Noi idei de parteneriat cu Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi idei de parteneriat cu Rusia

Externe 03 Aprilie 2009 / 00:00 642 accesări

Membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (PE) au formulat o serie de recomandări privind viitorul acord de parteneriat UE - Rusia, cu referiri la situaţia conflictelor latente, la libertatea de expresie şi drepturile omului, precum şi la securitatea energetică. Membrii PE susţin în continuare aderarea acestei ţării la Organizaţia Mondială a Comerţului şi dezvoltarea economiei ruse. Raportul propune şi crearea unui mecanism de consultare, aflat în responsabilitatea Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă, care să permită statelor membre să se consulte cu Rusia cu privire la orice problemă bilaterală care ar putea avea repercusiuni asupra altor state membre şi asupra UE în ansamblul său. Raportul PE a fost adoptat cu 416 voturi pentru, 80 împotrivă şi 147 abţineri.

În ultima vreme, Rusia s-a arătat mai împăciuitoare faţă de partenerii săi occidentali. A anunţat încheierea operţaiunilor militare în Cecenia şi se arată deschisă unei cooperări cu SUA în privinţa tranzitului de echipamente militare spre Afganistan. SUA caută să îşi diversifice traseele de tranzit a încărcăturilor militare şi nemilitare pentru trupele lor din cadrul Forţei de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan, după intensificarea atacurilor asupra convoaielor care traversează Pakistanul, în sud. Totodată, reprezentantul permanent al Moscovei la NATO, Dmitri Rogozin, nu a exclus posibilitatea aderării pe viitor a Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică, o declaraţie făcută înainte de summit-ul aniversar al organizaţiei, ce urmează să aibă loc vineri şi sîmbătă la Strasbourg în Franţa şi Kehl, în Germania. În schimb, Rusia consideră că planul de extindere a NATO prin eventuala integrare a Ucrainei şi Georgiei riscă să destabilizeze situaţia în Europa, politica de apropiere a Alianţei încurajînd regimul de la Tbilisi la agresiunea din august 2008. Adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Gruşko l-a acuzat pe preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, că pregăteşte o revanşă după înfrîngerea militară din luna august în faţa Rusiei. Preşedintele georgian a avertizat în această săptămînă că va continua formarea unei armate moderne şi mai puternice, va spori numărul personalului şi al armamentului său şi va intensifica nivelul de pregătire şi de apărare.

Rusia consideră că natura ameninţărilor la adresa securităţii s-a schimbat esenţial şi necesită alte forme de cooperare internaţională decît extinderea NATO, o alianţă formate în timpul Războiului Rece. Oficialii ruşi se jură că atitudinea lor faţă de extinderea NATO nu ţine de vectorii geografici, indiferent dacă este vorba de Balcani sau de ţările de la graniţa Rusiei. “Aceasta este determintă nu de factori abstracţi sau de prejudecăţile Războiului Rece, ci de consecinţe politice şi militare concrete care decurg din fiecare val de extindere a NATO”, a declarat purtătorul de cuvînt al diplomaţiei ruse, Andrei Nesterenko.



12