Marea Piramidă din SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marea Piramidă din SUA

Monden 15 Aprilie 2014 / 00:00 627 accesări

O piramidă din Dakota de Nord, în apropierea graniţei cu Canada, avea rolul de a intercepta şi a elimina orice ameninţare nucleară din partea Uniunii Sovietice. Cei care trec pentru prima oară prin Nekoma, în apropierea graniţei dintre SUA şi Canada, ar putea avea o surpriză. Orăşelul se află în mijlocul pustiului, într-unul dintre cele mai slab populate state americane, cu doar trei locuitori pe kilometrul pătrat. Cei cincizeci de localnici din Nekoma pot însă să vadă, din orice punct al oraşului, o piramidă uriaşă, menită să-i protejeze de ruşi.

Piramida americană nu adăposteşte foşti conducători ai statului, nu este aliniată astronomic şi nici măcar nu ajută turismul din zonă. Edificiul este aflat în Complexul de Apărare „Stanley R. Mickelsen“, parte a programului de apărare antirachetă Safeguard, lansat în anul 1975. Principalul scop al acestuia era protejarea rachetelor balistice intercontinentale americane, astfel oferind SUA posibilitatea de a riposta în cazul unui atac nuclear din partea sovieticilor.

Complexul militar „Stanley R. Mickelsen“, numit după generalul-locotenent Mickelsen, care a condus Comandamentul de Apărare Aeriană al SUA până în 1957, avea rolul de a proteja rachetele balistice intercontinentale LGM-30 Minuteman, de la baza aeriană Grand Forks. Complexul, construit strategic într-o zonă foarte puţin populată, găzduia 30 de rachete LIM-49A Spartan şi 70 de rachete Sprint. Construcţia bazei s-a încheiat în 1975, aceasta începând să funcţioneze la capacitate maximă în luna septembrie a aceluiaşi an. Cele 30 de rachete LIM-49A Spartan erau proiectate să intercepteze focoase nucleare transportate de rachete balistice intercontinentale, la distanţă, cât timp acestea se aflau încă în afara atmosferei şi să le distrugă, folosind o încărcătură atomică de cinci megatone. Rachetele Sprint erau echivalentele cu rază scurtă de acţiune şi viteză mare ale LIM-49A Spartan. În cazul unei ameninţări confirmate, acoperişul depozitului în care erau păstrate urma să fie detonat, pentru o lansare cât mai rapidă. Rachetele Sprint erau capabile să atingă viteze de până la Mach 10 în doar câteva secunde.

Departamentul american al Apărării a decis închiderea Complexului „Stanley Mickelsen“ în iulie 1976, la nici un an de la inaugurare. Decizia a fost luată, în principal, din cauza costurilor şi a faptului că noile rachete sovietice, echipate cu focoase nucleare multiple, ar fi străpuns, oricum, sistemul. Clădirile au fost abandonate la scurt timp după aceea, astfel că piramida din nordul SUA a rămas doar un monument.

Taguri articol


12