Metodele de fraierit naivii câștigă tot mai mult teren. Ce sfaturi dă Poliția?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Activități de informare și prevenire Metodele de fraierit naivii câștigă tot mai mult teren. Ce sfaturi dă Poliția?
Eveniment 14 Noiembrie 2017 / 14:59 426 accesări 0 comentarii

În condițiile în care mii de deținuți au obținut dreptul de a fi eliberați ca urmare a intrării în vigoare a Legii privind recursul compensatoriu, polițiștii constănțeni au început o amplă campanie de informare a opiniei publice privind infracţiunile de tâlhărie, furturi din locuințe şi înşelăciunile prin diferite metode. Activitățile s-au desfășurat cu precădere în rândul vârstnicilor de pe raza a trei piețe agroalimentare din municipiul Constanța. Astfel, publicul-țintă a fost informat cu privire la deplasarea pe stradă, acolo unde lipsa de atenţie, convorbirile la telefon, portul neatent al genţii sau etalarea bunurilor de valoare pot trezi interesul hoţilor, care își pot astfel alege foarte ușor potențialele victime. Poliţiştii le-au recomandat cetăţenilor să evite să poarte la vedere bunuri de valoare (cercei, lănţişoare, brăţări sau telefoane mobile), să fie atenţi la buzunare, să evite să deţină asupra lor sume mari de bani, să păstreze în locuinţe sume mici de bani, să refuze să primească în casă persoane necunoscute și să anunţe imediat poliţia dacă sunt sunaţi şi li se cer sume de bani pentru a fi soluţionate accidente rutiere.

PÂNĂ UNDE MERGE CREATIVITATEA INFRACTORILOR

În acest fel, oamenii au învățat cum să nu cadă victime escrocilor care utilizează metode precum „Accidentul“, „Împrietenirea“, „Pomana“ sau „Detergentul“, dar și cea mai nouă găselniță a infractorilor: „Fetița”. Amintim că „Accidentul“ este una dintre cele mai cunoscute metode prin care sunt păcăliți românii, fiind modul prin care hoții reușesc să sustragă sume mari de bani sau alte foloase materiale de la persoanele credule, dar și îngrijorate. Modul în care acționează hoții este surprinzător de simplu. Infractorii contactează victimele telefonic și, dându-se drept rude, avocați, procurori sau chiar medici, solicită sume de bani pentru „rezolvarea amiabilă” a unor necazuri ivite în urma unor accidente rutiere în care au fost implicați apropiați ai bătrânilor sunați. Aceștia sau sună, sau dau un mesaj și se dau drept un membru al familiei, cerând urgent rudelor ajutor financiar, ca urmare a unui accident. Un mesaj de acest tip poate suna în felul următor: „Am ceva important să îți spun, sună-mă!“. De obicei, numărul de la care ați fost sunat rămâne pe ecran ca „apel nepreluat“. Înştiinţarea poate apărea chiar fără ca telefonul să fi sunat vreodată. Dacă este vorba de un număr care începe cu +39..., 390..., +391...., +392..., +393... +394, este recomandat să îl ștergeți imediat și nu se va întâmpla nimic. În cazul în care sunați la acel număr, veți deveni victima infractorilor. Mai exact, în anumite cazuri, titularul telefonului a sunat la numărul respectiv, ca apoi să nu mai aibă posibilitatea să întrerupă convorbirea, costurile înregistrate pe factură depăşind 2.000 de euro. În caz de urgență, cel mai bine este să scoateți bateria din telefon. O altă metodă folosită de escroci este „Împrietenirea”. Cei care se folosesc de ea se prezintă în grup mare la domiciliile unor persoane de vârste înaintate şi, sub pretextul că oferă servicii de deratizare a imobilului sau verifică instalaţiile de furnizare a gazelor naturale, pătrund în locuinţa acestora, de unde fură tot ce găsesc. Cei care păcălesc prin metoda „Pomana” umblă în grupuri de cel puțin două persoane. Aceștia se îmbracă în haine închise la culoare, de doliu, merg la uşile bătrânilor cu pachete de pomană şi, în timp ce unul vorbeşte cu proprietarii, o altă persoană scotoceşte în dormitoare. La fel se operează și prin metoda „Detergentul”, numai că infractorii pretind că oferă diverse produse de curățat bucătăria sau baia, care fac „minuni“.

Taguri articol

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2589 secunde