Micii constănțeni învață să confecționeze mărțișoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Artă Populară

Micii constănțeni învață să confecționeze mărțișoare

Cultură 26 Februarie 2015 / 00:00 594 accesări

La Muzeul de Artă Populară (MAP), tradiția se bucură de mare prețuire. În această perioadă a anului, muzeul de etnografie de la malul Mării Negre, depozitar al unui patrimoniu de o valoare incontestabilă, devine loc de inspirație pentru zeci de prichindei, care vin să învețe tainele mărțișorului. Ei sunt oaspeți ai atelierelor de pedagogie muzeală și învață să confecționeze, cu propriile lor mânuțe, micile simboluri vestitoare ale primăverii și felicitări de 1 și 8 Martie, pe care să le dăruiască, cu drag, mamelor, bunicilor și surorilor mai mari sau mai mici. Obiecte create de ei pot fi văzute și la tradiționalul Târg de Mărțișoare, care se va deschide astăzi, de la ora 9.00, în aer liber, pe platoul din fața MAP, putând fi vizitat până duminică, inclusiv, în prima zi a lunii Mărțișor. La târg expun și meșteri populari, dar și studenți sau absolvenți ai Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius”.

            „Sunt foarte încântată de această acțiune, deoarece preșcolarii dovedesc creativitate, sunt receptivi și cuminți. Dorim să mai participăm la astfel de activități”,  a spus profesorul pentru învățământ preșcolar Georgiana Pârvu, de la Grădinița „Amicii”.

            CINCI ANI DE SUCCES „Activitățile de pedagogie din acest an continuă programul inițiat în 2010. Obiectivul general al programului este promovarea culturii tradiționale în instituțiile școlare, familiarizarea elevilor cu specificul instituției muzeale și cu arta populară și cunoașterea principalelor categorii artistice prezentate în muzeu, aprofundarea lor teoretică și practică prin diferite activități”, a spus directorul MAP, dr. Maria Magiru. „Anul acesta, avem programate foarte multe ateliere muzeale, care au început după data de 1 februarie. În această perioadă, tematica este realizarea de mărțișoare și felicitări pentru zile de 1 și 8 Martie. Avem și ateliere muzeale în cadrul cărora se fac costume populare în miniatură, reprezentative pentru diferite zone etnografice, și, de asemenea, linguri tradiționale pictate cu motive decorative, specifice Dobrogei. După 8 Martie, atelierele muzeale vor avea tematica „Paștele la români”, prilej cu care se vor realiza ouă pictate. În fiecare an, cele mai frumoase obiecte sunt premiate și prezentate într-o expoziție”, a adăugat dr. Maria Magiru.

Taguri articol


12