Mănăstire în memoria a peste 2.000 de suflete fără odihnă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lăcaş închinat jertfelor de la Canalul Dunăre-Marea Neagră

Mănăstire în memoria a peste 2.000 de suflete fără odihnă

Eveniment 24 Mai 2012 / 00:00 794 accesări

O dorinţă a Înaltpreasfinţului (ÎPS) Teodosie încă de la înscăunarea sa ca arhiepiscop al Tomisului este pe cale să devină realitate. Se pun bazele celei de-a doua Mănăstiri din ţară - după cea de la Aiud - închinate celor care au pierit pe timpul construcţiei Canalului Dunăre-Marea Neagră. De la înscăunarea sa şi până în prezent, ÎPS Teodosie a ridicat mai bine de 40 de mănăstiri. Noul aşezământ este stabilit pe un teren dat de Primăria Poarta-Albă, aproape de Galeşu, pe partea dreaptă, exact lângă zona unde au fost barăcile şi temniţele celor care au lucrat la Canal, dar şi lângă movila sub care se spune că zac sute sau poate chiar mii de oseminte ale celor morţi. „Înfăptuirea acestei Mănăstiri este un vis de-al meu de când am ajuns în Dobrogea, dar şi un vis al părintelui Papacioc, cel ce a murit cu acest dor în inimă, şi al părintelui Iustin Pârvu, ajuns acum la venerabila vârstă de 93 de ani”, a declarat ÎPS Teodosie. Va fi o mănăstire de călugări, ce se va întinde pe mai bine de un hectar, iar locul va fi sfinţit vineri, 1 iunie. Noaptea, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, pentru pomenirea celor răpuşi la Canal, mai ales că urmează Sâmbăta Morţilor. „Mănăstirea va fi construită prin trudă şi sacrificii. Vom deschide puncte de donaţii pentru ridicarea ei, iar lucrările vor începe pe 5 iunie. Avem deja certificatul de urbanism şi începem organizarea şantierului, cu obţinerea celorlalte avize. Proiectul aparţine arhitectului Nicolae Tulban”, a mai precizat arhiepiscopul Tomisului.

PREOŢI ŞI INTELECTUALI SCHINGIUIŢI ŞI UCIŞI CU SÂNGE RECE Construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră a început în 1949. Lucrările au fost oprite în 1953 şi reluate 20 de ani mai târziu. Timp de patru ani, 12.000 de deţinuţi politici - intelectuali de mare valoare şi preoţi - au muncit aici în condiţii greu de imaginat. Au fost supuşi torturilor, înfometării, închişi în temniţe şi schingiuiţi. Unii nu au rezistat condiţiilor, iar alţii au fost ucişi. „Oamenii au fost acoperiţi de vii de brazdele de pământ, nu accidental, ci voit”, a afirmat ÎPS Teodosie.

SE VREA LUMINĂ ÎN TRECUTUL CELOR MORŢI Sub mormanul de pământ aflat lângă viitoarea Mănăstire din Poarta Albă se spune că zac şi acum sute sau chiar mii de oase aparţinând celor care şi-au aflat aici sfârşitul. „Oficial, se spune că 2.000 de oameni au pierit aici, dar, neoficial, este vorba despre mult mai multe suflete. Martorii vorbesc despre mai multe gropi comune în care leşurile lor au fost aruncate”, a spus ÎPS Teodosie. O altă dorinţă a sa este reîntregirea listei cu numele celor morţi la Canal. ÎPS Teodosie va porni şi o cercetare minuţioasă pentru canonizarea sfinţilor - oameni simpli, dar şi preoţi - care au îndurat toate aceste chinuri, fără să pună la îndoială credinţa lor în Dumnezeu. Numai din zona Galeşu au fost aduşi 3.000 de deţinuţi politici, 800 dintre ei fiind preoţi.



12