Nasul uman, un mediu prea rece pentru virusul gripei aviare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nasul uman, un mediu prea rece pentru virusul gripei aviare

Monden 16 Mai 2009 / 00:00 544 accesări

Gripa aviară nu a devenit o mare ameninţare pentru umanitate, aşa cum au prezis în trecut experţii în microbiologie, deoarece nasul uman reprezintă un mediu prea rece pentru înmulţirea virusului care provoacă boala. Un experiment realizat de cercetătorii de la Imperial College din Londra a reprodus condiţiile existente la nivelul cavităţii nazale umane şi a relevat faptul că, la temperatura de 32 de grade Celsius, virusul gripei aviare îşi pierde funcţiile de bază şi nu poate să se mai răspîndească. Se pare că acest virus s-a adaptat pentru a trăi într-un mediu mai cald, precum cel din organismul păsărilor, a căror temperatură trece de 40 de grade Celsius. Pentru ca gripa aviară să devină o problemă majoră pentru umanitate, acest virus are nevoie de o mutaţie.

Acelaşi studiu a relevat faptul că şi virusurile umane sînt afectate de temperaturile mai joase întîlnite în cavitatea nazală a oamenilor, dar efectul resimţit nu are aceeaşi intensitate. Virusurile umane rămîn în continuare capabile să se înmulţească în aceste condiţii. În schimb, la temperatura de 37 de grade Celsius, temperatura internă a corpului uman, inclusiv din plămîni, ambele virusuri se dezvoltă cu uşurinţă. Cercetătorii au creat un virus mutant uman al gripei aviare, prin adăugarea unei proteine, extrasă dintr-o rădăcină de virus aviar. Acest virus mutant, un exemplu pentru modul în care apare o nouă rădăcină virală, care poate să declanşeze o pandemie, şi-a pierdut şi el funcţiile de bază la temperatura medie de 32 de grade Celsius.

Oamenii de ştiinţă britanici consideră că virusurile animale care se răspîndesc pe cale naturală la temperaturi joase vor fi cele vinovate de declanşarea următoarei pandemii şi nu virusurile de tipul celui aviar, care sînt afectate sau distruse de temperaturile joase. În opinia cercetătorilor, virusul gripei porcine, care se răspîndeşte de la om la om, prin infectarea căilor respiratorii, este, probabil, un exemplu de virus care a reuşit să se adapteze pentru a supravieţui temperaturilor mai joase din cavitatea nazală umană.

Taguri articol


12