Noutăţi și schimbări anul acesta la Bacalaureat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noutăţi și schimbări anul acesta la Bacalaureat

Educație 13 Ianuarie 2019 / 17:06 2037 accesări

Schimbări importante vor avea loc în 2019 la Bacalaureat și Evaluare Națională 2019, după cum anunță ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Bacalaureatul s-ar putea schimba, pentru a introduce un tip de BAC care să le dea acces elevilor la şcolile postliceale, a declarat din nou Ecaterina Andronescu. Schimbări vor fi și la examenul de Evaluare Națională 2019. Ministrul Educației nu dorește să renunțe la repartizarea computerizată, dar noutatea ar fi o nouă evaluare pentru trecerea de la clasa a X-a la a XI-a. În ceea ce priveşte examenul de Bac, Andronescu a afirmat că va rămâne unul “naţional” pentru acces la universitate, “dar la liceele tehnologice, unde promovarea este mică, să gândim pentru absolvenţii lor un Bac diferenţiat. Cine vrea să se înscrie la unul naţional, dacă se simte în stare promovează Bac-ul naţional, are acces în universitate. Cine nu se simte în stare să susţină un bacalaureat naţional să susţină un bacalaureat tehnologic sau profesional şi să aibă acces doar în şcoala postliceală”.

CALENDARUL PROBELOR SCRISE

Prima probă scrisă este la Limba și Literatura Română Limbă va avea loc pe 1 iulie. Proba la Limba și Literatura maternă Eb) este programată pe 2 iulie, iar probă Ec)- probă obligatorie a profilului pe 3 iulie. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării Ed) se va desfășura pe 4 iulie.

CÂND SE AFIȘEAZĂ REZULTATELE

Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la oră 12.00) și va fi urmată de depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 16.00). Între 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.

ÎNSCRIERI

Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27-31 mai 2019. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 31 mai. A doua sesiune de Bac sau Bacul din toamnă din anul școlar 2018-2019 are următoarea structură: 15-19 iulie-înscrierea candidaților; 26 iulie-înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigente; 21 august-limbă și literatură română-probă Ea)-probă scrisă; 22 august-limbă și literatură maternă-probă Eb)-probă scrisă; 23 august-probă obligatorie a profilului-probă Ec)-probă scrisă; 26 august-probă la alegere a profilului și specializării-probă Ed)-probă scrisă.12