Ministrul Muncii - informat că în şantierele navale există o criză a forţei de muncă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În timp ce fenomenul muncii la negru înfloreşte

Ministrul Muncii - informat că în şantierele navale există o criză a forţei de muncă

Social 04 August 2007 / 00:00 649 accesări

Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a participat, ieri, la Prefectura Constanţa, la o analiză legată de asigurarea forţei de muncă în sectorul naval. Păcuraru a declarat că problema lipsei forţei de muncă la nivelul celor două şantiere navale din Constanţa şi Mangalia este complicată. “Dacă pînă în urmă cu doi ani, în România, rata şomajului era destul de ridicată, în prezent, situaţia este exact invers. Lipsa forţei de muncă din sectorul naval a ajuns pînă la nivelul în care s-a început căutarea de personal în alte ţări: Ucraina, Uzbekistan, Moldova şi chiar în China. În afara şantierelor navale, toate sectoarele de activitate din România suferă la acest capitol, iar criza de forţă de muncă riscă să blocheze relansarea economică a ţării“, a spus Păcuraru. Ministrul a precizat că pînă şi la nivelul Uniunii Europene există o criză reală a forţei de muncă. “UE estimează, în următorii cinci ani, un deficit de personal pe piaţa muncii de aprox. 25 de milioane de persoane. De aceea, se discută intens această problemă, iar conducerea UE a propus chiar să se aducă forţă de muncă din Africa sau Asia“, a afirmat ministrul Păcuraru.

El a spus că pentru a atenua criza forţei de muncă din România, au fost identificate trei resurse, care, în viziunea ministrului, vor conduce la reabilitarea acestei situaţii. Prima dintre acestea este sistemul de învăţămînt, unde nu se regăsesc ajustările, astfel încît planul de şcolarizare să se asocieze, în mod corect, cu nevoile pieţei muncii. Cea de-a doua resursă găsită de ministrul Muncii este în mediul rural, unde, împreună cu societăţile din domeniul naval şi primăriile din judeţ, se vor căuta resurse pentru piaţa forţei de muncă. În fine, cea de-a treia resursă ar însemna realizarea la Constanţa a unui centru de formare profesională în domeniul naval. Ministrul Păcuraru a spus societăţile din domeniul naval au cerut regîndirea sistemului asigurărilor sociale, pentru a încuraja munca. “Vom revizui legislaţia în privinţa venitului minim garantat şi a ajutoarelor sociale, în aşa fel încît ele să fie acordate în continuare doar celor care nu pot să muncească“, a declarat Păcuraru. Cu toate că ministrul a încercat să ofere diverse soluţii pentru criza forţei de muncă din zona portuară, el s-a făcut că nu ştie de existenţa muncii la negru în portul Constanţa, unde mai mult de jumătate din personal lucrează fără forme legale. “Munca la negru este ca o fata morgana, acum e, acum dispare“, a spus ministrul. Întrebat dacă va lua măsuri pentru stopa acest fenomen, ministrul Păcuraru s-a rezumat la a spune că va trimite echipa de control a Guvernului, pentru a face cercetări în acest sens. Dar, ceea ce nu ştie ministrul este că, pînă în prezent, pe platforma portuară au venit zeci de echipe de control, fie de pe plan local, fie de la Guvern, dar fără folos. Păcuraru a mai informat că şantierele navale constănţene au nevoie de 5.500 de muncitori.

Constanţa va mai avea un centru pentru vîrstnici

Reprezentantul Guvernului a vizitat, ieri, la Constanţa, şi două centre de asistenţă medico - socială, precum şi un cămin de bătrîni. Păcuraru a spus că a rămas impresionat de condiţiile oferite de căminul pentru persoane vîrstnice din Constanţa. \"Felicit autorităţile din Constanţa pentru condiţiile oferite persoanelor în vîrstă, care trăiesc într-un regim corespunzător. Problema este că trebuie să înfiinţăm încă un centru pentru vîrstnici. De asemenea, apreciez şi buna funcţionare a centrului social din Constanţa“, a spus Paul Păcuraru. Ministrul a mai adus în discuţie şi problema pensiilor, precizînd că vor fi parcuse, pînă în 2008, toate etapele de majorare a pensiilor.



12