Noua listă de compensate şi gratuite - 140 de molecule noi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect al Ministerului Sănătăţii

Noua listă de compensate şi gratuite - 140 de molecule noi

Sănătate 18 Februarie 2014 / 00:00 642 accesări

Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite a constituit o permanentă preocupare a asociaţiilor de pacienţi. De nenumărate ori, reprezentanţii pacienţilor au atras atenţia că nu este normal ca bolnavii să fie trataţi cu medicamente învechite şi că se impune accesul la tratamente de ultimă oră, aşa cum se întâmplă în multe ţări din UE. La finele lui 2013, oficiali ai Asociaţiei Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) spuneau că românii sunt condamnaţi la tratamente compensate vechi, accesul la medicamente de ultimă generaţie, care le-ar putea creşte speranţa de viaţă şi şansele de vindecare, fiind limitat, fapt care ne clasează pe ultimul loc în UE. Potrivit Asociaţiei Naţionale de Pacienţi din Bulgaria, lista a fost actualizată, din 2012, de patru ori! „Asta în condiţiile în care în ţara vecină nu există taxa clawback, prin care statul îşi poate echilibra bugetul prin taxarea producătorilor de medicamente. Am informaţii de la omologii mei din Bulgaria că niciun medicament nou nu lipseşte de pe lista lor”, declara preşedintele APCR, Cezar Irimia. El preciza, tot atunci, că 167 de molecule noi ori cu indicaţii terapeutice noi aşteaptă să intre pe noua listă, pe care Ministerul Sănătăţii (MS) se angajase s-o lanseze în dezbatere publică în octombrie 2013. Cezar Irimia a atras atenţia că întârzierea actualizării listei şi a accesului la medicamente de ultimă generaţie duce la pierderea pacienţilor şi la scăderea calităţii vieţii lor.

Noua listă de medicamente compensate şi gratuite, care va intra în vigoare în primul semestru din 2014, la şase ani de la ultima actualizare, cuprinde 1.320 de substanţe active, 140 dintre ele fiind molecule noi, potrivit unui proiect al MS. Ministerul de resort a pus în dezbatere publică, până în 27 martie, un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) privind modificarea şi completarea HG din 2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Potrivit proiectului, sunt compensate cu 90% 157 de substanţe active, iar cu 50% - 241. Pentru programele naţionale sunt prevăzute 336 de DCI-uri, dintre care 101 pentru oncologie. În plus, pentru toate tipurile de transplant sunt 173 de DCI-uri. De asemenea, 152 de substanţe active sunt corespunzătoare medicamentelor gratuite de care beneficiază copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze, în tratamentul ambulatoriu.

CELE MAI MULTE MOLECULE NOI SUNT DESTINATE TRATĂRII CANCERULUI, DIABETULUI, AFECŢIUNILOR CARDIOVASCULARE, PSIHICE, HEPATITELOR CRONICE DE ETIOLOGIE VIRALĂ, PRECUM ŞI A BOLILOR RARE.

Analiza bugetară a estimat un impact pozitiv de 592 milioane lei pentru 2014, sumă care va fi acoperită prin implementarea politicilor de reducere a cheltuielilor cu medicamentele (taxa clawback, revizuirea preţurilor la medicamente, acorduri de partajare a riscurilor între finanţator şi producător, audit al prescripţiei medicale), se arată în nota de fundamentare a proiectului. Precizăm că pacienţii din România nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi încă din 2008.



12