Nou zăcământ de petrol descoperit în Norvegia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O resursă vitală

Nou zăcământ de petrol descoperit în Norvegia

Monden 04 Septembrie 2012 / 00:00 970 accesări

O MARE BOGATĂ Compania norvegiană de stat Statoil a anunţat descoperirea unui zăcământ împortant de petrol în Marea Nordului, în largul oraşului Stavanger. Depozitul se află în câmpul petrolier Geitungen şi se estimează că se pot extrage între 140 şi 270 de milioane de barili de petrol. Este pentru a doua oară în ultimele 12 luni când Statoil face o astfel de descoperire importantă. Anul trecut, Statoil a găsit un zăcământ estimat între 500 şi 1,2 milioane de barili de petrol în câmpul petrolier Johan Sverdrup, unul dintre cele mai importante pe care le deţine şi exploatează Norvegia. Extragerea şi utilizarea petrolului este însă tot mai controversată din cauza efectelor toxice ale poluării şi repercusiunilor asupra florei şi faunei şi sănătăţii omului.

O SUBSTANŢĂ TOXICĂ Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă din SUA au demonstrat că expunerea la etilbenzen, un compus chimic prezent în ţiţeiul brut, măreşte considerabil riscul apariţiei malformaţiilor cardiace congenitale. Studii anterioare sugeraseră o asociere între chimicalele din mediu şi apariţia defectelor congenitale ale inimii. Noul studiu a indicat o corespondenţă semnficativă între expunerea la anumite substanţe chimice şi apariţia malformaţiilor cardiace, o cauză importantă a mortalităţii infantile şi sursă a unor probleme care pot afecta sănătatea de-a lungul întregii vieţi.

Cercetătorii din cadrul Colegiului Medical din Wisconsin au colectat probe de materii fecale de la 135 de nou-născuţi cu malformaţii cardiace şi 432 de bebeluşi sănătoşi şi au căutat să identifice prezenţa a 17 substanţe provenite din petrol. La 82% dintre copii a fost identificată prezenţa a cel puţin una dintre substanţele căutate. Asocieri semnificative au fost găsite în cazul etilbenzenului şi al tricloroetilenei, un compus chimic folosit pentru degresarea metalelor: copiii de rasă albă expuşi la etil benzen prezentau un risc de patru ori mai mare de a dezvolta malformaţii cardiace. În cazul expunerii la tricloroetilenă, nou-născuţii de culoare prezentau un risc de apariţie a defectelor congenitale ale inimii de opt ori mai mare, iar nou-născuţii de rasă albă, de două ori mai mare.

Rezultatele acestui studiu arată că expunerea la chimicalele din petrolul brut, un risc posibil în cazul unor deversări masive, cum a fost cea din anul 2010, din Golful Mexic, ca şi la produsele derivate din petrol, reprezintă un risc major pentru sănătatea populaţiei. Alte surse de etilbenzen în afară de ţiţei sunt reprezentate de gazele de eşapament, de vaporii proveniţi de la instalaţiile de pompare a petrolului şi de fumul de ţigară.

Taguri articol


12