„Nave militare celebre”, la Muzeul de Istorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Nave militare celebre”, la Muzeul de Istorie

Cultură 01 Mai 2009 / 00:00 1651 accesări

Vizitatorii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie de la malul mării vor putea admira, începînd de astăzi şi pînă pe data de 15 mai, o inedită colecţie de navomodele. Reunite sub titulatura „Nave militare celebre”, machetele cuprinse în această expoziţie aparţin Mariei şi lui Titus Cristescu din Călăraşi, cei care sînt, totodată, şi autorii exponatelor. Turiştii care vor trece pragul sălii „Vasile Canarache” de la parterul muzeului constănţean vor fi încîntaţi, cu siguranţă, de navomodelele expuse, cele mai multe dintre acestea fiind de dimensiuni mari şi aducînd în atenţie cîteva dintre cele mai cunoscute nave militare care au navigat şi au luptat pe mările lumii. Realizarea acestor machete a constituit pentru Maria şi Titus Cristescu o puternică pasiune în care cei doi au găsit prilej de linişte şi relaxare, de petrecere a timpului liber sau de a trece mai uşor peste momentele dificile ale vieţii.

Printre cele mai interesante exponate se numără macheta uneia dintre cele mai spectaculoase ambarcaţiuni ale Normanzilor, Drakkar Viking, frumos împodobită şi avînd sculptate capete şi cozi de balaur sau şarpe, atît la prova, cît şi la pupa. Dintre toate navele Nordului, acest tip de ambarcaţiune s-a bucurat de cea mai mare faimă. De asemenea, poate fi vizionată şi macheta crucişătorului Kneaz Potemkin, care a făcut parte din Flota II Pacific a Rusiei şi a luptat pentru recucerirea Port Arthur-ului, la 1905. Din colecţia – expoziţie nu lipsesc nici nava rusă Petropavlovsk, nava amiral a Flotei I Pacific, de la sfîrşitul secolului al XIX-lea, navele franceze Richelieu, participantă la luptele de la Dakar, din 1940, precum şi crucişătorul antiaerian De Grasse. În expoziţie, flota japoneză este reprezentată de macheta cuirasatului Yamato, participant la luptele de la Midway, din 1943, iar flota americană de distrugătorul Benson, participant la bătăliile din Pacific (1942 – 1943). Un alt exponat care atrage atenţia în cadrul acestei colecţii, făcînd referire, totodată, la flota navală a României, este macheta yahtului regal Ştefan cel Mare, construit în 1864.

Autorii expoziţiei, Maria şi Titus Cristescu, acum pensionari, sînt de profesie economist contabil şi, respectiv, specialist în aviaţia civilă (unde a funcţionat pînă la rangul de comandant) şi turism. Titus Cristescu a mărturisit că pasiunea pentru construcţiile navale în miniatură este veche, prima dintre aceastea fiind realizată încă din anul 1995, ca urmare a faptului că nu şi-a putut îndeplini singurul vis al tinereţii, acela de a deveni ofiţer în marina comercială. Acesta mai spune că, datorită profesiilor sale şi a ieşirilor în străinătate, a avut ocazia de a-şi procura multe planuri de construcţie ale machetelor, avînd începute şi alte lucrări sau chiar numai în faza de proiect.

Pe lîngă Constanţa, itinerarul expoziţiei a mai cuprins oraşele Călăraşi şi Tulcea. Potrivit directorului interimar al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Gabriel Custurea, acest eveniment expoziţional va fi urmat de un altul, la începutul lunii iunie. Este vorba despre prezentarea celor mai importante descoperiri arheologice ale specialiştilor muzeului, dar şi a achiziţiilor din ultimii doi ani. Expoziţia se va afla la dispoziţia publicului vizitator pe parcursul întregii veri.

Taguri articol


12