Marș internațional contra terorismului, în Tunisia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marș internațional contra terorismului, în Tunisia

Externe 30 Martie 2015 / 00:00 739 accesări

Tunisia a organizat, ieri, în capitala sa, un marș contra terorismului, acțiune la care au participat zeci de mii de persoane, dintre personalitățile străine participante remarcându-se președintele francez, François Hollande, președintele polonez, Bronislaw Komorowski, liderul palestinian, Mahmoud Abbas, premierul italian, Matteo Renzi, omologul său algerian, Abdelmalek Sellal, miniștrii de Externe român, Bogdan Aurescu, spaniol, José Manuel Garcia-Margallo, și olandez, Bert Koenders. Manifestația de la Tunis a început la ora locală 11.00 și a avut ca punct de plecare piața Bab Saadoun. Participanții s-au îndreptat spre Muzeul Bardo, locul unde, pe 18 martie, un atac terorist s-a soldat cu moartea a 22 de persoane. Președintele tunisian, Beji Caid Essebsi, le-a cerut, miercuri, conaționalilor săi să participe masiv la acest marș, ”pentru a exprima forța Tunisiei și a trimite în străinătate mesajul că Tunisia își continuă lupta împotriva terorismului”.

            Forțele speciale tunisiene au ucis, ieri, la primele ore, nouă militanți, într-o operațiune de securitate în regiunea Gafsa din sud-vestul țării. Cei nouă militanți neutralizați erau membri ai principalei grupări jihadiste tunisiene, Okba Ibn Nafaa, acuzată de autoritățile de la Tunis că a organizat atentatul de la Muzeul Bardo, deși atacul a fost revendicat de gruparea Statul Islamic. Intervenția forțelor de securitate tunisiene face parte din operațiunea lansată după atacul terorist din 18 martie de la Muzeul Bardo din Tunis, soldat cu 22 de morți. Pe 18 martie, doi bărbați înarmați au ucis 21 de turiști străini și un polițist tunisian la Muzeul Bardo din Tunis, într-unul din cele mai grave atacuri din Tunisia după înlăturarea de la putere, în 2011, a regimului autoritarist al lui Zine El-Abidine Ben Ali. Printre victimele atacului, care a vizat afectarea sectorului turistic tunisian, ce contribuie cu 7% la venitul național al țării, s-au aflat și turiști japonezi, polonezi, spanioli și columbieni.

            Tunisia, țara din care a pornit Primăvara Arabă, în urmă cu trei ani, și-a încheiat perioada de tranziție cu organizarea alegerilor de la finalul anului trecut, dar stabilitatea sa ar putea fi periclitată din cauza amenințării jihadiste și a dificultăților economice și sociale persistente, care au stat și la originea revoluției din 2011.

Taguri articol


12