Noi operaţii în premieră, la Spitalul de Urgenţă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Chirurgia momentului, şi la Constanţa

Noi operaţii în premieră, la Spitalul de Urgenţă!

Eveniment 16 Octombrie 2013 / 00:00 4176 accesări

Chirurgia momentului, aşa cum o caracterizează reputaţi profesori din ţară, respectiv chirurgia endoscopică, practicată în mari clinici din Europa, începe să se implementeze, încet-încet, în clinicile celui mai mare spital din Dobrogea - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” Constanţa.

Ieri au fost înregistrate noi premiere medicale la SCJU. De această dată, chirurgia momentului a fost aplicată în Clinica ORL. Doi pacienţi cu probleme severe din sfera ORL au fost operaţi de către medici constănţeni, sub îndrumarea unui reputat profesor universitar doctor pentru care chirurgia modernă în sectorul în care activează nu constituie nicio problemă: prodecan al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, totodată reprezentant de seamă al Societăţii Române de Rinologie, medic la Spitalul „Sf. Maria” din Capitală, Codruţ Sarafoleanu.

PAS IMPORTANT ÎN DEBUTUL CHIRURGIEI ENDOSCOPICE RINOSINUSALE Şeful Clinicii de ORL a SCJU, dr. Dănuţ Dincă, a declarat că cele două intervenţii efectuate ieri constituie „un pas important, în sensul debutului chirurgiei endoscopice rinosinusale”. La rândul său, profesorul oaspete a apreciat că importanţa implementării chirurgiei moderne în Clinica ORL a SCJU este uriaşă, în contextul în care şi la noi există un centru universitar puternic şi un spital mare care deserveşte nu doar populaţia judeţului. „Era momentul să aibă loc asemenea operaţii şi aici. Chirurgia endoscopică, chirurgia momentului, se practică peste tot în lume. Ea permite pacientului o intervenţie mai puţin invazivă, chiar minim invazivă, o spitalizare redusă, ca număr de zile. De asemenea, ea presupune mai puţine neplăceri comparativ cu cea clasică”, a declarat profesorul. Nu în ultimul rând, el a făcut referire şi la partea financiară.

CHIRURGIA MODERNĂ ESTE ŞI UNA ECONOMICĂ. DACĂ INIŢIAL VORBIM DE O INVESTIŢIE MAI MARE, PE PARCURS SE DEMONSTREAZĂ CĂ TOTUL COSTĂ MAI PUŢIN, SE FAC ECONOMII IMPORTANTE, ATÂT DE NECESARE ÎNTR-UN SISTEM SANITAR ATÂT DE SĂRAC.

Nu trebuie uitate nici avantajele estetice: chirurgia modernă este fără cicatrici.

CAZURI DIFICILE Cele două cazuri ce au fost abordate în Clinica ORL nu au fost deloc uşoare. „Am intervenit în cazul unui pacient (Gheorghe Spirea - n.r.) cu o sinuzită care ocupa toate sinusurile, cu polipi care ieşeau practic din nas. Cu această chirurgie s-a reuşit operaţia, prin interiorul nasului. În câteva zile pacientul va pleca acasă, fără probleme”, a declarat prof. univ. dr. Sarafoleanu.

Al doilea caz a fost al unui pacient (Demirgean Seitcea) „cu o complicaţie orbitară a unei infecţii sau tumori rinosinusale; să vedem rezultatul anatomopatologic. Este vorba de un pacient tânăr, care avea mari probleme cu globul ocular”, a adăugat profesorul. El spune că se poate vorbi de o premieră medicală. „S-a realizat un act de chirurgie interdisciplinară - ORL - Oftalmo. La bolnavul cu probleme oculare s-a făcut şi o decompresie de orbită. Înainte ar fi fost nevoie de serviciile celor de la oftalmologie, pe cale externă, sau pe cale neurochirurgicală, astfel încât să dreneze colecţia. Acum n-a mai fost nevoie, s-a lucrat în echipă mixtă, de altfel asta e şi tendinţa internaţională”, a declarat prof. univ. dr. Sarafoleanu.

„Şi aici sunt medici buni”

Cei doi pacienţi operaţi sunt din Constanţa şi au apelat cu încredere la SCJU. Nu au vrut să plece la spitale din ţară, deşi aveau posibilitatea. Cristina, soţia pacientului Gheorghe Spirea, de 47 de ani, a povestit că soţul său se simţea tot mai rău, nu mai putea respira, nu mai avea simţul mirosului, aşa că a primit indicaţii chirurgicale. „Şi aici sunt medici buni, aşa că nu am vrut să plec. M-am bucurat că a fost operat printr-o metodă modernă, că medicii de aici au fost ajutaţi şi de un profesor de la Bucureşti”, a spus femeia. Ramona, cea care se află la căpătâiul lui Demirgean Seitcea, de 39 de ani, a fost la fel de încrezătoare. „A făcut tratament, dar până la urmă i s-a indicat tot operaţia. A fost bine şi sperăm să fie bine, să plece repede acasă”, a spus femeia. Ea s-a bucurat când a aflat că operaţia a fost una modernă, că bărbatul se va recupera mult mai repede.

Până acum s-a operat cu aparatură de zeci de ani

Dr. Dincă a precizat că „până acum se opera cu mijloace clasice, cu care s-a operat zeci de ani, cu metode sângerânde, cu efecte secundare de tipul nevralgiilor, permanente sau de lungă durată”. „Spitalizarea dura până la 10 - 12 zile dacă nu erau complicaţii. Acum, să sperăm că totul va intra pe făgaşul normal. Complicaţiile erau foarte frecvente pentru că noi nu puteam aborda toate zonele anatomice din lipsă de vizualizare. Acum, cu ajutorul acestor fibre optice, se poate vedea fiecare parte anatomică, se poate cerceta atent totul, se poate vizualiza în condiţii optime”, a mai spus dr. Dincă. Directorul medical al SCJU, dr. Cătălin Grasa, apreciază, la rândul său, premierele medicale ca fiind „încă un pas important pentru o chirurgie modernă în Constanţa”. „Ne aliniem la chirurgia europeană. Sperăm ca, pe viitor, asemenea operaţii, unele chiar şi în echipă, să devină rutină. Colaborarea cu profesori renumiţi în lumea medicală este binevenită pentru personalul nostru medical”, a declarat dr. Grasa.



12