Nou armistiţiu în Fâşia Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nou armistiţiu în Fâşia Gaza

Externe 12 August 2014 / 00:00 483 accesări

La miezul nopţii de duminică spre luni, un armistiţiu de 72 de ore a intrat în vigoare în Fâşia Gaza, care a fost respectat și luni dimineaţa, în timp ce negocierile în vederea transformării lui într-un armistiţiu pe o perioadă nedeterminată continuau cu ajutorul unui mediator egiptean. Nicio rachetă nu a fost trasă dinspre Fâşia Gaza către teritoriul israelian, iar aviaţia israeliană s-a abţinut să efectueze vreun raid în enclava palestiniană de când a fost anunţată intrarea în vigoare a armistiţiului. Oficialii de la Cairo au îndemnat cele două părţi să profite de armistiţiu, ale cărui prevederi nu sunt cunoscute, pentru a coopera în vederea obţinerii unui armistiţiu global şi permanent. La rândul său, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat noul armistițiu, îndemnând cele două părți să acționeze pentru un acord de încetare a focului pe termen lung. De partea israeliană domnește prudența. Ministrul israelian însărcinat cu serviciile de informaţii Yuval Steinitz a declarat pentru postul public de radio că este necesară o atitudine foarte atentă în legătură cu respectarea acestui armistiţiu. De partea sa, gruparea Hama pare să transforme rezistenţa faţă de armata israeliană în câştig politic, în faţa locuitorilor enclavei, copleşiţi de morţi şi distrugeri.

Poziţiile israeliană şi palestiniană au părut în ultimele zile aproape ireconciliabile, mai ales după expirarea, vineri, a unui prim armistiţiu de 72 de ore. Însă israelienii şi palestinienii au ajuns duminică noapte la „un consens simultan” în cursul unor negocieri indirecte, prin intermediul egiptenilor. Însă Fâșia Gaza va cădea, din nou, pradă războiului dacă Israelul nu își ridică blocada, a avertizat coordonatorul operațiunilor umanitare ale ONU din enclava palestiniană, James Rawley. „Trei baze ale ONU au fost atacate, au murit oameni. Am eșuat, colectiv, în calitate de comunitate internațională, în a pune capăt masacrului și a-i proteja pe oameni”, a denunțat responsabilul Națiunilor Unite, înainte de a sublinia că fără ridicarea blocadei asupra Fâșiei Gaza o pace durabilă este ceva aproape iluzoriu. Ridicarea blocadei este una dintre solicitările fundamentale ale palestinienilor în negocierile cu Israelul pentru atingerea unui acord de încetare a focului durabil.

Organizaţia neguvernamentală islamistă Fundaţia pentru Ajutor Umanitar (IHH) din Turcia şi-a anunţat, ieri, intenţia de a închiria o nouă flotilă pentru a încerca să spargă blocada Israelului asupra Fâşiei Gaza, la patru ani de la prima tentativă, care s-a soldat cu moartea a zece activişti turci. Organizatorii misiunii din 2010 s-au reunit în cursul weekend-ului la Istanbul şi urmează să-şi anunţe astăzi decizia reluării operaţiunii în urma recentei agresiuni israeliene în Fâşia Gaza. În mai 2010, intervenţia comandourilor israeliene împotriva navei Mavi Marmara a provocat moartea a zece cetăţeni turci şi o gravă criză diplomatică între Turcia şi Israel. Justiţia turcă a deschis în 2012 un proces împotriva a patru foşti responsabili din armata israeliană, care, de luna trecută, sunt vizaţi de un mandat de arestare internaţional. După scuzele oficiale prezentate de premierul israelian Benjamin Netanyahu Turciei, cele două ţări au început negocieri în vederea acordării de despăgubiri pentru victimele turce, însă acestea nu s-au încheiat. ONG-ul turc IHH este considerat ca fiind apropiat Guvernului turc.



12