 accesări

Noul Cod al Muncii iscă în continuare dezbateri aprinse. Dacă patronatele afirmă că sunt perfect de acord cu modificările acestuia, sindicaliştii consideră că ce e bine pentru patroni, este rău pentru angajaţi. Preşedintele CNSLR Frăţia Mureş, Călin Orlando Cociş, a reclamat, ieri, \"concubinajul nefericit\" dintre ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi Dan Matei Agathon, reprezentantul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, care susţin actualul Cod al Muncii. \"Dintre toate aceste demersuri pe care aceşti oameni le fac, cel mai periculos mi se pare concubinajul dintre Agathon şi Ioan Neluţu Botiş, deşi provin din structuri politice diferite. Mi se pare un concubinaj nefericit\", a spus Cociş. Secretarul CNSLR Frăţia Mureş, Maria Dândărău, a declarat, la rândul său, că Agathon reprezintă de fapt societăţi comerciale cu capital de stat. De asemenea, preşedintele CNSLR Frăţia Mureş a spus că propunerile de modificare a Codului Muncii de către \"maleficul Guvern Boc\" sunt în dezacord cu convenţiile OIM ratificate de România, subliniind că experţii OIM au apreciat că nu se impune modificarea actualului Cod al Muncii. El a apreciat că prevederile din proiectul de modificare a Codului Muncii sunt foarte aproape de ideea de \"sclavie\". \"Din 51 de convenţii ale OIM, 49 sunt ratificate de România. (…) Prin dereglementare, practic se ajunge la sclavie\", a spus el. La rândul său, Maria Dândărău a precizat că proiectul respectiv aduce doar \"salarizare proastă şi condiţii de muncă proaste\" şi a apreciat că acesta va contribui la ascunderea condiţiilor grele de muncă, având în vedere prevederile privind majorarea perioadei de probă a angajaţilor, eliminarea limitării la maximum trei angajaţi pe acelaşi post în perioada de probă şi instituirea ca regulă a contractului individual de muncă pe perioadă determinată.

RĂZBOI SOCIAL. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, după o întâlnire cu reprezentanţi ai patronatelor, că premierul şi preşedintele mimează dialogul social şi menţin o stare de conflict perpetuu. \"Concluzia este că nu poţi să construieşti economic şi social România într-o situaţie de război perpetuu. Din păcate, domnul Băsescu şi domnul Boc încurajează, păstrează şi perpetuează o stare de război social\", a declarat preşedintele PSD. El a acuzat Guvernul că mimează dialogul cu sindicatele şi patronatele. \"Deocamdată, Guvernul Boc, în stilul deja cunoscut, nu poartă un dialog real. Se face că se întâlneşte cu sindicatele, cu patronatele. Vine întotdeauna cu o lecţie învăţată de la preşedintele Traian Băsescu şi, cu metoda bine cunoscută, îşi angajează răspunderea şi nimeni nu poate să modifice nimic. Dialogul mimat va duce şi în domeniul pieţei muncii la o catastrofă şi un haos, aşa cum s-a întâmplat la legea pensiilor, la legea educaţiei şi în toate domeniile în care Boc a venit cu tema făcută de la Cotroceni\", a declarat Ponta.

Astăzi, sindicatele şi o parte din patronate se vor întâlni cu premierul Emil Boc pentru a continua discuţiile legate de modificarea Codului Muncii, subiectele cele mai delicate fiind modul de aplicare a contractelor colective şi disponibilizările colective.

Liderii sindicali au subliniat că proiectul de modificare a Codului Muncii va genera o migraţie a forţei de muncă care nu va fi benefică nici angajatorilor, dând exemplul unui magazin din Mureş, unde, înainte să existe un sindicat şi contract colectiv de muncă pe ramură şi pe unitate, migraţia forţei de muncă a fost uriaşă. \"Într-o unitate, înainte să existe sindicatul şi reglementări clare, în 240 de zile dintr-un an a fost rulată întreaga forţă de muncă a magazinului respectiv, deci practic 250 de angajaţi. Într-o perioadă de 240 de zile au încetat şi s-au încheiat 250 de contracte individuale de muncă, deci ca şi când ar fi fost rulată toată forţa de muncă. Nu că ar fi plecat toţi salariaţii, funcţiile de bază au rămas. Dar funcţiile care erau până atunci prost plătite, unde nu erau condiţii de muncă conforme, aceia plecau şi veneau alţii, stăteau două-trei luni şi plecau. Deci nu îi dădea afară angajatorul, plecau prin demisie salariaţii, pentru că nu erau foarte bine reglementate relaţiile de muncă la nivelul angajatorului. După ce s-a constituit sindicatul şi au negociat un contract pe unitate inspirat dintr-un contract pe ramură, a apărut o stabilitate a forţei de muncă şi migraţia sau rulajul forţei de muncă în acea companie a scăzut semnificativ\", a spus Cociş. În opinia liderilor sindicali, modificarea Codului Muncii urmăreşte destructurarea sindicatelor, pentru a se bloca orice acţiune de stradă în acest an preelectoral şi în anul electoral 2012.



12