Mihai Eminescu, obstacol în calea absolvenţilor la Bac

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cinci eliminaţi la examenul scris constănţean

Mihai Eminescu, obstacol în calea absolvenţilor la Bac

Eveniment 03 Iulie 2012 / 00:00 705 accesări

Pentru absolvenţii ciclului liceal care susţin sesiunea de vară a examenului de bacalaureat 2012, adevărata provocare abia a început, odată cu debutul probelor scrise din cadrul testării naţionale. Ieri, candidaţii de la Bacalaureat au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română. Absolvenţii constănţeni s-au prezentat la cele 21 de centre de examinare de pe raza judeţului Constanţa începând cu ora 8.00, pentru a fi siguri că nu vor rata startul probei. Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului, probele scrise încep la ora 9.00, intrarea candidaţilor în sălile de examinare fiind permisă până la ora 8.30. O parte din candidaţii care au venit mai devreme au folosit timpul rămas până la intrarea în săli pentru a repeta. „Mă mai uit prin notiţe înainte de-a intra. Împuşc doi iepuri dintr-o dată: îmi verific cunoştinţele şi am impresia că timpul trece mai uşor”, a declarat unul dintre absolvenţii Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanţa.

LA NIVELUL JUDEŢULUI CONSTANŢA, POTRIVIT DATELOR INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN CONSTANŢA, S-AU ÎNSCRIS, PENTRU SESIUNEA DE VARĂ A BAC-ULUI, 7.239 DE CANDIDAŢI, DINTRE CARE DOAR 6.275 SUSŢIN PROBA SCRISĂ LA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ

Absolvenţii din seriile anterioare care au mai susţinut examenul au posibilitatea, potrivit normelor metodologice de organizare şi desfăşurare a Bac-ului, să susţină doar proba la care au picat şi să solicite recunoaşterea notelor de la celelalte probe, motiv pentru care numărul total de candidaţi înscrişi la testare diferă de numărul celor înscrişi la diferite probe.

A „FURAT” CIORNA COLEGULUI Din totalul de 6.275 de absolvenţi de liceu care s-au înscris pentru proba scrisă de limba şi literatura română, doar 6.066 (96,66%) s-au prezentat în sălile de examinare, 209 (3,33%) absentând. „Am avut şi cinci candidaţi eliminaţi din examen. Doi dintre ei, absolvenţi ai seriilor trecute care au susţinut examenul la centrele de examinare Grup Şcolar Industrial „Dragomir Hurmuzescu” şi Colegiul Tehnic „Niculae Titulescu”, ambele din Medgidia, au fost prinşi încercând să copieze, iar ceilalţi trei (doi la Grupul Şcolar Industrial „Gheorghe Duca” şi unul la Liceul Teoretic „Decebal” din Constanţa) au fost prinşi cu telefoane mobile”, a declarat inspectorul şcolar general din cadrul ISJ, asist. univ. Răducu Popescu.

UN CANDIDAT DE LA CENTRUL DE EXAMINARE COLEGIUL TEHNIC „NICULAE TITULESCU” DIN MEDGIDIA A FOST SURPRINS DE PROFESORUL SUPRAVEGHETOR ÎN TIMP CE LUA CIORNA DE PE BANCA UNUI COLEG

De asemenea, potrivit inspectorului şcolar general Popescu, au fost şi trei elevi care au întârziat la probă: doi din judeţul Tulcea care susţin Bac-ul la Liceul Teoretic „Decebal” şi nu au putut ajunge în timp util, şi un candidat din localitatea constănţeană Hârşova, care susţine examenul la Grupul Şcolar „Carsium” din comună şi care nu s-a regăsit pe liste. În cazul lor, a fost trimisă o solicitare la Ministerul Educaţiei, în care se cerea reluarea probei cu subiectele de rezervă. Reprezentanţii Ministerului au răspuns favorabil. „Deşi cererea a fost aprobată, candidatul din Hârşova nu s-a mai prezentat pentru a susţine proba”, a spus inspectorul şcolar general al ISJ.

PUŞI ÎN DIFICULTATE DE „LUCEAFĂRUL” Pentru mulţi dintre candidaţi, subiectul al treilea a reprezentat o adevărată provocare. Ei au avut de elaborat un eseu despre tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu. „A fost destul de greu, nu mă aşteptam la poezie, dar cred că m-am descurcat”, a spus Sadula Taifun, absolvent al Colegiului Tehnic Energetic din Constanţa. Pentru liceenii care s-au pregătit temeinic, subiectul nu a fost o surpriză, ei mizând pe o notă mare. „Mă aştept la o notă destul de mare la această probă. Au fost subiecte accesibile, pentru care m-am pregătit”, a spus Francesca Borş, absolventă a Liceului Internaţional de Informatică. Candidaţii au mai avut de analizat un fragment din opera „Craii de Curtea-Veche” de Mateiu Caragiale, care i-a testat, în principal, la capitolul vocabular şi teorie literară. Al doilea subiect a constat în redactarea unui text argumentativ pornind de la afirmaţia „Nu e de ajuns să ai mari calităţi; trebuie să ştii cum să le foloseşti cu rost” a scriitorului Lucian Blaga. Potrivit inspectorului de specialitate din cadrul ISJ, prof. Cristina Ivan, subiectele au fost accesibile, fiind similare cu modelele de subiecte publicate pe site-ul ministerului pentru această sesiune.

EXAMENUL DE BAC CONTINUĂ, AZI, CU PROBA SCRISĂ LA LIMBA ŞI LITERATURA MATERNĂ, LA CARE S-AU ÎNSCRIS NOUĂ CANDIDAŢI CONSTĂNŢENI, ABSOLVENŢI AI COLEGIULUI NAŢIONAL „KEMAL ATATURK” DIN MEDGIDIA

Pe 4 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar pe 6 iulie cea la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, iar pe 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, se pot depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 10 şi 12 iulie, iar pe 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Printre candidaţii care au susţinut ieri proba scrisă la limba şi literatura română s-a numărat şi fiul primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre junior. Absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa, el a fost repartizat, împreună cu ceilalţi colegi, la centrul de examinare din cadrul Colegiului Tehnic Energetic din Constanţa. „Cel mai dificil mi s-a părut al treilea subiect. Nu mă aşteptam să ne dea poezie. Pentru acest subiect, am ales poezia „Luceafărul”. Probele următoare le voi susţine la matematică şi biologie”, a declarat Radu Mazăre. În ceea ce priveşte camerele de supraveghere prezente în sala de examinare, fiul primarului a afirmat că nu s-a simţit intimidat de prezenţa acestora. „Nici nu le-am băgat în seamă. Dacă te pregăteşti, nu ai de ce să te emoţionezi la vederea lor”, a mai spus Radu Mazăre.



12