Ne târâm din criză cu o creştere economică minusculă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ne târâm din criză cu o creştere economică minusculă

Economie 12 Octombrie 2011 / 00:00 459 accesări

CREŞTEM, DAR ÎNCET România riscă o creştere economică „târâtoare”, de 1 - 3% pe an, pentru multă vreme, în condiţiile în care evoluţia PIB-ului depinde mult de situaţia de pe pieţele externe, iar statul nu mai beneficiază de intrările de capital din trecut, consideră consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru. „Vom creşte, dar mai încet. Riscul este să ne târâm, cu o creştere relativ mică, pentru mult timp. Atunci când este o problemă de finanţare în exterior şi nu avem nici intrări de capital, care să ducă creşterea la 3 - 4%, cât este potenţialul nostru acum, vom sta mult sub acest nivel”, explică Croitoru. Oficialul băncii centrale este de părere că neîncrederea din pieţe va persista, până la rezolvarea problemelor din Europa, dar admite că, pe termen lung, „riscurile externe pot fi diminuate prin reformele structurale şi menţinerea unor politici macroeconomice bune”.

DEPENDENŢI DE UE La aceeaşi concluzie au ajuns şi cei de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Ministrul de resort, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat ieri că, din cauza situaţiei externe, „România va fi obligată să îşi modifice prognoza de creştere pentru 2012”. El speră însă că estimarea iniţială, de 3 - 4%, nu va fi modificată „prea mult”. „Exportul se face în Spania, Italia, Franţa, care au probleme, iar ieşirea din recesiune s-a bazat în mare măsură pe export. În 2012, dacă exteriorul nu ne furnizează veşti bune, ne vom axa pe investiţii, ca să avem o creştere sustenabilă”, a declarat oficialul MFP. El a promis că politica de investiţii nu va fi periclitată de „măsuri populiste”, chiar dacă este an electoral. Desigur, ni s-a mai promis că vom trăi bine, aşa că nu îl putem crede pe cuvânt.

CE-I SĂNĂTOS ŞI CE-I ROMÂNESC? Ministrul Finanţelor a precizat că ar dori să reducă CAS, dar se teme că România ar putea ajunge ca Ungaria sau Bulgaria: „Au redus unele impozite iar peste câteva luni le-au majorat pe altele. Nu este sănătos pentru o perioadă scurtă”. Cert este că, în 2012, vom avea cotă unică de 16% şi impozite nemodificate, pentru că bugetul este construit pe baza acestor valori, a conchis Ialomiţianu. O scurtă notă de final - Bulgaria „nesănătoasă”, de care aminteşte ministrul, are, potrivit Comisiei Europene, un risc fiscal de 0,08%, cel mai redus din regiune. Pe de altă parte, România stă încă peste media UE, cu toată grija şi prudenţa guvernamentală.



12